Cele mai citite
 


Abuzul de alcool este mai periculos pentru fete decât pentru băieţi (studiu)
marţi, 19 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Un studiu realizat de cercetători americani arată că urmările unei beţii sunt mai persistente asupra creierului fetelor decât asupra creierului băieţilor, îndeosebi din motive fiziologice şi hormonale, scrie site-ul maxisciences.com.

Între bărbaţi şi femei nu există egalitate în privinţa alcoolului, indică un studiu publicat recent de cercetători americani de la universităţile Stanford şi San Diego. Ei afirmă că excesul de alcool determină distrugeri mai importante, dar şi mai durabile, în creierul fetelor decât în al băieţilor.

Până să ajungă la această concluzie, oamenii de ştiinţă au studiat creierul a 95 tinere, dintre care 40 consumaseră mult alcool. 'Mult' înseamnă cel puţin patru pahare la rând la femei şi cinci la bărbaţi. Capacitatea de atenţie şi memorie a fetelor care băuseră zdravăn erau mai mică decât a adolescentelor care nu băuseră alcool, spun cercetătorii. După câteva pahare, activitatea mai multor zone ale creierului devine mai lentă, arată Susan Tapert, profesor de psihiatrie la Stanford şi coautor al studiului. Potrivit ei, 'acest lucru sugerează că tinerele pot fi deosebit de vulnerabile la efectele negative ale consumului de alcool'.

Cercetătoarea explică de ce creierul feminin este mai sensibil la alcool decât cel masculin. În primul rând, dezvoltarea cerebrală a fetelor are un avans de unu - doi ani faţă de băieţi; prin urmare, distrugerile sunt mai grave la fetele de aceeaşi vârstă, spune ea, evocând şi diferenţele hormonale între cele două sexe, precum şi faptul că metabolismul este mai lent la fete. Ele au astfel un indice de grăsime mai mare şi o greutate medie mai mică.

Edith Sullivan, profesor de psihiatrie şi ştiinţe ale comportamentului la Şcoala de Medicină Stanford, afirmă că, în pofida perioadelor de cuminţenie care intervin după beţii, efectele asupra creierului fetelor au putut fi identificate cu precizie. Ea este îngrijorată îndeosebi de faptul că 'riscurile pentru funcţiile cognitive şi ale creierului durează multă vreme după' o beţie.

Concluziile definitive ale studiului vor apărea în octombrie. Cercetătoarea mai arată că trei liceeni americani din zece din clasa terminală spun că au participat la o beţie în luna precedentă.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul fetelor, mai puternic afectat de consumul excesiv de alcool decât cel al băieţilor /studiu/ Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat vineri în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Abuzul de alcool poate micşora creierul Abuzul de alcool poate avea ca efect micşorarea creierului, însă, din fericire acesta începe să-şi revină la dimensiunile normale imediat ce se renunţă la consumul de alcool, conform unui studiu realizat în Germania, informează LiveScience.
Orgasmul feminin este o relicvă a procesului evolutiv al speciei umane (studiu) Încă din antichitate, orgasmul feminin i-a intrigat pe specialişti, care au încercat, fără succes, să explice rolul său. Filosoful antic grec Aristotel nota, de pildă, că femeile pot concepe fără să simtă nimic. Doi cercetători americani au găsit un răspuns la această întrebare în teoria evoluţiei. Potrivit...
Consumul moderat de alcool este benefic pentru femeile de peste 50 de ani (studiu) Un pahar sau două de alcool pe zi are efecte benefice pentru femeile de peste 50 de ani protejându-le împotriva a numeroase boli, conform unui nou studiu, transmite cotidianul The Daily Mail.
Excesul de greutate îmbătrâneşte creierul (studiu) Creierul persoanelor supraponderale arată cu "10 ani mai în vârstă" decât cel al colegilor de generaţie mai slabi, a descoperit o echipă de cercetători ai Universităţii Cambridge care a publicat un studiu în revista 'Neurobiology of Aging', informează bbc.com .