Cele mai citite
 


Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii)
marţi, 19 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.

Legătura dintre un traumatismul cranian şi riscul de demenţă n-a fost pe deplin stabilită, unele studii arătând că riscul este crescut, iar altele negăsind nicio relaţie.

O echipă de cercetători de la Universitatea California din San Francisco a analizat dosarele medicale ale unui număr de 281.540 de veterani americani de peste 55 de ani, la care demenţa n-a fost diagnosticată la începutul studiului. Oamenii de ştiinţă au arătat că riscul de a dezvolta demenţă pe durata studiului - şapte ani - a fost de peste două ori mai mare la veteranii afectaţi de o leziune cerebrală (15,3% faţă de 6,8% la care nu existau leziuni ale creierului).

'Datele studiului sugerează faptul că traumatismul cranio-encefalic (TCE) la veterani ar putea să-i predispună la apariţia unei demenţe simptomatice. Fenomenul este îngrijorător în perspectiva consecinţelor pe termen lung ale TCE la veteranii mai tineri', arată şeful echipei de cercetători. Problema este serioasă pentru că TCE sunt frecvente, îndeosebi după căzături sau accidente de circulaţie.

'TCE este considerată şi leziunea tipică a conflictelor din Irak şi Afganistan, unde afectează 22% dintre victime şi reprezintă 59% din rănile provocate de explozii', subliniază cercetătorul.

Creşterea riscului s-ar putea explica prin mai multe mecanisme. Potrivit cercetătorilor, plăci amiloide asemănătoare cu cele din creierul persoanelor atinse de Alzheimer se găsesc şi la 30% din pacienţii afectaţi de TCE care nu supravieţuiesc rănilor, indiferent de vârstă.

Un alt studiu s-a desfăşurat la Loyola University Medical Center din Boston, pe foşti jucători de fotbal american. În 2008, 513 foşti membri ai National Football League Players' Association au răspuns la un sondaj care a vizat în special probleme de memorie (inclusiv un chestionar de depistare a bolii Alzheimer, numit AD8). Peste 35% dintre cei intervievaţi (cu vârsta medie de 61 ani) au avut un scor AD8 care lăsa să se întrevadă posibilitatea unei demenţe. Potrivit raportului pe 2011 al Asociaţiei Alzheimer, 13% dintre americanii de peste 65 de ani au boala Alzheimer.

Cercetătorii au folosit datele sondajului pentru a identifica foşti jucători care puteau suferi de uşoare tulburări cognitive (tulburări de memorie, de limbaj). Au constatat că foştii sportivi erau afectaţi mai mult de acestea decât alte persoane, cu aceleaşi caracteristici socio-demografice, dar care nu făcuseră sport profesionist.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste rezultate, încă preliminare, confirmă ipoteza că traumatismele craniene repetate din timpul anilor de practicare a fotbalului american pot determina apariţia mai timpurie a bolilor neurodegenerative legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Încălcarea legii ar putea fi, în unele cazuri, un semn al demenţei Comportamentul infracţional la persoanele în vârstă, incluzând furtul, încălcarea regulilor de trafic, avansurile sexuale, violarea de domiciliu, urinatul în public, poate fi un semn de demenţă, susţin cercetători americani într-un studiu publicat în revista JAMA Neurology, citat de Reuters.