Cele mai citite
 


Raed Arafat: Toate judeţele vor ajunge să aibă dispecerate de urgenţă ca la Târgu-Mureş
marţi, 19 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate judeţele din ţară vor ajunge, în timp, să preia modelul dispeceratului de urgenţă de la Târgu-Mureş, unde în aceeaşi clădire se află dispeceratele 112 - ISU, Ambulanţa, Pompieri, Poliţie şi Jandarmerie, a declarat duminică, la Sibiu, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În aceste condiţii medicii, pompierii, jandarmii, poliţia vor putea interveni mai repede în ajutorul oamenilor.
Raed Arafat a inaugurat duminică, la ISU Sibiu, cel de al doilea dispecerat integrat din ţară, unind astfel dispeceratele de la SMURD şi Ambulanţă, pentru ca oamenii să fie ajutaţi în timp mai scurt şi mai eficient, după ce solicită ajutorul medicilor la 112.
"Eu consider că am făcut cel puţin pentru urgenţele medicale un pas enorm înainte. (...) Târgu-Mureşul este un model mai evoluat. ISU, Ambulanţa, Pompierii, Medicalul, 112, Poliţia, Jandarmeria sunt în acelaşi loc la Mureş. Aici, la Sibiu, doar ISU cu Ambulanţa în acelaşi loc. Oricum acolo cred că vom ajunge (n.r. cu dispecerat ca la Târgu-Mureş)", a spus Arafat.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a adăugat că, după ce s-au unit dispeceratele SMURD şi Ambulanţă din Baia Mare şi Sibiu, urmează să facă acelaşi lucru la Sălaj, Vrancea şi Buzău.
Peste două luni, activitatea noilor dispecerate va fi evaluată şi în funcţie de concluzii se va decide extinderea acestui model în toată ţara.
Prin aducerea la aceeaşi masă a dispecerilor de la SMURD şi Ambulanţă, pacienţii sunt ajutaţi mai repede şi mai eficient. Noul dispecerat unic poate spune oricând în ce loc se află toate maşinile de intervenţie şi astfel poate să trimită ajutoare mai repede la pacientul care sună la 112. Dacă până acum, dispecerii de la Ambulanţă întârziau trimiterea unei maşini, neavând doctor, după unirea cu dispeceratul SMURD, oricine sună la 112 va beneficia de ajutorul medicului de gardă, care este la ISU.
Cu o zi în urmă, a fost inaugurat primul dispecerat integrat din ţară având în componenţă ISU - SMURD - Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în judeţul Maramureş.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la eveniment, a declarat că proiectul-pilot aplicat în Maramureş face parte dintr-un program ce urmează a fi extins în alte 11 judeţe pe aceeaşi formulă funcţională.
"Sunt câteva judeţe pilot care demarează acest sistem, proiect în care integrăm dispeceratele serviciului de Ambulanţă, Pompieri şi SMURD. Până acum, deciziile se luau în două locuri, iar de acum înainte deciziile se vor lua într-un singur loc, coordonarea echipajelor se va face de la un singur loc, urmărirea, monitorizarea, toate informaţiile vor fi într-un singur loc. Atât pentru partea de descarcerare, incendii, intervenţii medicale, tot. Dacă înainte, la Ambulanţă, erau una sau două persoane care să facă faţă la un număr mare de apeluri, şi la Pompieri şi SMURD numărul era mai mic, nu toate cazurile fiind critice, acum vor fi în dispecerat patru persoane, care să facă faţă numărului de apeluri. O să avem o capacitate mai mare de lucru şi decizie în cadrul dispeceratului", a explicat Raed Arafat.
Potrivit subsecretarului de stat, realizarea dispeceratului integrat de la ISU Maramureş a fost posibilă datorită Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Serviciului 112, în cel mai scurt timp reuşindu-se să se cupleze circuite şi terminale într-un singur loc.
Dr. Raed Arafat a subliniat că prin crearea dispeceratului integrat, ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş fac un pas important înainte, care o să aibă un impact pozitiv asupra cetăţenilor.
"Maramureşul e primul judeţ în care formăm un dispecerat integrat de urgenţă. Colegii de la Ambulanţă şi ISU Maramureş - SMURD au venit în întâmpinarea unei idei îndrăzneţe, care va aduce cu un pas în faţă sistemul de urgenţe judeţean", a spus dr. Arafat, menţionând că următorul dispecerat integrat de urgenţă va fi operabil, de duminică, în judeţul Sibiu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maramureş: A fost inaugurat primul dispecerat integrat de urgenţă naţional ISU - SMURD - Ambulanţă Primul dispecerat integrat din ţară având în componenţă ISU - SMURD - Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost inaugurat, vineri, în judeţul Maramureş.
Sălaj: Dispecerat medical integrat Ambulanţă - ISU, la Zalău Cel de-al patrulea dispecerat medical integrat pilot la nivel naţional, ce reuneşte Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a fost inaugurat, vineri, la Zalău, în prezenţa subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi a oficialităţilor...
Arad: Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi-au unit dispeceratele Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, la inaugurarea Dispeceratului medical integrat de la Arad, că prin unirea celor două dispecerate - de la Serviciul de Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - s-a urmărit eficientizarea acestor...
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.
Ministerul Sănătăţii: Inaugurarea dispeceratelor medicale integrate ISU - Serviciul de Ambulanţă În România vor funcţiona primele dispecerate medicale integrate ale serviciilor de ambulanţă şi ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), sub forma unor centre pilot.
Dâmboviţa: Dispecerat integrat al ISU şi Ambulanţă, inaugurat în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat Dispeceratul integrat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean a fost inaugurat, joi, la Târgovişte, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.