Cele mai citite
 


Vulvovaginita cu Candida Albicans
marţi, 19 iulie 2011   ::   3 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Viata Sexuala, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

 

 
 
 
Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.

 

 

De la început trebuie subliniat faptul că infecţiile vulvare şi vaginale nu sunt aproape niciodată izolate numai la vulvă sau la vagin, ele coexistă şi din acest considerent ele sunt prezentate împreună.

Evoluţia vulvovaginitelor depinde atât de agentul patogen incriminat cât şi de mediul vaginal.
 
Agenţii patogeni-variaţi pot fi de origine:
- microbiană
- micotică
- parazitară
- mixtă
 
La 50% din femei se constată o secreţie normală (albicioasă, groasă ca laptele bătut, foarte acidă).
În schimb secreţia patologică este uşor acidă, uneori alcalină, galbenă sau verzuie, fluidă sau aerată, spumoasă.
 
Diagnosticul pozitiv

Istoricul trebuie să precizeze:
- data debutului tulburărilor;
- caracterele secreţiilor: abundenţă, aspect, miros, variaţii în timpul ciclului menstrual;
- circumstanţele de apariţie după un raport sexual (vulvovaginitele având transmitere sexuală ), după un tratament medicamentos (antibiotice,citostatice,corticoizi), după o explorare ginecologică;
-semne funcţionale asociate constând în prurit vulvar sau vaginal (mâncărimi), senzaţie de arsură, algii pelviene (dureri pelviene), dispareunie, disurie şi polakiurie(urinări frecvente şi cu usturimi).
 
Examenul ginecologic
Va fi efectuat în afara menstruaţiei, fără toaleta prealabilă (la cel puţin 12 ore după toaletă externă şi la 3 zile după introducerea de ovule în vagin).
Diagnosticul etiologic (cauza) al vulvovaginitelor va fi precizat prin examen bacteriologic al secreţiei vaginale.

Pe lângă semnele locale, vulvovaginitele pot produce şi semne generale:
- astenie
- stări subfebrile
- adenopatii
- dureri colicative biliare
De asemenea, se efectuează şi un examen al tegumentelor, util pentru descoperirea unei eventuale erupţii sau localizări ale unei micoze.
 
Vulvovaginita cu Candida Albicans reprezintă aproape 30% din totalul vulvovaginitelor.
 
Agent patogen: Candida Albicans
 
Dezvoltarea micozelor vulvovaginale necesită unele condiţii:
- un pH acid de 4,5-5
- o mare bogăţie în glicogen a epiteliului vaginal
Aceste condiţii sunt foarte bine îndeplinite de starea de graviditate, în sarcină producându-se o hiperplazie a epiteliului vaginal şi o eliberare importantă de glicogen, care prin intervenţia bacililor Doderlein (prezenţi în secreţia normală) se transformă în acid lactic, scăzând pH-ul vaginal.
Această aciditate facilitează dezvoltarea levurilor, o gravidă din trei având o micoză vaginală.
 
Micozele vaginale pot fi favorizate şi de:
- contracepţie hormonală (utilizare mai mult de 4 ani);
- antibiotice;
- chimioterapice, corticoizi (prin scăderea reacţiei de apărare a organismului);
- factori iatrogeni
- lenjerie (ţesături sintetice), săpunuri acide;
- boli ce predispun la această afectiune prin alterarea stării generale (diabet, tbc, cancere)
 
Modul de infestare poate fi:
- endogen: prin autoinoculare din regiunea anorectală sau regiuni învecinate vulvei;
- exogen: contact sexual, instrumente, tuşeu vaginal nesteril, băi.
 
Clinic se caracterizează prin:
- prurit vulvar tenace (mâncărimi);
- senzatie de usturime;
- o secreţie caracteristică: albă, grunjoasă, brânzoasă, mai abundentă.
 
Mucoasa vulvovaginală poate fi eritematoasă, cu ulceraţii, eroziuni şi depozite grunjoase care interesează şi colul uterin.
Se efectuează şi un examen general, căutându-se o eventuală micoză digestivă (prin examinarea anusului şi al cavităţii bucale), o micoză inghinală sau genitală (prin examinarea partenerului).
 
Diagnosticul pozitiv se confirmă prin examenul direct al secreţiei (filamente şi spori caracteristici).
 
Tratament
Dat fiind faptul că în majoritatea cazurilor Candidoza rămâne localizată la nivelul vulvei şi vaginului este suficient doar un tratament local.
Tratamentul constă în ovule vaginale şi/sau cremă (vulvar şi perineal).
Dacă partenerul prezintă leziuni micotice genitale se recurge la tratment local (cremă pe şanţul balano-preputial şi pe gland):
- Nistatin: 2 ovule/zi, timp de 10 zile şi cremă (vulvar)
- Clotrimazol: 1 ovul/zi (6-12 zile) sau cremă
 
Formele recidivante s-ar datora fie unui tratament incorect, fie unei contaminări de către partener.
 
Pentru prevenirea recidivelor se recomandă:
- îndepărtarea cauzelor favorizante generale şi locale;
- asanarea altor localizări ale candidozelor;
- schimbarea zilnică a lenjeriei de corp;
- alcalinizarea mediului vaginal prin folosirea la toaletă de săpunuri alcaline.
 
Dr. Andrei PENESCU
Medic specialist ginecologie
Medcenter Bucureşti Berceni
021 331.05.99

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
de aly
Am si eu cateva intrebari..Prima ar fi,noi femeile putem lua candida de la parteneri,respectiv soti sau de fapt ei pot lua de la noi?

Alta problema ar fi ....am avut ceva mancarimi vaginale .o scurgere usor galbui care nu mirosea iar medicul ginecolog mi-a zis ca este candida si mi-a recomandat o alifie pt asta...Mi-am dat cateva zile si acum parca mai simt din cand in cand o usoara mancarime...Am folosit meclon...cat timp se foloseste aceasta alifie si nu afecteaza cu nimic in sarcina?Am uitat sa specific ca sunt insarcinata in doua luni

de Irina
Candida se poate lua si de la femeie la barbat si invers si oricum de multe ori exista in mod normal "prin zona" dar e tinuta sub control de organism. In timpul sarcinii imunitatea scade si atunci se vad simptomele, dar nu inseamna neaparat ca nu era si inainte.

de Nico
Buna ziua! Mi.a intarziat menstruatia 2 luni si ceva. Am facut teste de sarcina si au iesit negative. Am fost la medic si mi.a confirmat ca nu sunt insarcinata. Mi.a dat duphaston si vitamina E pt a.mi veni menstruatia insa nu s.a intamplat acest lucru.
Nu stiu ce se intampla dar de cateva zile am si o secretie alb-branzoasa fara miros si dureri pelviene. Este posibil ca aceasta secretie sa fie de la pastile si care este cauza intarzierii menstruatiei atat de mult?
Va rog sa imi raspunde.ti. multimesc

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vulvovaginita cu Trichomonas Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.
Vulvovaginita cu Chlamydia Vulvovaginitele constituie afecţiunile pentru care femeile consultă medicul cel mai frecvent; o treime din femeile care se prezintă la consultaţie acuză simptome legate de infecţiile vulvovaginale.
Candidoza – tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar inainte ca vara sa-si intre in deplin rol, ne determina sa apelam la tot mai multe mijloace de a ne racori. Si ce metoda mai comuna si la-ndemana este ca la sfarsit de saptamana sa mergem la piscina, fara sa stim ca bazinele...
Infectiile vaginale si candidozele Cand ne gandim la drojdie , ne gandim la proprietatile ei magice de a spori, proprietati care transforma in paine coca facuta din faina si apa.
Candidoza Candidoza este o micoză, o afecţiune ce apare din cauza unei ciuperci microscopice numită Candida Albicans. Micozele sunt, în general, cele mai frecvente infectii genitale la femei, la bărbati fiind mai rare.
Ce nu stiai despre boala inflamatorie pelvina O boala care este aparent trecuta cu vederea, durerile cauzate fiind deseori confundate cu alte afectiuni, afecteaza aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100 000 de femei devin infertile din cauza acestei boli. Boala inflamatorie pelvina apare in aproape 70% din cazuri la femei cu varsta...