Cele mai citite
 


Asociaţia română de cancere rare vine în sprijinul pacienţilor
miercuri, 20 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 4 milioane de oameni din Uniunea Europeană sunt afectaţi de cancere rare, afecţiune care reprezintă aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de acest fel.
Există aproximativ 186 de forme rare de cancer, iar toate tipurile de cancer la copii sunt considerate cancere rare.
Un număr de 27 cazuri noi de cancere rare sunt diagnosticate în fiecare an în UE.
În România, conform ultimelor statistici ale Ministerului Sănătăţii, în 2005 existau 354.572 pacienţi cu cancer, copii şi adulţi, în evidenţele medicale judeţene.
Cancerele rare sunt incluse în categoria bolilor rare, care sunt definite în UE ca fiind boli cu o prevalenţă de mai puţin de 5 cazuri la 10.000 de persoane. Astfel, pacienţii cu forme rare de cancer se confruntă cu probleme speciale, de genul: diagnostic tardiv sau incorect, dificultăţi în găsirea de expertize clinice, acces dificil la tratamente adecvate, dificultăţi în realizarea unor studii clinice din cauza numărului mic de pacienţi, posibilă lipsă de interes în dezvoltarea de noi terapii, grad ridicat de incertitudine în procesul clinic de decizie, deficit de registre disponibile şi bănci de ţesuturi.
'Având în vedere aceste provocări, intenţionăm să reunim pacienţii afectaţi de cancere rare în Asociaţia Română de Cancere rare. Îi invit pe această cale pe toţi cei interesaţi să sune la Help Line 080 080 1111 pentru a se înscrie în asociaţie şi a beneficia de ajutor' a spus marţi, la o conferinţă de presă Dorica Dan, preşedintele asociaţiei.
Obiectivele asociaţiei au în vedre echitatea, justiţia socială şi interesele pacienţilor atunci când se stabilesc priorităţile de sănătate publică.
Membrii asociaţiei susţin crearea şi dezvoltarea în continuare a reţelelor de baze de date clinice, registre de cancere rare, care ar îmbunătăţi colectarea, furnizarea şi compararea datelor privind aceste afecţiuni.
Aceştia fac apel pentru o colaborare structurată între specialiştii în cancere rare, prin crearea unor reţele de referinţă care vor stabili un standard ridicat pentru serviciile de îngrijire la pacienţii cu forme rare de cancer.
Reprezentanţii asociaţiei spun că reţelele nu trebuie să se dezvolte doar în cadrul statelor membre UE, ci în întreaga Europă. Legând centrele individuale de expertiză la centrele europene şi globale de referinţă privind cancerele rare am asigura structura necesară pentru un schimb mai eficient de experienţă, informaţii, date şi cele mai bune practici. Aceasta ar duce la o creştere globală a cunoştinţelor, precum şi la creşterea cercetărilor clinice eficiente şi îmbunătăţirea îngrijirilor pentru pacienţii cu cancere rare.
Reprezentanţii asociaţiei doresc înfiinţarea unui Comitet Naţional de Iniţiativă în Domeniul Cancerelor Rare, format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Sănătate, reprezentanţi ai pacienţilor, reprezentanţi ai asociaţiilor de profesionişti şi industrie, pentru un dialog de substanţă şi transparent.
Aceştia vor să se asigure că noile terapii eficiente pentru cazurile rare de cancer sunt puse la dispoziţia pacienţilor în timp util, cu rambursare integrală.
Procedurile de evaluare a raportului cost-eficienţă în cazul terapiilor trebuie să fie transparente şi să intre în vigoare într-un termen rezonabil. Acestea ar trebui să includă în modelele cost-eficienţă, costurile sociale şi beneficiile unui tratament efectiv susţin reprezentanţii asociaţiei.
Ei au anunţat că vor demara formarea de grupuri de pacienţi la Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare - NoRo, pentru instruire, consiliere psihologică, socială şi grupuri de suport./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociația română de cancere rare vine în sprijinul pacienților Aproximativ 4 milioane de oameni din UE sunt afectaţi de cancere rare.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
APCR cere Ministerului Sănătăţii aprobarea HG privind introducerea unor medicamente noi, vitale bolnavilor cronici Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere Ministerului Sănătăţii aprobarea hotărârii de guvern privind introducerea unor medicamente noi, precizând că, în caz contrar, va susţine bolnavii, în continuare, în demersurile lor în instanţă.
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
Medic oncolog: În 2012 au apărut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân Cancerul de sân este în România pe primul loc din punct de vedere al incidenţei şi al mortalităţii, în anul 2012 apărând 8.981 cazuri noi, iar prevalenţa era aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog.
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.