Cele mai citite
 


Demenţă: medicamentele neuroleptice şi antidepresive nu sunt eficiente
miercuri, 20 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Două studii distincte publicate în reviste ştiinţifice britanice aduc în discuţie folosirea medicamentelor neuroleptice şi antidepresive pentru tratarea bolnavilor de demenţă, în cadrul unei Conferinţe internaţionale pe tema maladiei Alzheimer ce se desfăşoară la Paris, transmite luni AFP.
Prof. Sube Banerjee, de la King's College, Londra, autorul în 2009 a unui studiu cu privire la folosirea abuzivă a medicamentelor antipsihotice (neuroleptice) în tratarea maladiei Alzheimer, a realizat un nou studiu în care demonstrează că două dintre antidepresivele prescrise foarte frecvent în cazul pacienţilor bolnavi de demenţă nu au efecte benefice importante dar au efecte secundare periculoase.

În cadrul acestui studiu publicat online de revista The Lancet, Prof. Banerjee a apelat la voluntari britanici cu maladia Alzheimer în stadiu incipient şi suferind de depresie. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri de câte 100 de pacienţi, două dintre grupuri primind câte un medicament antidepresiv - sertralină sau mirtazapină - iar al treilea grup primind un placebo şi fiind păstrat ca grup martor.

Cercetătorul britanic nu a identificat nicio ameliorare a depresiei în curs de trei luni la cele trei grupuri. În plus, starea generală a pacienţilor care au primit antidepresive era mai puţin bună decât cea a celor care au primit un placebo, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor.

"Cele două clase de antidepresive, ce sunt cel mai frecvent prescrise în cazurile de Alzheimer, nu sunt mai eficiente decât un placebo. Medicii trebuie să regândească tratamentul pentru bolnavii de demenţă depresivi şi să-i reconsidere obiceiul de a prescrie antidepresive", susţine cercetătorul britanic.

Un alt studiu, publicat online în British Medical Journal, susţine că medicamente anti-inflamatoare aşa cum este paracetamolul pot fi mai eficiente în a-i calma pe pacienţii agitaţi atinşi de demenţă, decât medicamentele neuroleptice prescrise de obicei în astfel de cazuri.

Agitaţia şi agresivitatea sunt unele dintre cele mai frecvent întâlnite simptome ale cazurilor avansate de demenţă. Aceste comportamente sunt de obicei tratate cu medicamente neuroleptice.

Acest studiu a fost realizat de o echipă de cercetători britanici de la King's College, alături de colegi norvegieni pe 352 de pacienţi novergieni atinşi de forme moderate şi severe de demenţă.

Jumătate dintre aceştia au continuat să primească tratamentul obişnuit, ce include neuroleptice şi antidepresive. Cealaltă jumătate a fost tratată cu banalul paracetamol (70%) şi respectiv cu buprenorfină (medicament folosit ca substitut pentru heroină) pentru 20% iar ultimii 10% au primit morfină.

O reducere semnificativă a gradului de agitaţie a fost observată după 8 săptămâni la cel de-al doilea grup, prin comparaţie cu cel dintâi.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O depresie cronică poate reprezenta un semn ce anunţă demenţa (studiu) Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie, care se agravează progresiv, se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demenţă, conform unui studiu publicat sâmbătă în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugerează că această evoluţie a depresiei...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Activitatea intelectuală, combaterea depresiei şi a diabetului duc la scăderea numărului de cazuri de demenţă Dezvoltarea şi întărirea capacităţilor intelectuale, combaterea depresiei, prevenirea şi tratarea diabetului sunt măsurile cele mai potrivite pentru scăderea numărului cazurilor de demenţă apărute la pesoanele de peste 65 de ani, arată un studiu, menţionat de AFP.
Alzheimer: o nouă pistă terapeutică Paris, 26 ian /Agerpres/ - O nouă pistă de cercetare în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei a fost conturată de o echipă de cercetători francezi, coordonaţi de profesorul Etienne-Emile Baulieu, de la Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare medicală. Această nouă abordare...
Compuşii conţinuţi de marijuana distrug acumulările de plăci de pe neuronii bolnavilor de Alzheimer (studiu) Maladia Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă, poate fi adăugată pe lista bolilor care ar putea fi tratate cu ajutorul unor compuşi prezenţi în canabis, conform unui nou studiu publicat de Institutul californian Salk, transmite Popular Science.
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.