Cele mai citite
 


Transplant renal între soţi, realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni
miercuri, 20 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.
Potrivit prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului, gradul de compatibilitate inumologică dintre aceştia a făcut posibilă intervenţia chirugicală care s-a încheiat cu succes. Cei doi, soţii Herişanu, din judeţul Argeş, se simt bine după intervenţie şi vor fi externaţi în scurt timp. Soţia, Dorina, de 51 de ani, a fost donatorul, iar primitorul soţul acesteia, Mihai, de 55 ani.
Prof. Sinescu a spus că au fost realizate în total şapte transplanturi între soţi şi trei cu rinichi de la rude apropiate.
În cadrul Centrului, numărul transplanturilor renale realizate se apropie de 1.250. Noutatea este că, spre deosebire de alţi ani, numărul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală a crescut în mod vertiginos.
"În ceea ce priveşte transplatul renal, un lucru îmbucurător s-a dovedit a fi în această perioadă creşterea numărului de donatori în moarte cerebrală, paritatea fiind de 50% cu donatori în viaţă", a subliniat prof. Ionel Sinescu.
Referindu-se la ţintele pentru 2011, prof. dr. Sinescu a subliniat că se are în vedere creşterea numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală, dotarea corespunzătoare a blocului operator, asigurarea unei finanţări care să permită desfăşurarea activităţii în bune condiţii.
"Activitatea Centrului de Chirurgie Urologică Fundeni se remarcă prin parametrii foarte buni obţinuţi, dovadă fiind numărul de intervenţii chirurgicale cu un grad de dificultate ridicat. De asemenea, în ceea ce priveşte adresabilitatea pacienţilor, în special în cazurile de oncologie urologică de mare dificultate, riscul a crescut cu circa 10% faţă de perioada similară a anului trecut", a subliniat prof. Sinescu.
În primul semestru al acestui an au fost realizate aproape 500 de intervenţii, cele mai multe fiind pentru cancer renal - 214, cancer vezical - 113, cancer prostatic, care este destul de frecvent, cancer testicular, cancer de căi urinare superioare, cancer de glandă suprarenală, transplant renal.
În România, cancerul renal are indicele parenchimatos care reprezintă afecţiunea neoplastică cu cea mai ridicată probabilitate de deces din urologie, având o incidentă de 10-11 cazuri pe an la mia de locuitori, cu o pondere de 3% din întreaga patologie tumorală a adultului, a precizat prof. Sinescu. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Record absolut la transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală, în 2013 la Fundeni transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală a înregistrat un record absolut anul trecut - 77 de intervenţii, a declarat miercuri academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de chirurgie Urologică, dializă şi transplant renal Fundeni.
Ioanel Sinescu: 53 de transplanturi renale s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu...
Premieră în urologia românească - transplant renal între gemeni cu structură imunologică de 100% Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Echipa condusă de prof. dr. Ionel Sinescu de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni' a efectuat, zilele acestea, un transplant renal între gemeni (donator-transplantat) a căror structură imunologică este de 100%, ceea ce face ca medicaţia...
Patru transplanturi renale sunt în derulare la Fundeni Patru transplanturi renale sunt în derulare la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienţi care au intrat joi noapte în moarte cerebrală.
Pacientul supus unui transplant renal, donator fiind fratele geamăn, se simte bine Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Pacientul care a fost supus luni unui transplant renal, având ca donator fratele său geamăn, se simte bine, ca şi donatorul, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Ionel Sinescu, de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'...
ŞTIINŢÃ - Primul transplant renal din România Transplantul de organe este una dintre cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (din cauza unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate prelua...