Cele mai citite
 


Asociaţia Transplantaţilor din România a împlinit 15 ani
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a împlinit 15 ani de activitate, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei dat publicităţii miercuri.
Cu peste 7.000 de operaţii pe cord deschis şi 46 de transplanturi de cord efectuate atât în România cât şi în Statele Unite ale Americii, prof. dr. Radu Deac este considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimilor 20 de ani.
Prezent la simpozionul organizat cu prilejul aniversării, prof. dr. Radu Deac a declarat că admiră Asociaţia Transplantaţilor din România şi şi-ar dori ca aceasta să fie şi mai vocală, să lupte pentru promovarea transplantului în România, să prezinte poveştile de viaţă ale celor care au trecut printr-un transplant şi cum le-a schimbat viaţa acest procedeu.
Prof. Deac l-a amintit pe dr. Marius Barnard, fratele lui Christiaan Barnard, care a fost de multe ori în România şi a avut o mare contribuţie la dezvoltarea transplantului cardiac la noi în ţară.
Marius Barnard şi Christiaan Barnard au făcut parte din prima echipă medicală care a realizat primul transplant de cord de la om la om în 1967.
Dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant, a prezentat obiectivele care vor fi urmărite în dezvoltarea Planului de redresare al activităţii de transplant din România şi care vizează: îmbunătăţirea calităţii şi securităţii organelor pentru transplant, creşterea numărului de organe oferite pentru transplant, eficientizarea şi creşterea accesibilităţii la sistemul de transplant.
Planul are 5 axe prioritare de acţiune: în primă fază se vor desemna coordonatorii de transplant în toate spitalele care au potenţial de a declara donatori de organe şi ţesuturi, urmează promovarea programului de transplant în toate spitalele care au potenţial de a declara donatori de organe, se vor îmbunătăţi cunoştinţele şi abilităţile de comunicare ale profesioniştilor din domeniul sanitar în vederea comunicării corecte şi complete către mass-media, dar şi implicarea asociaţiilor de pacienţi care pot fi aliaţi de nădejde în promovarea donării de organe şi a transplantului.
Acest plan mai impune şi armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană (implementarea Directivei Europene pentru organe) pentru facilitarea cooperării cu alte reţele de transplant în vederea dezvoltării unor schimburi transfrontaliere, dezvoltarea unui program naţional privind donatorul fără activitate cardiacă şi al unui program privind utilizarea donatorilor marginali.
Victor Zota a transmis mesajul că medicii care efectuează transplant sunt supuşi unui stres foarte mare şi au nevoie de sprijinul pacienţilor pentru a-şi continua activitatea, iar mass-media ar trebui să fie alături de aceşti medici şi de pacienţi în informarea corectă a populaţiei despre avantajele şi importanţa transplantului de organe în salvarea de vieţi.
Anual în România peste 2.000 de bolnavi au nevoie de transplant pentru a putea trăi.
În ceea ce priveşte numărul donatorilor de organe, România se află pe ultimele locuri din Europa, cu numai un donator la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 20 de donatori la un milion de locuitori.
Programa avizată de Ministerul Sănătăţii pentru anul 2011 prevede a fi efectuate: 272 de transplanturi de rinichi, 60 de transplanturi de ficat, 16 de cord şi aproximativ 200 de transplanturi de măduvă.
Numărul anual al procedurilor de transplant efectuate în Romania a înregistrat o creştere progresivă de 30%, centrele implicate în activitatea de transplant de organe sunt în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, iar la Constanţa se încearcă transplant de 'insule pancreatice'. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bănicioiu: Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită susţinerii medicinei de transplant Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, salută marcarea Zilei Donatorului, miercuri, de către Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi spune că acordă o atenţie deosebită pentru această activitate medicală.
Asociaţia Transplantaţilor susţine că activitatea de transplant este afectată din cauza informaţiilor eronate din presă Doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au fost anul trecut, în Bucureşti, a declarat marţi Gheorghe Tache, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a subliniat că acest lucru a fost posibil din cauza informaţiilor eronate apărute în 2009 în presă referitoare...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Dr. Victor Zota: România trebuie să aibă un număr mai mare de coordonatori de transplant În România s-au efectuat până în prezent peste 2.500 de transplanturi renale, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, peste 350 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace...
Dr. Victor Zota: România a înregistrat anual o creştere progresivă de 30% în domeniul transplantului Anul acesta au fost realizate transplanturi cu organe prelevate de la 23 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, 2011 fiind cel mai bun an din punct de vedere al donatorilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Attila Czeke: Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, sâmbătă seara, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.