Cele mai citite
 


Bihor: Laboratorul de igiena radiaţiilor, reabilitat în întregime cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Laboratorul de igiena radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor a fost reabilitat şi modernizat, dar şi dotat cu aparatură nouă, printr-o finanţare în valoare de 100.000 de lei din bugetul Ministerului Sănătăţii.
'Suntem unul dintre cele mai vechi laboratoare din ţară, fiind înfiinţat în urmă cu peste 40 de ani şi unul dintre cele 18 laboratoare de igiena radiaţiilor din cele 42 de Direcţii de Sănătate Publică din ţară, renovat în întregime, dotat cu aparatură şi cu tot ce are nevoie un asemenea laborator de specialitate', a declarat, miercuri, dr. Marius Pîrcioagă, directorul executiv al DSP Bihor, cu ocazia prezentării laboratorului.
Şefa laboratorului, dr.Liana Gorcea, şi fizicianul Aurel Cosman au prezentat laboratorul care a fost renovat în cursul anului 2011, dotat cu mobilier, aparatură, echipament de protecţie şi stoc de substanţe decontaminante în caz de incident sau accident nuclear, precum şi cu un sistem de alarmă şi o autospecială autorizată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru transportul aparaturii şi al dotărilor necesare.
Activitatea curentă a laboratorului de igiena radiaţiilor cuprinde urmărirea radioactivităţii fie naturale, medicale sau industriale, începând cu principalii factori de mediu: aer, depuneri atmosferice, ape de suprafaţă, apă geotermală (judeţul Bihor având cele mai multe foraje de apă geotermală din ţară, respectiv 57), vegetaţie, apă potabilă, sol, produse alimentare.
Laboratorul, având personal medical specializat, supraveghează toate unităţile nucleare medicale şi industriale din judeţ cu risc mare (Laboratorul de Medicină Nucleară, PET-CT, cobaltoterapia, laboratorul de analize chimice de la SC Holcim), pe lângă cele 90 de unităţi nucleare medicale şi industriale cu surse închise sau deschise.
'O persoană care îşi face azi o radiografie încasează radiaţii cât radiaţia cosmică în două săptămâni, iar, dacă face 20-30 de radiografii pe an, se poate trezi cu leucemie şi nu ştie de ce. Nu se recomandă mai mult de cinci, şase radiografii pe an, iar, dacă cineva a făcut o radiografie computer-tomograf, este bine să nu mai facă doi ani niciun fel de radiografie', a precizat dr. Gorcea.
De asemenea, laboratorul de igiena radiaţiilor are în supraveghere şi Depozitul Naţional de Deşeuri Radioactive de mică şi medie activitate şi Compania Naţională a Uraniului în zona Băiţa Plai. Potrivti dr. Liana Gorcea, mina Băiţa a intrat în conservare, toate vechile clădiri se vor demola, dar din tot ce se dărâmă nu se va folosi nimic în altă parte, iar haldele vor fi împădurite.
"În urmă cu doi ani am dat autorizaţie pentru începerea lucrărilor de conservare şi, în funcţie de fonduri, Compania Naţională a Uraniului va demara lucrările", a precizat dr. Gorcea.
Fiind un judeţ de graniţă, laboratorul are în competenţă efectuarea a sute de analize pe an la probele din mărfurile destinate exportului, iar la solicitare prestează servicii de specialitate şi pentru judeţele vecine.
Directorul DSP Bihor a menţionat că prin numărul de analize acreditate RENAR(Asociaţia de Acreditare din România - Organismul Naţional de Acreditare) - şapte, laboratorul se situează pe locul doi în ţară.
În judeţul Bihor, sunt 433 de persoane care lucrează într-un mediu unde trebuie să respecte radioprotecţia. Doctoriţa Gorcea a precizat că, în cei peste 20 de ani de când lucrează în acest laborator, nu a existat niciun accident sau incident radioactiv produs în judeţul Bihor. AGERPRES/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Inspectorii sanitari în control la bazine de înot şi piscine Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor au efectuat, în perioada 1-19 iulie, controlul igienico-sanitar la 23 de piscine şi bazine de înot cu apă de la reţea şi/sau apă geotermală din judeţ, constatând că din acestea 14 nu aveau buletine de analiză pentru calitatea apei.
Noul etaj al DSP Bihor, inaugurat luni în prezenţa ministrului Sănătăţii Noul etaj al clădirii în care funcţionează Direcţia de Sănătate Publică Bihor a fost inaugurat, luni, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Attila Cseke.
Activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, verificată de Ministerul Sănătăţii Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) va verifica activitatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani în urma unor neclarităţi legate de autorizarea Sanatoriului de neuropsihiatrie Podriga, se arată într-un comunicat de presă remis joi de MS.
Bihor: Fonduri pentru reparaţii capitale şi aparatură la DSP Oradea, 10 nov /Agerpres/ - Direcţia de Sănătate Publică Bihor a primit de la Ministerul Sănătăţii 1,4 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii capitale la sediul instituţiei şi 300.000 de lei pentru aparatură medicală de laborator.
Bihor: Spitalul clinic CFR din Oradea, transferat la Ministerul Sănătăţii, va putea accesa fonduri europene Dr. Marius Chipurici, managerul Spitalului Clinic CFR Oradea, o unitate sanitară reprezentativă şi complexă a judeţului Bihor, a declarat marţi că trecerea din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii este o măsură bună, prin care s-ar putea sprijini spitalele CFR să acceseze...
Covasna: Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de lei pentru reţeaua de apă, canalizare şi hidranţi a Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit un milion de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, a hidranţilor pentru stingerea incendiilor şi instalaţiei de epurare a apelor uzate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul...