Cele mai citite
 


Forma genetică a bolii Alzheimer poate fi prevăzută cu 10-20 de ani înaintea apariţiei primelor simptome
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Unele modificări biologice măsurabile şi-ar face apariţia cu 10-20 de ani înaintea primelor tulburări de memorie la persoanele afectate de o formă foarte rară, genetică, a bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor prezentate miercuri la Paris, menţionate de AFP.

Lucrările, finanţate de Institutele americane de Sănătate şi realizate de o reţea internaţională de 11 centre de cercetare, s-au concentrat pe o formă foarte rară a bolii (circa 1% din cazuri), cunoscută sub numele de 'boala Alzheimer cu transmitere autozomică dominantă' sau formă familială.

Este provocată de mutaţii genetice ce fac ca persoana care le moşteneşte de la părinţi să dezvolte boala. Primele simptome se manifestă în general în jurul vârstei de 40 - 50 de ani şi uneori chiar mai devreme, la 30.

Cercetările, desfăşurate pe persoane provenite din familii purtătoare ale mutaţiilor genetice, încearcă să determine secvenţa şi viteza cu care au loc schimbările care apar în creier, înaintea apariţiei primelor tulburări.

La Conferinţa internaţională a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), cercetătorii au prezentat date asupra primilor 150 de participanţi la studiu, care va cuprinde în total 400 de persoane. Ceva mai mult de jumătate (51%) sunt purtătoare ale mutaţiei genetice a bolii.

Cercetătorii au arătat că purtătorii asimptomatici ai mutaţiei prezentau schimbări ale nivelului de proteine (beta-amiloid şi tau), indicatori ai bolii. Aceste modificări n-au fost observate la membrii familiilor nepurtători ai mutaţiei. 'Acest lucru înseamnă că putem măsura anomaliile chimice al creierului la purtătorii genei bolii, care apar cu cel puţin 10 - 20 de ani înaintea vârstei la care părinţii lor au avut simptomele Alzheimer, şi de la care se aşteaptă să moştenească boala', a spus Randall Bateman de la Washington University School of Medicine. Aceste informaţii 'reprezintă o ocazie unică pentru cercetările vizând prevenirea bolii Alzheimer', a adăugat el.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Boala Alzheimer: Un nou studiu dezvăluie mai mulţi factori de susceptibilitate genetică Puţin câte puţin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internaţional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfăşurat...
O variantă genetică ce predispune la Alzheimer le afectează mai ales pe femei Cel mai frecvent factor de risc genetic pentru boala Alzheimer le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi, arată un studiu desfăşurat la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford (California), publicat în revista 'Journal of Neuroscience' din 13 iunie şi menţionat de 7sur7.be.
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...