Cele mai citite
 


Irlanda: o doctoriţă cu studiile făcute în România s-a dovedit incapabilă să ia pulsul unui bolnav
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O doctoriţă care lucra la Letterkenny General Hospital în luna iulie a anului trecut, cu studiile făcute în România, nu a putut lua pulsul unui pacient, a reieşit marţi dintr-o anchetă a unei comisii medicale, citată de Irish Times în ediţia de miercuri.
Asia Ndaga, de 31 de ani, şi-a terminat studiile medicale în România în 2008. Din anchetă reiese că existau temeri cu privire la competenţa ei profesională chiar de când s-a angajat în spitalul irlandez, la 1 iulie 2010.

Potrivit publicaţiei, lentoarea cu care noua angajată evalua şi punea diagnosticul pacienţilor, precum şi incapacitata sa de a calcula dozele de medicamente necesare pacienţilor au constituit dovada, pentru ceilalţi doctori din spital, că avea cunoştinţe medicale 'slabe' pentru un 'senior house officer'/poziţie în sistemul medical britanic, aproximativ echivalentă cu cea de medic rezident, n.red./.

Dr. Ken Mulpeter, geriatru consultant în spital, a făcut o evaluare a competenţelor doctoriţei, la 18 august, după ce au fost exprimate mai multe temeri cu privire la activitatea ei. El a luat-o pe Ndaga să vadă un pacient cu o boală pulmonară obstructivă cronică şi cu bătăi neregulate ale inimii şi a rugat-o să ia pulsul pacientului. Ea a încercat să facă acest lucru punându-şi degetele "deasupra încheieturii pacientului", şi nu sub ea, şi a declarat că pulsul e normal.

"Am fost în mod evident uşor şocat, aşa că am rugat-o să ia pulsul pacientului la picior", a povestit Dr. Mulpeter. "A pus două degete într-o zonă a piciorului în care nu se simte pulsul", a continuat medicul.

De asemenea, Mulpeter a precizat că Ndaga nu a reuşit să spună la ce cantitate de oxigen era conectat pacientul, deşi acest lucru putea fi citit pe masca de oxigen a acestuia şi pe un dispozitiv situat pe perete.

Nu în ultimul rând, femeia a confundat forma pieptului unui bărbat care suferea de o boală pulmonară cu cea a unei persoane care suferea de rahitism.

În plus, doctoriţia nu a reuşit să afle informaţii despre antecedentele medicale ale pacientului, în parte din cauza unor dificultăţi legate de limbă. În urma acestei evaluări, Dr. Mulpeter a susţinut că Ndaga nu era competentă să lucreze în continuare în spital în calitate de 'senior house officer', aşa că i-a fost reziliat contractul.

Ndaga, care nu s-a prezentat la anchetă, a fost găsită vinovată de performanţe profesionale slabe, urmând ca organismul medical care se ocupă de cazul ei să recomande o sancţiune corespunzătoare.

Ancheta a indicat însă că Ndaga nu fusese testată de spitalul la care lucra şi că acesta nu îi verificase referinţele. Potrivit managerului de resurse umane al spitalului citat, acest lucru s-a întâmplat deoarece femeia a fost intervievată de către Royal College of Physicians of Ireland, în cadrul unui proces de recrutare centralizat, şi repartizată la acest spital, care a pus-o pe o listă de aşteptare folosită atunci când posturile de stagiari nu erau ocupate. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diana Tuşa şi Eugen Nicolăescu (PNL) vor o comisie parlamentară de anchetă pentru incendiului de la Maternitatea Giuleşti Deputaţii PNL Diana Tuşa şi Eugen Nicolăescu au decis să demareze demersurile pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă care să stabilească cauzele şi responsabilităţile 'tragediei' de la Maternitatea Giuleşti, 'astfel încât un eveniment asemănător să nu mai poată avea loc', se arată într-un...
Nicolae Păun cere comisie parlamentară de anchetă pentru cazul romilor de la Baia Mare Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Nicolae Păun, va propune înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să se ocupe de cazul romilor de la Baia Mare care au fost mutaţi într-o uzină închisă din motive de poluare...
Îngrijirea paliativă prin medicul de familie- o soluție testată de HOSPICE Casa Speranței, cu sprijin elvețian, poate duce la degrevarea îngrijirii spitalicești și o calitate mai bună a vieții pentru bolnavii cu cancer din România La finalul unui proiect-pilot cu finanțare din partea Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu o durata de trei ani de zile, în care au fost instruiți 168 de medici, dintre care 26 au acordat îngrijiri paliative de bază unui număr de 125 de bolnavi cu cancer din patru județe, HOSPICE...
SABIF: Ancheta internă în cazul lui Ioan Gyuri Pascu a fost declanşată luni Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov precizează că ancheta internă cu privire la pacientul Ioan Gyuri Pascu a fost declanşată luni dimineaţă, prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz.
Deputatul Tudor Ciuhodaru cere o anchetă parlamentară în cazul spitalelor desfiinţate Deputatul PC Tudor Ciuhodaru cere înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind decizia guvernanţilor de a desfiinţa sau comasa 67 de spitale din România, gest catalogat de acesta a fi o încălcare a unuia dintre principiile de bază ale Constituţiei, dreptul la sănătate.
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.