Cele mai citite
 


Restaurantele americane reduc adesea numărul de calorii real al felurilor de mâncare pe care le servesc (studiu)
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Probleme cu greutatea, Ce mancam?
 

Aproape un fel de mâncare servit în restaurantele americane conţine cel puţin 100 de calorii în plus faţă de cel afişat în meniu, potrivit unui studiu publicat marţi şi citat de AFP.

Cea mai mare parte a celor 269 feluri de mâncare studiate în cadrul acestei anchete efectuate în trei state americane prezentau un număr de calorii apropiat celui anunţat, dar 19 % dintre ele îl subestimau.

Unele se îndepărtau chiar foarte mult de cifra reală, ca de pildă o porţie de chipsuri cu sos mexican care depăşea cu 1.000 de calorii numărul anunţat.

Cercetătorii au descoperit că salatele şi mâncărurile care conţin o mare proporţie de glucide, ca orezul, fasolea, cartofii şi pâinea, erau cele al căror număr de calorii era cel mai des subestimat în calculele afişate de restaurante, contrar sandvişurilor şi mâncărurilor cu carne. Restaurantele tradiţionale se îndepărtau şi ele de numărul de calorii afişat, ca şi fast-food-urile.

În SUA, obezitatea afectează 34 % din populaţie şi, în medie, o persoană îşi consumă 35 % din mese în afara domiciliului propriu.

Or, dacă 19 % din hrana consumată în restaurant de o persoană prezintă prezintă cel puţin 100 de calorii în plus faţă de cele afişate, aceasta se poate traduce printr-o creştere în greutate de 15 kg anual, au calculat autorii studiului.

Studiul a fost efectuat în statele americane Indiana, Massachusetts şi Arkansas în perioada ianuarie-iunie 2010 într-un lanţ de restaurante care au anticipat obligaţia de a menţiona numărul caloriilor felurilor de mâncare propuse, aflată actualmente în studiu la nivel federal.

Aceste 1.000 de calorii reprezintă 'jumătate din aportul energetic cotidian recomandat celei mai mari părţi a oamenilor', subliniază studiul, efectuat sub conducerea lui Lorien Urban de la Universitatea Tufts şi publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Restaurantele din New York sunt obligate deja să precizeze valoarea energetică a felurilor de mâncare propuse consumatorilor, dar cercetători de la Universitatea din New York au arătat că aceasta nu-i incită pe clienţi să caute mâncărurile mai dietetice.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Secretul unei vieţi îndelungate: o alimentaţie variată, fără cure de slăbire A fi plinuţ nu este o tragedie, a pierde în greutate e periculos, susţine un studiu realizat de o echipă de cercetători, condusă de Linda Bacon de la Universitatea din California (SUA). În opinia oamenilor de ştiinţă, ideea că nişte kilograme în plus ar putea dăuna organismului este mult exagerată. În...
Un truc simplu pentru a scădea în greutate: 500 ml de apă înaintea meselor principale Cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) au arătat că, bând 500 ml de apă înaintea fiecărei mese, persoanele obeze pierd în greutate în mod eficient, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei 'Obesity', informează lalibre.be.
Hrană puţină şi săracă în calorii în timpul sarcinii, copil cu probleme sau cu IQ modest Malnutriţia în timpul sarcinii poate încetini dezvoltarea organelor fetale, îndeosebi a creierului, care s-a dovedit sensibil chiar şi în cazul unei nutriţii moderate, ceea ce în perspectivă s-ar putea concretiza într-un IQ modest al copilului şi probleme de comportament, relatează AP.
Preparatele lanţurilor fast-food din SUA, mai sărace în calorii decât mâncărurile oferite de unele restaurante O masă într-un restaurant care nu aparţine marilor lanţuri fast-food din SUA ar putea conţine cu două până la trei ori mai mult cantitatea de calorii cerută în mod normal, arată un studiu al Universităţii Tufts din Massachusetts, citat de AFP.
Cartofii, 'scut' împotriva cancerului la stomac (studiu) Pentru prevenirea cancerului la stomac, legumele albe, printre care cartofii, ar constitui un scut extrem de eficient în acest sens, conform unui studiu realizat de cercetători chinezi, relatează marţi metronews.fr.
Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip 'fast food' (studiu) Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip 'fast food', în timp ce pregătirea ei acasă este cea mai bună metodă de a ţine sub control caloriile, grăsimile, zahărul şi alte substanţe consumate, este concluzia unui studiu publicat într-o revistă de specialitate din SUA, scrie...