Cele mai citite
 


Iritaţii şi surgeri oculare
joi, 21 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie, Alergologie si Imunologie
 

 

 
 
Conjunctivita sau ochii roşii este forma cea mai comună de iritaţie oculară, ea provocând usturime, roşeaţă şi/sau scurgeri. Blefarita produce simptome asemănătoare, ambele afecţiuni putând fi rezultatul unei răni, infecţii, corp străin în ochi, al unei alergii sau al expunerii la substanţe iritante, precum cele din fumul de ţigară şi din gazele de eşapament ale vehiculelor.

 

 

Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, membrana transparentă care acoperă albul ochilor şi căptuşeşte pleoapele. Aceasta se înroşeşte, devine granuloasă şi dă mâncărimi, producând o scurgere care, în conjunctivita infecţioasă, face ca în timpul somnului pleoapele să se lipească. În conjunctivita alergică – deseori asociată cu rinita alergică – scurgerea este transparentă, iar pleoapele sunt umflate. Poate exista o sensibilitate anormală la lumină.
 
Blefarita, inflamaţia pleoapelor, provoacă roşeaţă, iritaţie şi o piele solzoasă la marginea pleoapelor. Pe pleoape şi pe gene pot apărea puncte zgrunţuroase, de secreţie uscată. Această afecţiune, asociată uneori cu mătreaţa sau eczemele, are tendinţa să reapară periodic.
 
Corpi străini în ochi
Particulele de praf pot fi îndepărtate prin clipire. Pentru corpi de dimensiuni mari folosiţi metoda de mai jos. Apelaţi la medic dacă un corp străin ajunge pe pupilă sau s-a înfipt în ochi.
 
 1. Pleoapa inferioară: spălaţi ochiul cu apă sau încercaţi să scoateţi corpul străin atingând doar albul ochiului cu colţul umezit al unei bucăţi de tifon curat.
 2. Pleoapa superioară: ţinând genele cu mâna, trageţi uşor de pleoapă în afară şi în jos, peste pleoapa inferioară sau încercaţi să dislocaţi corpul străin clipind sub apă.
 
Metode de prevenire
Reduceţi riscul de conjunctivită încurajându-i pe membrii familiei să nu folosească decât prosopul lor şi, dacă au astfel de afecţiuni, să se trateze. Protejaţi-vă ochii cu ochelari atunci când efectuaţi operaţiuni care generează praf sau fum ori când înotaţi în bazin, dacă sunteţi sensibil la clor.
Dacă sunteţi predispus la infecţii oculare, creşteţi-vă rezistenţa consumând câte cinci porţii de fructe şi legume zilnic, inclusiv fructe de pădure, fructe şi legume de culoare galbenă sau portocalie. Evitaţi alimentele preparate cu făină albă şi zahăr.
 
Tratament
Dacă aveţi o infecţie oculară, trebuie să evitaţi să vă atingeţi ochii, spălându-văcât mai des pe mâini. De asemenea, trebuie să schimbaţi frecvent prosoapele şi aşternuturile, pentru a preveni o reinfectare. Dacă aveţi blefarită, cât şi mătreaţă, puteţi trata ambele probleme în acelaşi timp.
 
Dietă
Contra iritaţiei oculare persistente şi de origine alergică, excludeţi din dietă produsele lactate, ceaiul şi cafeaua.
 
Farmacie
În caz de infecţie şi iritaţie, luaţi suplimente de ulei de luminiţă, vitaminele A, B şi E şi flavonoide. Pentru conjunctivita infecţioasă, încercaţi să folosiţi o soluţie de spălare a ochilor pe bază de acid boric.
 
Homeopatie
 • Aconitum: pentru ochi care ard, uscaţi şi granuloşi, roşii şi inflamaţi, cu pleoape umflate. Simptomele pot fi provocate de un vânt rece.
 • Apis: dacă pleoapele sunt roşii şi umflate.
 • Belladonna: pentru ochi uscaţi, injectaţi şi sensibili la lumină şi simptome ce evoluaeză rapid.
 • Euphrasia: dacă ochii sunt lăcrimoşi şi ard. Îmbăiaţi ochii cu câteva picături de tinctură puse în apă distilată.Folosiţi o soluţie proaspătă pentru fiecare ochi.
 • Pulsatilla: în caz de scurgere gălbuie fără arsură sau iritaţie, dar când pleoapele dor şi sunt lipicioase.
 
Fitoterapie
Spălaţi ochii cu ceai de silur. Fierbeţi pe foc mic infuzia timp de 10 minute pentru a steriliza lichidul, apoi răciţi şi strecuraţi (printr-un tifon curat) într-un păhărel steril. Folosiţi infuzie proaspătă pentru fiecare ochi şi aruncaţi restul nefolosit.
Pentru a vă spori imunitatea, faceţi o infuzie dintr-un amestec de silur, echinacea, lipicioasă, brusture şi lemn dulce. Beţi 1 cană o dată sau de două ori pe zi timp de două săptămâni.
 
Apelaţi medicul atunci când:
 • Problema oculară vă provoacă durere.
 • Există o secreţie abundentă, colorată.
 • Vă este afectată vederea.
 • Simptomele nu se ameliorează în două zile.
 
Apelaţi de urgenţă la medic dacă:
 • Aţi suferit o rănire la ochi.
 • Vederea vă este puternic afectată.
 
Important de reţinut!
 
Lipsa de vitamina A este cea mai obişnuită cauză a ochilor uscaţi. Vitamina A din alimente (ficat, lapte, peşte gras, legume portocalii şi galbene, verdeţuri şi ouă) este mai eficace decât suplimentul farmaceutic pentru afecţiuni oculare.
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conjunctivita Conjunctivita consta in inflamarea conjunctivei (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular ) si nu prezinta, in general, un pericol pentru vedere. Conjunctivita infectioasa este de obicei cauzata de bacterii sau virusi. Cele mai intalnite bacterii ce duc la aparitia c...
Rinita alergică, cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă Organizaţia Mondială de Alergie (WAO) avertizează că între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii suferă de rinită alergică.
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Urcioare Ulciorul este un mic abces in pleoapa, de obicei la radacina unei gene, ce face ca pleoapa să doară şi să se umfle. Urcioarele apar mai ales cand imunitatea organismului este scazuta, sunteti abatut sau obosit si in consecinta mai predispus la infectii. Leacurile traditionale pot calma durerea...