Cele mai citite
 


Ciuhodaru: Reducerea TVA la 5% pentru medicamente va permite depăşirea "crizei arieratelor"
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul Tudor Ciuhodaru solicită adoptarea de urgenţă a proiectului său legislativ privind reducerea TVA la 5% pentru medicamente, despre care spune că va permite "depăşirea crizei arieratelor şi a medicamentelor necesare programelor naţionale de sănătate", potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
Reprezentantul PC susţine că limitarea bugetului la medicamente înseamnă "condamnarea la moarte a milioane români".
"Sistemul de sănătate a fost lovit cumplit în toate palierele sale de competenţa celor ce aplică dictatul în sănătatea românească. După coasa aducătoare de desfiinţări şi comasări de spitale, a venit rândul ca toţi cei care ating medicamentele, de la producători, distribuitori şi până la pacienţi, să fie consideraţi duşmani ai poporului producători de arierate", spune deputatul conservator.
Potrivit lui Ciuhodaru, România are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din UE de doar 59%, în timp ce media europeană este de 81%. În schimb, durează de până trei ori mai mult - 1.200 de zile - pentru ca un medicament să intre pe lista de compensate (recordul din UE fiind deţinut de Belgia cu 403 zile), a completat conservatorul.
"Arieratele plăţilor efectuate de casa de asigurări la reţetele compensate au depăşit cu mult jumătatea de an. (...) Pentru a încerca să supravieţuiască, farmaciile încearcă să vândă medicamente scumpe pentru a recupera din pierderi. Aceasta loveşte în producătorii interni de medicamente, acestea fiind în genere semnificativ mai ieftine decât cele din import. Scăderea cererii interne îi obligă să exporte", a explicat Ciuhodaru.
El a adăugat că majorarea intervalului de decontare a compensatelor duce la închiderea farmaciilor mici. "Putem spune că avem în aceiaşi măsură o sănătate bolnavă la fel ca şi un sistem economic bolnav care în mod normal ar trebui să se bazeze pe micul investitor şi nu să îl sugrume", a afirmat conservatorul.
Ciuhodaru a declarat că reglementările menite să facă economii prin limitarea bugetului la medicamente şi neachitarea arieratelor vor însemna condamnarea la moarte a milioane de pacienţi prin restricţionarea accesului la medicamente.
"Din situaţia în care pacienţii deja îşi cumpără de cele mai multe ori tratamentele, care se mai şi găsesc greu, mai ales în localităţile mai mici, acum se vor trezi în situaţia de a nu le mai găsi deloc întrucât acestea nu vor mai exista în farmaciile pline de datorii, dar vor lua drumul exportului", a arătat el. AGERPRES/(AS - Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Deputatul Tudor Ciuhodaru: Sănătatea nu poate fi susţinută prin dictat Deputatul Tudor Ciuhodaru (PC) consideră că politizarea excesivă a sistemului sanitar reprezintă cauza majoră a pierderilor din domeniu.
Deputatul Tudor Ciuhodaru cere dezbaterea de urgenţă a proiectului de reducere la 5% a TVA-ului la medicamente Deputatul Tudor Ciuhodaru consideră că modificarea criteriilor de compensare a medicaţiei pentru pacienţii cu cancer şi diabet reprezintă o nouă modalitate de "eutanasiere" a românilor.
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Tudor Ciuhodaru se solidarizează cu rezidenţii de la Craiova şi cere deblocarea posturilor din Sănătate Deputatul Tudor Ciuhodaru cere adoptarea urgentă a legii privind deblocarea posturilor din Sănătate şi alocarea de fonduri corespunzătoare sistemului medical.
(Corespondenţă) Doar o proporţie infimă dintre români au un card european de sănătate, deţinut la nivelul UE de 2 din 5 europeni Bruxelles, 11 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia...