Cele mai citite
 


De ce a decis Rusia să clasifice, în sfârşit, berea drept băutură alcoolică?
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O nouă lege semnată de preşedintele Dmitri Medvedev clasifică, în premieră în Rusia, berea drept băutură alcoolică şi stabileşte un cadru strict pentru comercializarea acesteia. Apărătorii sănătăţii sociale şi grupurile de sprijinire a familiilor criticau demult vechea lege, care cataloga berea drept produs alimentar. Acest lucru permitea comercializarea berii alături de alte băuturi carbogazoase non-alcoolice şi consumarea ei în locuri publice, notează publicaţia americană Christian Science Monitor.
Chiar şi turiştii care vizitează Rusia remarcă o imagine extrem de răspândită, când oamenii, inclusiv adolescenţi, beau bere din sticle, în timpul plimbării lor prin oraş, în autobuze sau la metrou. De la 1 ianuarie 2013, lucrurile se vor schimba. Potrivit noii legi, doar magazinele cu licenţă vor putea comercializa bere, iar vânzarea ei va fi interzisă între orele 23.00 şi 8.00. În chioşcuri, aeroporturi, în staţiile de autobuz şi benzinării, unde până acum se vindea o treime din întreaga cantitate de bere consumată în Rusia, comercializarea ei va fi interzisă în totalitate.

Noua lege a determinat o scădere a preţului pentru acţiunile fabricilor de bere care activează pe piaţa rusă, însă este salutată călduros de organizaţiile obşteşti, care luptă cu nivelul extrem de ridicat al alcoolismului din ţară. 'Acesta este un bun început pentru încercarea de a reglementa industria berii, chiar dacă berea nu este principala sursă a problemelor din Rusia', declară Kirill Danişevski, liderul coaliţiei 'Pentru control asupra alcoolului'. 'În orice caz, s-a recunoscut că berea este o băutură alcoolică, ceea ce este un pas înainte. Va fi total interzisă comercializarea /berii/ în chioşcuri stradale şi se va pune capăt reclamei ei la televizor', adaugă Danişevski.

De când a devenit preşedinte al Federaţiei Ruse, cu trei ani în urmă, Dmitri Medvedev a implementat mai multe măsuri menite să reducă parametrii consumului de alcool în Rusia, unii dintre cei mai mari din lume. Potrivit statisticilor oficiale, consumul anual de alcool pur pe cap de locuitor este în Rusia de circa 19 litri, o cantitate de două ori mai mare decât nivelul pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ îl califică drept 'periculos'.

În 2009, un studiu realizat de revista Lancet constata că excesul de alcool duce la moartea a 600.000 de cetăţeni ruşi anual şi este răspunzător de jumătate dintre cazurile de deces în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 54 de ani.

Potrivit lui Danişevski, guvernul rus ar trebui să adopte în continuare măsuri de majorare a preţurilor la băuturile alcoolice tari şi să facă mai dificilă cumpărarea acestora, inclusiv prin majorarea accizelor. În acelaşi timp, Danişevski recunoaşte că interdicţia la vodcă s-ar putea solda în Rusia cu o catastrofă politică. Fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a descoperit acest lucru atunci când încercase să instituie interdicţia totală la alcool, iar mulţi istorici sunt de părere că tocmai această măsură accelerase înlăturarea sa de la putere.

'Pentru mulţi, mai ales pentru păturile sărace ale populaţiei din Rusia, consumul de alcool constituie una dintre puţinele satisfacţii şi înlocuieşte alte valori de viaţă', explică Danişevski. 'Autorităţile ar trebui să ţină cont de acest lucru şi să nu facă 'mişcări bruşte', care să ducă la inflamarea societăţii. Cea mai bună strategie o constituie progresul treptat, pas cu pas, folosind metode de instruire şi măsuri legislative', este de părere interlocutorul publicaţiei americane.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
Rusia introduce legi anti-fumat: Vor avea acestea succes? Rusia a iniţiat legi anti-fumat în încercarea de a contracara scăderea populaţiei şi a speranţei de viaţă. Noile măsuri interzic fumatul în unele locuri publice, iar din 2014 fumatul va fi interzis şi în restaurante şi hoteluri, notează The Christian Science Monitor, preluat de Inopressa.ru.
Alcoolul omoara o persoana la fiecare 10 secunde In raportul dat recent publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii se arata ca abuzul de alcool a omorat peste 3,3 milioane de persoane in intreaga lume in 2012. Alcoolul face mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta cumulat. Alcoolul e cauza principala a 5,9% din decesele totale de...
OMS: Peste 3,3 milioane de persoane au murit în 2012 din cauza consumului de alcool Peste 3,3 milioane de persoane au murit în întreaga lume în 2012 din cauza consumului excesiv de alcool, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS), care a făcut apel la guverne să depună mai multe eforturi pentru a proteja populaţia de consecinţele negative asupra...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...