Cele mai citite
 


Femeile înalte sunt mai expuse riscului de a face cancer decât cele scunde (experţi)
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Femeile înalte sunt mai expuse riscului de a dezvolta afecţiuni oncologice decât cele scunde, astfel, în cazul lor, probabilitatea unei boli canceroase creşte cu 16 % la fiecare 10 centimetri, constată un grup de experţi britanici în ultimul număr al revistei Lancet, citată de The Guardian şi MedDaily.

Cercetătorii descoperiseră de mai multă vreme că incidenţa cancerului are legătură cu înălţimea persoanei, dar rămânea neclar modul în care acest factor influenţează diferite tipuri de tumori, precum şi interacţiunea cu alţi factori, cum ar fi fumatul sau statutul socio-economic.

Jane Green, de la Universitatea Oxford, şi colegi ai săi au evaluat relaţia dintre anumite tipuri de cancer şi terţi factori, analizând datele colectate în cadrul unui amplu studiu intitulat Million Women Study, care a fost desfăşurat între 1996 şi 2001 în Marea Britanie, pe un eşantion de 1,3 milioane de femei de vârstă medie. Până în prezent, printre acestea au fost identificate circa 97.000 de cazuri de cancer.

Din coroborarea acestor date cu cele din alte sondaje, oamenii de ştiinţă au constatat că înălţimea ar creşte probabilitatea riscului de cancer.

'Am arătat că incidenţa crescută a cancerului la persoanele mai înalte poate fi urmărită aproximativ acelaşi nivel la populaţii diferite din Asia, Australia, Europa şi America de Nord. Această relaţie este probabil comună mai multor tipuri de cancer şi unor persoane diferite. Aceasta poate fi o manifestare a unui mecanism comun de bază, care începe să acţioneze atunci când oamenii cresc', afirmă Green în articolul pe acest subiect din Lancet.

Deşi nu este încă foarte clar modul în care funcţionează relaţia dintre înălţime şi afecţiunile oncologice, cercetătorii menţionează că înălţimea depinde de o multitudine de factori, precum alimentaţia, infecţiile din copilărie, factorii de mediu, hormonii şi ereditatea.

Chiar dacă oamenii nu îşi pot schimba înălţmea, cercetătorii britanici subliniază că aceasta are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Persoanele înalte sunt mai puţin expuse la dezvoltarea afecţiunilor cardiace, spun ei, adăugând că studiul în cauză poate să contribuie la o mai bună înţelegere a dezvoltării cancerului.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon (studiu) Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ''Nature'', care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea...
Un nou studiu conchide că apropierea de centrale nucleare nu creşte riscul de cancer în rândul copiilor Copiii care trăiesc în apropierea unor centrale nucleare nu prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi de leucemie, relevă un studiu citat vineri de BBC.
Incidenţa cazurilor de cancer pancreatic este în creştere, dar gradul de conştientizare rămâne scăzut, avertizează experţii Pe fondul creşterii incidenţei cancerului pancreatic în cadrul populaţiei, gradul de conştientizare în ceea ce priveşte această boală rămâne relativ scăzut, au avertizat specialiştii într-o conferinţă pe tema gastroenterologiei, care a avut loc marţi în Viena.
Decesele cauzate de cancer în Marea Britanie se vor reduce cu 17% în 2030 (studiu) Numărul deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie se va reduce cu 17% la orizontul anului 2030 datorită diagnosticării precoce, a ameliorării tratamentelor şi a micşorării numărului de fumători, potrivit unui studiu dat publicităţi marţi de organizaţia 'Cancer Research UK', transmite EFE.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Reducerea consumului de carne ar putea salva 45.000 de vieţi doar în Marea Britanie Reducerea consumului de carne la două-trei ori pe săptămână ar putea salva numai în Marea Britanie circa 45.000 de vieţi pe an, a relatat marţi publicaţia The Guardian, cu referire la un raport al organizaţiei ecologiste Friends of the Earth (FoE).