Cele mai citite
 


Guvernul a suplimentat cu 1 milion de euro bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programul naţional dedicat bolilor rare
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul a suplimentat în şedinţa de miercuri cu 1 milion de euro, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bugetul Ministerului Sănătăţii şi a completat lista medicamentelor compensate pentru a veni în sprijinul unor pacienţi cu boli rare, a anunţat primul-ministru Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
'Am aprobat două acte normative prin care am venit în sprijinul unor pacienţi cu boli rare. Prin includerea acestor boli în lista aprobată de către Guvern şi prin suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 1 milion de euro, va fi posibil ca în viitor aceste boli rare să fie tratate în România', a precizat premierul Emil Boc.
Guvernul a stabilit şi completarea Hotărârii nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prin care a fost completată lista medicamentelor de care pacienţii beneficiază gratuit în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu încă 4 denumiri comune internaţionale  necesare tratamentului a patru boli rare.
Începând cu anul 2007, Ministerul Sănătăţii derulează Programul naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare. Programul a început cu un număr de 4 afecţiuni, numărul acestora crescând constant pe parcursul anilor următori. În anul 2011 sunt tratate 17 afecţiuni.
Conform actului normativ, prin completarea acestei liste, se asigură în mod gratuit  acces la terapie vitală şi eficace pentru pacienţii diagnosticaţi cu Mucopolizaharidoza tip II (Sindrom Hunter),  Mucopolizaharidoza tip I (Sindrom Hurler), Afibrinogenemia congenitală şi Sindromul de imunodeficienţă primară.
Costul anual estimat pentru tratamentul bolnavilor care suferă de cele patru boli rare este de 14.320.000 lei (pentru 3 luni aferente anului 2011 este necesară suma de 4.000.000 lei). AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Încă opt medicamente pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate şi gratuite, potrivit ANMDM Opt molecule ce se adresează tratamentelor unor boli rare vor fi trimise Ministerului Sănătăţii de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru includerea lor pe lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul...
Asociaţia Children's Joy şi SNR solicită Ministerului Sănătăţii facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie Asociaţia Children's Joy şi reprezentanţii Societăţii de Neurologie din România au depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii în care solicită facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie.
Premierul a solicitat Ministerului Sănătăţii să urgenteze actul normativ privind concediile medicale Premierul Emil Boc i-a solicitat, miercuri, ministrului Sănătăţii să urgenteze elaborarea actului normativ privind acordarea concediilor medicale, care urmează să conţină mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a acestora.
Nicolae Bănicioiu: Pacienţii cu boli rare vor avea din luna mai medicamente orfane Pacienţii cu boli rare vor avea din luna mai acces la medicamente orfane, a declarat joi într-o conferinţă de presă ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.