Cele mai citite
 


Infecţiile contractate în spitale afectează anual peste 6 milioane de pacienţi în Europa şi SUA (OMS)
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Infecţiile contractate în spitale afectează, anual, 4,5 milioane de pacienţi în Europa şi 1,7 milioane în SUA, a comunicat, joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce a anunţat că a fost desemnat un reprezentant special pentru securitatea pacienţilor, transmite EFE.

Decesele înregistrate ca urmare a acestor infecţii se ridică la 37.000 în Europa şi 100.000 în SUA, indică statistici oficiale, dar cifrele 'sunt cu siguranţă subestimate', a recunoscut responsabila iniţiativei OMS 'Tratament curat: tratament sigur', Benedetta Allegranzi.
Conform celor mai recente date, infecţiile contractate în spitale afectează circa 10 la sută dintre pacienţii din ţările dezvoltate şi 15 la sută în regiunile în curs de dezvoltare. Dar riscul cel mai mare se concentrează în secţiile de terapie intensivă şi de neonatalogie.
Chiar şi în ţările bogate ale lumii, trei din zece pacienţi sunt afectaţi de cel puţin o infecţie legată de spital în unităţile de terapie intensivă.
'Sute de milioane de pacienţi se îmbolnăvesc anual din aceste cauze, iar milioane de pacienţi mor ca urmare a unei infecţii căpătate în centrele de îngrijire medicală', a declarat Allegranzi.
În ţările dezvoltate, cele mai frecvente sunt infecţiile tractului urinar, în timp ce în statele mai sărace, sunt răspândite infecţiile asociate intervenţiilor chirurgicale care ar putea afecta până la o treime din numărul celor spitalizaţi.
La rândul său, noul reprezentant special al OMS pentru securitatea pacienţilor, Liam Donaldson, a subliniat că, pentru cei internaţi, există o probabilitate de unu la zece să fie victima unui accident sau erori în cursul tratamentului, în timp ce riscul de a muri din această cauză este de un caz din 300.
Donaldson a fost unul dintre susţinătorii Programului privind siguranţa pacienţilor, lansat în 2004, şi care include iniţiative legate de măsurile de igienă din centrele sanitare. De asemenea, se mai referă la implementarea unei 'liste de verificare pentru intervenţiile chirugicale', care cuprinde măsuri de prevenire înainte ca pacientul să fie anesteziat, la incizia în piele, tratamentul pacientului înainte să fie scos din sala de operaţie şi în perioada imediat postoperatorie.
Pe baza unei evaluări realizate în spitale care aplică 'lista de verificare'amintită, din Canada, Marea Britanie, Tanzania, India, Argentina şi din Arabia Saudită, s-a stabilit că în acest mod se reduce cu 33 la sută numărul complicaţiilor postoperatorii şi cu 50 la sută cel al mortalităţii.AGERPRES/(Alic Mîrza)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Revin în actualitate viruşii mâncători de bacterii ca alternativă la antibiotice O veche terapie ce se bazează pe folosirea de viruşi care ''mănâncă'' bacterii revine în actualitate şi se bucură de un interes reînnoit în ţări precum SUA, Belgia şi Franţa, în paralel cu dezvoltarea antibiorezistenţei, în faţa creşterii rezistenţei microbilor la antibiotice, o provocare pentru întreaga...
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul...
Fiecare al zecelea pacient infectat de medici: OMS face apel la doctori să se spele mai des pe mâini Aproximativ 10% din pacienţi contractează diferite infecţii în timpul tratamentului într-o unitate spitalicească, relevă un studiu dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care evaluează incidenţa infecţiilor nosocomiale pe plan mondial, transmite marţi Daily Med.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...