Cele mai citite
 


Noi speranţe pentru cei 33 de milioane de bolnavi de sida
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conferinţa ştiinţifică internaţională dedicată sidei, care s-a terminat miercuri seara la Roma, a deschis piste care au suscitat entuziasmul participanţilor, dar vor trebui timp şi mulţi bani pentru a controla această epidemie care afectează 33 de milioane de persoane, relatează AFP.
Organizată pentru a şasea oară şi la fiecare doi ani de Societatea Internaţională a Sida /IAS/, ea a reunit timp de patru zile circa 6.000 de cercetători, medici şi experţi în sida - un record numeric - în jurul ultimelor descoperiri în materie.

Cercetătorii au putut să ia cunoştinţă de studii potrivit cărora un tratament făcut din timp împiedică partenerul să fie infectat şi altele despre utilizarea tratamentului de persoane cu risc neinfectate, care le protejează.

Acesta a fost "punctul forte al conferinţei", a estimat laureata premiului Nobel pentru medicină în 2008 Francoise Barre-Sinoussi, care va prelua conducerea IAS din vara anului 2012. Dar va trebui ca persoanele infectate să se lase încă masiv depistate, în timp ce doar jumătate din seropozitivi ştiu că sunt infectaţi, a adăugat ea.

Participanţii au aplaudat studiile care subliniază că circumcizia, încă insuficient răspândită în Africa Subsahariană, protejează 76 % dintre bărbaţii cu risc de infecţie.

Unii cercetători au prezentat antiretrovirale mai eficiente, mai uşor de luat /un singur comprimat zilnic/, cu mai puţine efecte secundare. Un studiu releva că pacienţii seropozitivi din Africa trataţi cu antiretrovirale combinate au o speranţă de viaţă cvasinormală, mai ales dacă îşi primesc tratamentul rapid.

În euforia generală, unii experţi - precum Peter Piot, fost preşedinte al ONUSIDA - şi organizaţia Medecins sans Frontieres au avertizat că în continuare trebuie "transcrisă această ştiinţă în acţiune": extinderea depistării, antrenarea adeziunii la tratamente şi, nu în ultimul rând, obţinerea fondurilor necesare.

În prezent, doar 6,6 milioane de persoane beneficiază de tratamente cu antiretrovirale, or 15 milioane au nevoie vitală de ele, adesea fără să ştie. "Cea mai mare provocare este acum capacitatea de a furniza tratamentul", a recunoscut şi Elly Katabira, preşedintele în exerciţiu al IAS.

Michel Kazatchkin, care administrează fondurile pentru combaterea sida, a amintit că comunitatea internaţională şi-a redus finanţările. El a insistat asupra priorităţii: 9 milioane de seropozitivi sunt fără tratament. Şi şi-a exprimat speranţa că într-o zi China se va decide să se alăture efortului.

În pofida rezultatelor pozitive ale conferinţei, Francoise Barre-Sinoussi a subliniat faptul că strategia globală a acestui proiect nu va fi lansată înainte de vara anului 2012. "Aceasta va simplifica lucrurile", speră ea. Iar Peter Piot a susţinut-o: "Ar fi singurul lucru realist". Altfel, "în 20 de ani vor exista în continuare câte un milion de noi infectaţi anual şi câte un milion de morţi".AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu 5 ani din anul 2000 Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA, relatează AFP.
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi /studiu/ Aproape pretutindeni în lume, oamenii trăiesc mai mult şi mor mai puţini copii. În schimb, lumea se confruntă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne, relevă cel mai amplu studiu realizat până acum privind speranţa de viaţă şi principalele ameninţări la adresa sănătăţii, citat de Associated Press...
Circumcizia ar duce la creşterea satisfacţiei sexuale (studiu) Circumcizia, procedeu care reduce riscul infecţiei cu virusul sida cu 60% la bărbaţi, oferă, în plus, mai multă satisfacţie sexuală, arată un studiu prezentat la conferinţa asupra sida, care se va încheia miercuri la Roma, relatează AFP.
Conferinţa Mondială asupra SIDA: Oportunitate de armonizare a strategiilor pentru combaterea acestui flagel Cea de-a 20 Conferinţă internaţională asupra SIDA, care a avut loc între 20 şi 25 iulie, la Melbourne (Australia), a fost o oportunitate pentru experţi de a se întâlni, a schimba impresii şi a armoniza strategiile pentru combaterea acestui flagel, care a provocat moartea a peste 30 de milioane de oameni...
Un nou studiu în favoarea circumciziei ca mijloc de luptă împotriva SIDA Bărbaţii circumcişi sunt mai puţin dispuşi să facă sex neprotejat, relevă un nou studiu, realizat de cercetători americani, ce susţine circumcizia ca mijloc de luptă împotriva SIDA, relatează AFP.