Cele mai citite
 


Producătorii, distribuitorii şi famaciştii sunt nemulţumiţi de iniţiativa legislativă privind decontarea medicamentelor
vineri, 22 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Producătorii, distribuitorii şi famaciştii sunt nemulţumiţi de proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii privind decontarea medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2 de la 1 august la preţul de producător cu 15%.
Reprezentanţii producătorilor au susţinut în cadrul dezbaterii publice de joi că a acest proiect de act normativ va duce la creşterea exportului paralel cu aproximativ 30% - 40% şi în consecinţă la lipsa accesului pacienţilor români la medicamente. Ei mai spun că trebuie bine analizate costurile acestei măsuri asupra pacienţilor şi mediului de afaceri.
Dr. Sorin Popescu de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a propus să se analizeze soluţiile privitoare la o contribuţia de 10% din partea producătorilor care să fie acordată Ministerului Sănătăţii şi introducerea pe lista C2 a medicamentelor generice pentru cele care au corespondent ca modalităţi pentru reducerea cheltuielilor din sistem.
La rândul lor farmaciştii spun că scăderea adaosului la farmacii de la 16% la 10%, în condiţiile în care media europeană este de 22%, duce la falimentul farmaciilor.
Farmacist Clara Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor, a menţionat că deja aproximativ 1.000 de farmacii au intrat în faliment şi altele sunt în insolvenţă.
"Nu putem trăi cu 10% adaos în condiţiile în care nu s-au plătit facturile din iulie-decembrie 2010 pentru diabet, oncologie, şi nu ştim ce se va întâmpla cu ele. Sunt refuzate pentru că nu au fost găsite facturile la CNAS, dar nu au fost găsite pentru că nu au fost primite. În plus nu sunt primite pentru decontare nici reţetele pe lunile mai şi iunie pentru programe din anul acesta pentru că nu sunt bani. Problema nu este adaosul la farmacie, problema este că Guvernul nu are bani. O problemă serioasă este că de la 1 august nu sunt bani nici pentru medicamente compensate, nici gratuite. Numai că anul acesta spre deosebire de anul trecut suntem acoperiţi dacă nu vom elibera medicamente pentru că în contractul de anul acesta se precizează că farmaciile vor elibera medicamente în limita fondurilor disponibile. În legătură cu afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privitor la plata arieratelor, numai în condiţiile în care se reglementează achiziţiile pentru spitale şi farmacii, trebuie să spun că în cazul farmaciilor nu trebuie să se pună problema achiziţiilor fiind vorba de un contract comercial între doi privaţi, farmacie şi distribuitor", a detaliat farmacist Clara Popescu.
La rândul său Virorel Vasile de la Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România susţine că aceste măsuri vor duce la dispariţia unor medicamente necesare de pe lista C2. "Cred că 10% dintre medicamentele de pe lista C2 vor dispărea. Nu ştim cum va arăta forma finală a acestui proiect, dar ar fi bine să se ţină seama de propunerile noastre", a spus dr. Viorel Vasile.
Reprezentanţii pacienţilor au atras atenţia asupra situaţiei lor de care se pare că nimeni nu este interesat. Ei au cerut asigurări în ceea ce priveşte accesul la medicamente şi au revenit cu propunerea de a fi consultaţi atunci când sunt luate măsuri care îi privesc.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a precizat că sunt probleme care ţin de casa de asigurări şi probleme care ţin de minister. Acesta i-a asigurat pe participanţi că în ceea ce priveşte programele de sănătate vor fi bani până la sfârşitul anului, rectificarea bugetară permiţând acest lucru, şi de la 1 august desfăşurarea programelor se va face normal.
"Vom analiza fiecare propunere făcută în această dezbatere şi le vom reţine pe cele pozitive", a subliniat secretarul de stat. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Zaharescu(ARPIM): Nu există cadru legal pentru introducerea în lista de compensate a 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de medicamente (ARPIM) salută decizia ministerului Sănătăţii de a introduce în sistemul de medicamente compensate începând cu luna mai a celor 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, susţinând însă că în acest moment nu există cadru legal pentru...
ARPIM solicită autorităţilor intrarea imediată în vigoare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite ARPIM a solicitat marţi publicarea "imediată" a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care în data de 27 martie "procesul de transparenţă decizională s-a încheiat".
Datoriile Ministerului Sănătăţii şi CNAS către farmacii, distribuitori şi producători - 935 milioane lei Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Datoriile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către farmacii, distribuitori şi producători au ajuns la 935 milioane de lei pentru medicamentele compensate şi gratuite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului o notă privind "criza'"medicamentelor oncologice Ministerul Sănătăţii, a prezentat, vineri, Guvernului o notă privind "criza" medicamentelor oncologice.