Cele mai citite
 


Experimentele de "umanizare": un viitor controversat pentru medicină
sâmbătă, 23 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Experimentele prin care animalele primesc anumite organe sau ţesuturi de origine umană ar putea fi în curând foarte răspândite, conform Academiei britanice de Ştiinţe Medicale care îi avertizează pe politicieni şi opinia publică cu privire la posibilele implicaţii ale acestui gen de experimente, transmite Financial Time.
Academia pentru Ştiinţe Medicale a investigat în ultimele 18 luni experimentele care se fac asupra "animalelor cu material uman".

Deocamdată, acest aşa-numit proces de umanizare a animalelor a fost limitat la inserarea unui număr relativ mic de gene umane sau celule în cobai de laborator, în marea lor majoritate şoareci. Aceste experimente au avut contribuţii importante la înţelegerea cauzelor anumitor boli şi la descoperirea de noi tratamente, fără a fi nevoie de testarea lor pe oameni.

Însă avertismentul lansat de Academia britanică se bazează pe ceea ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat, ţinând cont de ritmul rapid cu care se dezvoltă cercetarea în aceste domenii ale ştiinţei.

"Deocamdată nu avem cunoştinţă despre niciun gen de experimente care ar putea să creeze anxietate, însă ne-am propus să avem o abordare proactivă asupra unei zone a ştiinţei care nu s-a bucurat de prea multă atenţie", a comentat Martin Bobrow, profesor de genetică la Universitatea Cambridge şi coordonatorul acestei iniţiative a Academiei.

Conform studiului făcut de Academia britanică de Ştiinţe Medicale, au fost identificate trei tipuri de experimente care ar putea deveni în curând realizabile şi care ar provoca nelinişte: modificarea creierului unor animale pentru a corespunde cât mai mult "funcţiilor cerebrale" umane, fertilizarea ovulelor umane cu spermatozoizi de la animale sau fertilizarea ovulelor de animale cu spermatozoizi umani, sau crearea unor animale cu atribute exclusiv umane, aşa cum ar fi capacitatea de a vorbi.

Şoarecii cu ţesut hepatic uman sunt deja folosiţi în toxicologie. Cercetători americani au creat de asemenea şoareci cu 1/4 din creier compus din neuroni umani şi au în vedere crearea unui şoarece cu toţi neuronii de origine umană.

'Dacă înlocuieşti întregul creier al unui şoarece cu neuroni umani, vei avea aproape sigur, în continuare tot un şoarece, dar ar apărea anumite schimbări interesante. În cazul unui organism cu un creier mai mare şi mai complex însă, aşa cum ar fi un cimpanezu, este greu să ne dăm seama care ar putea fi rezultatul", a mai comentat Prof. Bobrow.

Academia recomandă ca Ministerul britanic de Interne, care ţine sub control experimentele pe animale realizate în Marea Britanie, să înfiinţeze o comisie naţională de expertiză care să ofere consiliere în acest domeniu al experimentelor pe animale care se anunţă foarte sensibil.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primele maimuţe din embrioni micşti s-au născut în SUA Cercetători americani au anunţat joi naşterea primelor maimuţe din embrioni micşti din lume, după combinarea celulelor din şase embrioni diferiţi, experiment a cărui reuşită poate însemna un important pas înainte pentru medicină, conform Live Science.com.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Cercetători de la Harvard spun că au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire la şoareci Oameni de ştiinţă spun că sunt cu un pas mai aproape de a reuşi inversarea procesului de îmbătrânire, după ce au întinerit organe uzate la şoareci în vârstă. Tratamentul experimental dezvoltat de cercetători de la Harvard Medical School au transformat şoareci bătrâni şi fragili în animale sănătoase,...
Bioimprimantă 3D capabilă să realizeze ţesut osos, muşchi şi cartilagii Cercetători din SUA au pus la punct o nouă metodă de imprimare 3D poate produce ţesuturi osoase, musculare şi cartilagii suficient de mari pentru a fi folosite în medicina umană şi care, deocamdată, s-au dovedit viabile atunci când sunt grefate pe animale, conform Reuters.