Cele mai citite
 


Fumatul pasiv dăunează auzului tinerilor (studiu)
sâmbătă, 23 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Expunerea copiilor la fumul de ţigară ar creşte riscul dezvoltării unei deficienţe auditive în adolescenţă, arată rezultatele unui recent studiu, desfăşurat în Statele Unite, şi publicat în Journal of the American Medical Association.
Fumatul pasiv ar fi dăunător nu numai pentru plămânii copiilor, ci şi pentru urechi. Este o veste surprinzătoare, dar serioasă, dezvăluită de studiul condus de profesorul Ani K. Lalwani de la Centrul medical Langone din New York, scrie site-ul maxisciences.com.

Înainte să ajungă la această concluzie neaşteptată, cercetătorii au observat 1.533 adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 ţi 19 ani, care au răspuns la o serie de întrebări despre starea lor de sănătate şi antecedentele din familie. Participanţii la studiu au făcut şi teste auditive şi li s-au luat probe de sânge pentru a vedea care este nivelul de cotinină, metabolit al nicotinei. Cercetătorii şi-au dat astfel seama care era expunerea lor la tutun.

Analizând rezultatele obţinute, oamenii de ştiinţă sunt fermi: cu cât nivelul de nicotină este mai ridicat la un adolescent, cu atât deficienţele auditive sunt mai importante. Profesorul Lalwani scrie în articol: 'Fumatul pasiv creşte riscul unor otite repetate în cursul copilăriei fragede...Poate afecta şi dezvoltarea auzului la tineri.'

Prin urmare, cercetătorii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi protejeze copiii de fumul de ţigară, a cărui nocivitate este recunoscută în privinţa altor afecţiuni - riscul unor infecţii respiratorii, astmului sau al unor tulburări de comportament.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tabagismul pasiv are efecte negative asupra greutăţii corporale şi rezultatelor şcolare Copiii expuşi indirect la fumul de ţigară sunt mai susceptibili să sufere de exces de greutate şi să aibă abilităţi cognitive mai sărace, conform unui studiu american citat de publicaţia franceză 'La depeche' pe site-ul său.
Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea animalelor de companie Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea câinilor şi a pisicilor, arată un studiu al Universităţii din Glasgow care a stabilit o legătură între un mediu cu fum de ţigară şi riscul crescut de boli la animalele de companie, informează agenţia France Presse.
Legislația românească nu îi protejează suficient pe fumătorii pasivii Sâmbătă, 22 noiembrie, Societatea Româna de Pneumologie și secțiunea ei de Tabacologie împreună cu Med Experts a realizat cu sprijitul secretariatului organizatoric Ella Congress&Events simpozionul ”Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile- riscuri și drepturi”, organizat la Tinerimea...
Peste şase milioane de persoane sunt expuse la fumul de tutun la domiciliu, arată un studiu de specialitate Aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu şi două milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spaţii publice, se arată într-un studiu privind tutunul la adulţi.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
Ziua Naţională Fără Tutun, marcată de ANA prin activităţi de informare asupra riscului consumului de tutun Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere, derulează mai multe activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie.