Cele mai citite
 


Mircea Geoană susţine că bugetul Sănătăţii trebuie majorat pentru a putea fi plătite medicamentele
sâmbătă, 23 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este de părere că cele patru procente din PIB alocate Sănătăţii nu pot asigura servicii decente românilor, iar dacă bugetul este insuficient pentru plata medicamentelor trebuie supus unei rectificări.
"Cel mai mic buget şi procent din PIB pentru Sănătate în Europa este în România, 4%, Bulgaria, pe locul penultim, are 5,5%. Franţa are 9%, Germania are 9,5%, deci, indiferent cât de mult ne-am certa cu firmele de medicamente sau oricât de mult am vorbi despre reduceri de locuri în spitale şi de paturi de spitale, este clar că aceşti bani nu sunt suficienţi. (...) Nu mai sunt bani la casele de sănătate judeţene şi naţională dincolo de luna septembrie pe bugetul actual. (...) Ce facem?! Trebuie să rectificăm bugetul, să dăm bani, pentru că mor oamenii cu zile în ţara asta", a afirmat Geoană joi seară, la Antena 3.
El a spus că a ridicat problema Sănătăţii şi la întâlnirea pe care a avut-o joi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
"Le-am zis: din punctul vostru de vedere, cum stăm cu chestia (Sănătatea - n.r.)? Şi ei au spus un lucru foarte simplu: atâta vreme cât o să aveţi un procent din PIB pe undeva în jur de 4% pentru Sănătate, cel mai mic din Europa (...), cu banii ăştia n-aveţi cum să vă închideţi oricum", a declarat preşedintele Senatului.
Geoană a amintit că în acordul cu Fondul Monetar Internaţional se stipulează explicit că până la sfârşitul anului se plătesc toate arieratele din Sănătate şi arieratele către agenţii economici.
"Asta spune negru pe alb în acel acord. Deci banii se vor plăti! Că e o formă de negociere, că e o formă de presiune, că e o formă de abuz, asta nu ştiu, dar pot să spun un lucru pe fond: dincolo de declaraţiile dlui Băsescu (...) se va plăti, pentru că e contract! N-ai ce să faci, plăteşti! Cu 4% din PIB pentru Sănătate, nu te închizi pe Sănătate nici cu tancul, cum zice românul. (...) Şi firmele de medicamente au dreptate, care spun: domnule, ai un contract ferm cu mine, eu îţi dau medicamentele la preţul negociat, tu mă plăteşti după 360 de zile sau după 180 de zile?! Ce fel de piaţă predictibilă e România?!", a spus Mircea Geoană.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în domeniul Sănătăţii România are probleme serioase privind achiziţiile de medicamente şi a susţinut că nu trebuie plătit niciun leu din arierate până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente atât în spitale, cât şi prin farmacii.
"Avem probleme serioase la achiziţiile de medicamente. Probabil lobby-ul furnizorilor de medicamente este atât de puternic, încât nimeni nu reuşeşte să stăvilească această veselie a arieratelor adunate de pe urma medicamentelor. Avem chiar acum delegaţia FMI la Bucureşti, cu siguranţă arieratele din Sănătate şi, în mod deosebit din plăţile la medicamente, vor fi o prioritate", a afirmat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că este o mare greşeală a continua, la fiecare şase luni, să se constate că există arierate, în condiţiile în care CE constată nereguli la achiziţiile de medicamente.
"Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce va decide Guvernul: nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente şi în spitale şi cele distribuite prin farmacii", a spus Băsescu. AGERPRES/(AS - Antonia Niţă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Mircea Geoană: Este nevoie de o adevărată revoluţie în sistemul de sănătate din România Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că în cazul în care nu se găseşte ''un tratament rapid, serios şi durabil'' la criza din sistemul sanitar românesc, aceasta riscă să se transforme în una dintre ''cele mai complicate crize de natură socială, economică şi poate chiar politică pe care a traversat-o...
Traian Băsescu susţine un nou acord cu FMI având ca obiectiv major consolidarea fiscală Bucureşti, 4 ian /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...