Cele mai citite
 


Politica privind romii adoptată de guvernul francez este 'ineficientă şi inumană' (asociaţii din 'Romeurope')
sâmbătă, 23 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Desfiinţarea taberelor ilegale şi lupta împotriva "delincvenţei" romilor a fost obiectivul anunţat de guvernul francez în vara lui 2010. Un an mai târziu, asociaţiile colectivului ''Romeurope'', care lucrează în fiecare zi, de ani de zile, cu aceste comunităţi, afirmă că situaţia romilor din Franţa nu s-a schimbat, informează vineri postul TV France 24.
"Guvernul a făcut numeroase anunţuri, dar, în realitate, nimic nu s-a schimbat - spune Laurent Al-Ghozi, preşedinte al ''Fédération nationale des associations solidaires d'action avec les Tsiganes'' /Federaţia naţională a asociaţiilor solidare în acţiune cu ţiganii, Fnasat/. Există la fel de mulţi romi, la fel de multe tabere şi la fel de multe dificultăţi. Această politică este proastă, ineficientă şi inumană. Ea vizează pur şi simplu stigmatizarea romilor pe bază etnico-rasială''.

France 24 aminteşte că în 2010, în plină vară, guvernul lui Nicolas Sarkozy a anunţat o înăsprire a politicii sale privind imigraţia împotriva romilor. După discursul de acum celebru de la Grenoble privind siguranţa publică, în care preşedintele francez a declarat, la 30 iulie 2010, că vrea "să pună capăt implantărilor sălbatice de tabere de romi", ministrul de interne, Brice Hortefeux, a decretat o serie de măsuri destinate ''să combată criminalitatea romilor": dezmembrarea a 300 de tabere ilegale în trei luni, precum şi repatriere "aproape imediată" în România sau Bulgaria a celor care au comis delicte.

Sosiţi în Franţa la începutul anilor 1990, romii originari din România şi Bulgaria care trăiesc pe teritoriul Franţei sunt în număr de aproximativ 15.000. Un număr stabil de circa zece ani.

Cu începere din vara lui 2010, dezmembrarea taberelor lor ilegale a continuat în ritm accelerat. În luna februarie, Hortefeux a declarat că 70% din cele 741 de terenuri ilegale - nu neapărat ocupate de romi - recenzate la 30 iulie, au fost evacuate, dintre care 118 din cele 190 din Ile-de-France. Cu toate acestea, numărul lor nu s-a redus: dacă o tabără dispare într-un loc, o alta apare imediat, puţin mai departe.

"Consecinţa acestor evacuări este că romii sunt în mod regulat obligaţi să umble din loc în loc, a denunţat Michel Fevre de la Liga pentru drepturile omului. Toate eforturile de integrare sunt compromise: şcolarizarea copiilor, căutarea unui loc de muncă, sprijinul asociativ. Familiile sunt nevoite să-şi facă bagajul şi trebuie să ia totul de la capăt''.

Din punct de vedere al sănătăţii, aceste evacuări au de asemenea un preţ. Îngrijirile sunt întrerupte sau întârziate. "Atunci când o persoană bolnavă de tuberculoză trebuie să-şi întrerupă tratamentul, deoarece este expulzată, este foarte grav pentru atât pentru ea cât şi pentru întreaga populaţie - a relevat Michele Mézard, de la Médecins du Monde (MDM). Este o problemă de sănătate publică".

Numărul de expulzări de pe teritoriul francez, care iau forma unor repatrieri umanitare - în conformitate cu această procedură instituită în 2006, străinii care trăiesc în sărăcie primesc un bilet de avion de 300 de euro pentru a se întoarce în ţara lor - a rămas constant.

În 2010, aproape 10.000 de romi au fost retrimişi în ţara lor, potrivit cifrelor Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare. O cifră de asemenea relativ stabilă de câţiva ani. "Expulzările de romi au reprezentat aproximativ 30% din expulzările de străini înainte de aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2007'', relevă Damien Nantes, director al asociaţiei ''Hors la rue''. Acest procent nu s-a schimbat de atunci'', precizează el.

Această politică a cifrelor nu a reuşit să aducă dovezi: marea majoritate a romilor expulzaţi, cetăţeni europeni, se reîntorc rapid în Franţa.

Potrivit colectivului ''Romeurope'', "măsurile tranzitorii", luate de Paris se află în centrul problemei, deşi ele sunt legale. Spre deosebire de alţi cetăţeni europeni, românii şi bulgarii trebuie să dispună de un permis de şedere şi de un loc de muncă pentru a putea munci în Franţa.

Aceste măsuri urmează să fie prelungite dincolo de termenul prevăzut de Comisia Europeană - 31 decembrie 2011 -, pe motiv de "perturbări grave care ameninţă piaţa forţei de muncă". Puse în aplicare de 15 ţări europene, ele pot fi eliminate de fiecare stat în orice moment. Este ceea ce a făcut, de exemplu, Spania, în urmă cu doi ani. "Există circa 6.000 de romi apţi de muncă în Franţa /jumătate din cei 15.000 de romi sunt copii/ este o picătură într-un ocean'', spune critic Alexandre Le Cleve, de la asociaţia ''La Cimade''. Aceste măsuri nu sunt decât un mijloc de a lăsa aceste populaţii în nesiguranţă'', precizează el.

Cu toate acestea, asociaţiile au relevat şi un element "pozitiv": reacţia cetăţenească care a urmat după declaraţiile guvernului, vara trecută. Pe alocuri, activişti şi colectivităţi teritoriale s-au mobilizat pentru a găsi soluţii de găzduire mai stabile pentru comunităţile de romi. La Choisy-le-Roi, în regiunea pariziană, 17 familii care au fost evacuate din tabăra lor, locuiesc acum în rulote, pe un teren pus la dispoziţia lor de primărie, cu acces la apă şi electricitate. La Bordeaux, familii care au ocupat abuziv locuinţe au fost mutate şi au obţinut un permis de şedere temporară.

Aceste iniţiative locale nu constituie însă un răspuns politic în adevăratul sens. "Lucrul de care este nevoie este să se elimine măsurile tranzitorii şi să li se permită tuturor să aibă acces normal la piaţa forţei de muncă'', a insistat Laurent Al-Ghozi. ''Romii trebuie să fie cetăţeni europeni ca toţi ceilalţi'', a subliniat el.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Primarul Strasbourgului critică 'politica ţapului ispăşitor' privind romii Cu ocazia summitului primarilor consacrat chestiunii romilor, desfăşurat la 22 septembrie, la Strasbourg, participanţii au criticat politica dură franceză cu privire la imigranţii români, scrie ziarul Le Republicain Lorrain în ediţia de vineri.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
Medicii Lumii denunţă condiţiile de viaţă ale romilor din Franţa La un an de la declanşarea unei politici de expulzare masivă a romilor, acţiunile de acest fel continuă, iar situaţia precară a celor rămaşi în Franţa se agravează, se spune într-un raport al Medicilor Lumii /MDM/ prezentat marţi, scrie săptămânalul Le Point.