Cele mai citite
 


Viktor Orban: Instruirea medicilor în limba maghiară în Transilvania are o importanţă strategică
duminică, 24 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a apreciat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, importanţa menţinerii şi dezvoltării învăţământului superior în limba maghiară din România, făcând referire concretă la Universitatea Sapientia şi la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş.
Viktor Orban a declarat, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară Tusvanyos, că ''instruirea medicilor în limba maghiară are importanţă strategică'' şi ''Guvernul Ungariei va face tot posibilul să sprijine cadrele medicale, rezidenţii şi studenţii de la Universitatea din Târgu Mureş''. ''Nu putem acţiona până când nu ne spuneţi de ce fel de sprijin aveţi nevoie'', a arătat acesta.
De asemenea, referindu-se la Universitatea Sapientia, premierul ungar a declarat că există toate instrumentele pentru sprijinirea ei, dar Guvernul de la Budapesta trebuie să ştie concret care sunt necesităţile acesteia.
''Noi am creat această universitate, dacă copilul plânge îl alinăm, dacă plânge de foame îl vom alimenta. (...) Când Universitatea Sapientia ne va da un semnal clar ce să facem, vom face, dar noi nu putem ghici ce aveţi nevoie aici'', a spus Viktor Orban.
Întrebat despre ce a făcut Ungaria pentru minorităţile naţionale din afara graniţelor, în cele şase luni cât a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, Viktor Orban a declarat că a acţionat permanent în interesul acelor comunităţi şi al naţiunii maghiare.
''Am acţionat în interesul acestor comunităţi (...), dar putem acţiona doar atunci când Ungaria va deveni o ţară puternică şi va avea un cuvânt greu de spus. (...) Şi la Bruxelles am ridicat vocea în favoarea comunităţii maghiare şi nu am permis să se măture pe jos cu noi. (...) Putem solicita să fim respectaţi, dar trebuie să ne comportăm ca atare, să mergem înainte cu capul ridicat'', a declarat Viktor Orban.
De altfel şi în discursul prezentat la Universitatea Tusvanyos premierul ungar a insistat pe ideea solidarităţii şi a unităţii maghiarilor, menţionând că ''dacă nu există o patrie mumă puternică, nu există nicio naţiune puternică''. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(AS - Gina Ştefan, Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Târgu Mureş a ajuns în Guinness Book după ce 1.507 persoane s-au spălat simultan pe dinţi Studenţii de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş în colaborare cu Fundaţia Studim şi Primăria Târgu Mureş au reuşit, sâmbătă, să intre în Cartea Recordurilor, după ce 1.507 persoane s-au spălat simultan pe dinţi.
Rectorul UMF Târgu Mureş: Absolvenţii maghiari s-au poziţionat bine la rezidenţiat datorită practicii în limba română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că absolvenţii secţiei maghiare a instituţiei de învăţământ medical s-au poziţionat bine la examenul de rezidenţiat din acest an şi datorită lucrărilor practice pe care le efectuează în limba română...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...