Cele mai citite
 


Deficit bugetar de 2,07% din PIB pe primul semestru, sub limita negociată cu FMI
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deficitul bugetului general consolidat pe primul semestru a fost de 11,3 miliarde lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 12,6 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, publicate luni.
Veniturile bugetare au totalizat 85 miliarde lei, cu 9,6% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%).
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,42%.
Faţă de anul precedent, principalul decalaj se menţine la încasările din venituri nefiscale care s-au micşorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent .
Sumele primite de la Uniunea Europeană (UE) în contul plăţilor efectuate au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 96,2 miliarde lei, în uşoară creştere, în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar la bugetul de stat creşterea a fost de 21,9% ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii. La bugetele locale creşterea a fost de 21,4% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate creşterea a fost de 14,6% ca urmare a plăţilor efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.
Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceiaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-18,9%), subvenţii (-18,6%), asistenţă socială (- 2,4%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 60,9% faţă de primele şase luni ale anului 2010. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 29,3 %.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni în sumă de 14,86 miliarde lei, faţă de 11,67 miliarde lei înregistrate în aceaşi perioadă a anului precedent.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deficit bugetar de 2,09% din PIB, în primele şapte luni Deficitul bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2011, s-a cifrat la 11,4 miliarde lei, respectiv 2,09% din PIB, avansul pe luna iulie fiind de 0,1 miliarde lei, informează Ministerul Finanţelor Publice.
MFP: Deficit bugetar de 1,36% din PIB, pe primele cinci luni Deficitul bugetului general consolidat pe primele cinci luni din 2011 s-a cifrat la 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, publicate luni.
România a încheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 4,35% din PIB Execuţia bugetului general consolidat în anul 2011 s-a încheiat cu un deficit de 23,8 miliarde lei, respectiv 4,35% din PIB, faţă de un deficit anual prevăzut de 23,9 miliarde lei, respectiv 4,37% din PIB, informează, joi, Ministerul Finanţelor Publice.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Deficit bugetar de 2,4% din PIB, după primele opt luni Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, după primele opt luni din 2011, fapt ce permite o prognoză favorabilă în privinţa încadrării în ţinta anuală de 4,4% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice...
Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din PIB, la sfârşitul lunii septembrie Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din Produsul Intern Brut la sfâşitul lunii septembrie a acestui an, după ce, la sfârşitul lunii august, soldul negativ reprezenta 2,39% din PIB.