Cele mai citite
 


În Irlanda lucrează 1.600 medici din alte ţări ale UE a căror competenţă nu a fost testată la angajare
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cazul doctoriţei care a studiat în România şi s-a dovedit a fi incompetentă pentru postul de medic rezident pe care-l ocupa la un spital din Irlanda scoate în evidenţă presiunea uriaşă cu care se confruntă spitalele irlandeze atunci trebuie să recruteze "junior doctors" /poziţie în sistemul medical britanic şi irlandez, aproximativ echivalentă cu cea de medic stagiar, n.red. /, scrie The Irish Independent.
Sub auspiciile legislaţiei privind libera circulaţie în UE, un candidat la un astfel de post nu este obligat să se supună unui test de aptitudini practice, atâta timp cât oferă dovezi privind studiile sale şi faptul că nu a avut probleme disciplinare.

Colegiul Regal al Medicilor din Irlanda a confirmat că un doctor a cărui experienţă profesională se bazează în întregime pe teorie este eligibil pentru un post de stagiar într-un spital. Această instituţie se comportă ca un oficiu central pentru medicii care aplică pentru postul de "junior doctor", dar că instituţia nu are niciun rol direct în a decide dacă un anumit candidat ar trebui să fie recrutat.

Potrivit The Irish Independent, în Irlanda există înregistraţi 1.600 medici din alte ţări ale UE, însă niciunul nu a trebuit să se supună testelor pentru a-şi demonstra competenţa în tratarea pacienţilor.

Doctoriţa cu studiile făcute în România, Asia Ndaga, care a intrat în atenţia presei după ce s-a aflat că nu ştia nici măcar să ia pulsul unui bolnav, nu lucrase niciodată într-o instituţie medicală, a reieşit, la începutul săptămânii trecute, dintr-o audiere a organismului medical care se ocupă de cazul ei.

Dr. Asia Ndaga a fost recrutată pentru postul de "senior house officer" /poziţie în sistemul medical britanic şi irlandez, aproximativ echivalentă cu cea de medic rezident, n.red./ de către spitalul Letterkenny Hospital, din Donegal, în luna iulie a anului trecut. Femeia de 31 de ani studiase medicina în România, însă nu avea experienţă în îngrijirea pacienţilor.

Pentru postul său, doctoriţa primea un salariu de 39.000 - 54.000 de lire pe an, iar munca ei trebuia supravegheată de către un medic senior, sub auspiciile contractului.

Potrivit publicaţiei irlandeze, Colegiul Medicilor din România a confirmat că numele Asiei Ndaga nu figurează în registrul său. În aceste condiţii, educaţia sa medicală s-a bazat în cea mai mare parte pe învăţatul din cărţi şi pe pregătirea din facultate, şi nu pe pregătirea practică în spitale.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei amintite a precizat totodată că doctoriţa "nu ar fi putut cere un certificat de competenţă pentru putea a lucra într-o ţară UE, deoarece nu era membru al Colegiului Medicilor din România".

Dr. Ndaga a fost intervievată de un grup care a inclus directori de resurse umane şi consultanţi. Grupul poate refuza medicul aplicant, însă doctoriţei i s-a oferit o calificare, următorul pas fiind cel în care doctoriţa a fost repartizată unui spital.AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.
Colegiul Medicilor vrea majorarea salariilor rezidenţilor până la alegerile generale, susţine Vasile Astărăstoaie Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că până la alegerile generale acest organism ar putea să forţeze majorarea salariilor medicilor rezidenţi, în caz contrar s-ar putea recurge la demisia...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
(Corespondenţă) Ce aşteaptă românii plecaţi din ţară de la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii Bruxelles, 31 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 înseamnă pentru românii plecaţi de mai mulţi ani într-o ţară străină în căutarea unui loc de muncă cu totul altceva decât discuţiile pe care le văd în presă despre turismul...
Preşedintele Colegiului Medicilor din România vrea ca UE să compenseze cheltuielile cu studiile medicilor migranţi Uniunea Europeană trebuie să compenseze, sub diferite forme, cheltuielile educaţionale pentru absolvenţii facultăţilor de medicină din România care aleg să lucreze în statele europene, a declarat, duminică, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa"...
Colegiul Medicilor din România: În 2009, 94 de dosare disciplinare Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România a primit, în anul 2009, 95 de dosare disciplinare, în care au fost implicaţi 154 de medici, dintre care 48 au fost sancţionaţi, se arată în raportul de activitate al CMR pe anul trecut.