Cele mai citite
 


MAE condamnă cu fermitate atentatul de la Oslo
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul comis la sfârşitul săptămânii trecute în apropierea sediului guvernului din Oslo, soldat cu victime omeneşti şi răniţi, se arată într-un comunicat de presă al MAE remis AGERPRES.
Conform sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă deplina solidaritate cu guvernul şi poporul norvegian în aceste momente dificile, reamintind că Regatul Norvegiei este unul dintre principalii promotori ai iniţiativelor de pace în lume.
''De asemenea, MAE, prin Ambasada României la Oslo, este în legătură cu autorităţile locale pentru a afla dacă printre victime se află şi cetăţeni români'', se menţionează în comunicat.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a transmis condoleanţe familiilor victimelor atentatelor de la Oslo, prin intermediul unei scrisori transmise preşedintelui Parlamentului Regatului Norvegiei, Dag Terje Andersen.
''Aş dori să exprim în numele Senatului României sincerele noastre condoleanţe familiilor victimelor atentatelor ce au avut loc în Oslo. Condamnăm cu tărie aceste acte criminale. Asemenea manifestări de violenţă rămân de neînţeles şi cu toţii trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru ca ele să nu mai facă şi alte victime nevinovate'', se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui Parlamentului Regatului Norvegiei.
Mircea Geoană îşi exprimă încrederea că ''poporul şi instituţiile norvegiene vor găsi forţa să depăşească, împreună, această tragedie''.
''În calitate de prieten şi aliat, România îşi exprimă solidaritatea faţă de poporul norvegian în aceste momente de grea încercare. Avem încredere că poporul şi instituţiile norvegiene vor găsi forţa să depăşească, împreună, această tragedie'', se mai precizează în mesajul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.
Partidul Social Democrat îşi exprimă solidaritatea faţă de poporul norvegian şi faţă de Partidul Laburist norvegian şi condamnă cu fermitate atacurile teroriste care au lovit această ţară.
''În aceste momente dramatice, dorim să transmitem poporului norvegian întreaga noastră susţinere şi compasiune. Suntem alături de Norvegia şi de toată comunitatea internaţională implicată în lupta împotriva terorismului. Astfel de atacuri împotriva unui popor paşnic şi civilizat nu fac decât să ne întărească convingerea că libertatea, democraţia, toleranţa şi pacea trebuie susţinute şi promovate cu orice preţ'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
În comunicat se mai precizează că PSD este alături de colegii şi prietenii săi din Partidul Laburist Norvegian, ''direct afectat de nebunia teroristă''.
''Niciun atac de acest gen nu are justificare, dar atunci când el este îndreptat împotriva unor tineri paşnici, în cazul de faţă colegii noştri din cadrul PES, el devine infam şi inacceptabil. Ne exprimăm regretul profund pentru pierderile suferite de Partidul Laburist şi transmitem condoleanţe întregului popor norvegian. Familia socialistă este, în aceste zile, alături de Norvegia. În virtutea relaţiei apropiate pe care o are cu laburiştii norvegieni, Partidul Social Democrat îşi manifestă întreaga susţinere pentru ca prietenii noştri să depăşească cât mai repede acest moment dificil. Avem încredere că poporul norvegian va găsi forţa să treacă peste această tragedie'', se mai menţionează în comunicat.
Preşedintele Consiliului Naţional (CN) al Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Năstase, consideră că recentele atacuri care au avut loc în Norvegia reprezintă "un masacru care a şocat întreaga comunitate internaţională şi care acum ridică semne de întrebare cu privire la cum se va schimba viitorul".
"Personal, sunt absolut şocat, pentru că am foarte multe cunoştinţe în cadrul Partidului Laburist Norvegian - cu actualul prim ministru Jens Stoltenberg am colaborat în 2001, în timpul primului său mandat de prim ministru, iar cu tatăl său, Thorvald Stoltenberg am colaborat, la începutul anilor '90, în calitate de ministru de externe - şi pentru că am ajuns, în ultimii douăzeci de ani, să cunosc această ţară. (...) Sunt, la fel ca şi colegii mei, alături de poporul norvegian şi vreau să folosesc şi această cale pentru a-mi exprima solidaritatea faţă de soarta lor", scrie Adrian Năstase într-o postare pe blogul personal.
Fostul premier a spus că a transmis şi neoficial condoleanţele sale către poporul norvegian, precum şi către Partidul Laburist din Norvegia, care "au suferit un şoc teribil, prin acest atac absolut neaşteptat".
"Trăim vremuri tot mai ciudate, şi multe din reperele pe care le cunoşteam s-ar putea schimba. Vom avea timp să analizăm în detaliu ce s-a întâmplat. Şi vom vedea în ce măsură aceste atacuri sunt şi altceva decât nişte accidente teribile. Să nu ne îmbătăm cu apă rece că în România nu este posibil un astfel de eveniment. Norvegienii nu s-au gândit nici în visele cele mai urâte la aşa ceva, dar iată că s-a întâmplat", afirmă Adrian Năstase pe blog.
În opinia sa, nu este vorba doar despre un act de teroare, ci despre "un atac direct împotriva democraţiei, împotriva unui popor paşnic şi civilizat, în care drepturile şi libertăţile civile reprezintă o componentă esenţială a funcţionării societăţii".
El afirmă că modelul după care a fost creat Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) a fost preluat, în 1991, de la structurile neguvernamentale norvegiene.
"Îmi exprim deplina solidaritate faţă de poporul norvegian şi faţă de Partidul Laburist Norvegian, colegii şi prietenii noştri din cadrul PES. Indiferent de sursa extremismului care alimentează atrocităţile teroriste, fie ea internă, fie de natură fundamentalistă, astfel de catastrofe ne demonstrează o dată în plus cât de importante sunt structurile şi politicile antiteroriste ale unui stat", a conchis preşedintele CN al PSD.
Preşedintele comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, deputatul de diaspora, William Brînză, condamnă cu fermitate atentatul terorist comis, vineri, în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insulă de la periferia oraşului Oslo, atentat soldat cu două persoane decedate şi cel puţin cinci rănite.
''În urma discuţiilor telefonice purtate cu diplomaţii români de la Ambasada Romaniei la Oslo şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Norvegia a rezultat că până la această oră nu există date care să confirme că printre victime se află şi cetăţeni români", a declarat preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, William Brînză, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, deputatul îşi exprimă regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti şi transmite întreaga sa compasiune şi solidaritate familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în tragicul atentat, precum şi poporului norvegian care trece prin momente dificile.
Regele Mihai a trimis, sâmbătă, un mesaj de compasiune şi sprijin Regelui Norvegiei, Harald al V-lea, în legătură cu atacurile teroriste din această ţară, informează un comunicat transmis AGERPRES.
"Am fost puternic şocaţi şi profund întristaţi la vestea ororilor de neînchipuit care au avut loc în Norvegia. Tragedia este peste orice închipuiri! Singura consolare în acest moment este că, aşa cum aţi menţionat, întreaga voastră Naţiune este unită. De-a lungul secolelor, norvegienii au făcut atât de mult pentru a apăra cu mândrie şi demnitate libertăţile şi independenţa lor şi sunt sigur că ei vor sta, umăr la umăr, şi în această tragedie'', afirmă Regele Mihai în mesajul amintit.
Acesta a adăugat că a fost profund impresionat de unitatea manifestată, indiferent de culoare sau rasă, pentru a salva vieţile celor afectaţi de atacurile teroriste.
''Am fost foarte mişcaţi de fotografiile cu lucrătorii din serviciul medical şi din alte servicii de urgenţă care au lucrat neobosit pentru a salva vieţi; ei erau de toate culorile şi rasele, ceea ce reprezintă o clară respingere a mesajului de ură pe care ucigaşii au vrut să-l dea. Gândurile noastre sunt cu voi în aceste grele momente de încercare'', se mai arată în documentul citat.
Şi Mişcarea Verzilor şi-a manifestat solidaritatea faţă de familiile victimelor atentatelor din Norvegia, afirmând că ''civilizaţia umană'' trebuie, prin unitate, să lupte în vederea respectării drepturilor fundamentale şi pentru ''marginalizarea violenţei, fanatismului şi urii''.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, atentatele din Norvegia reprezintă o dovadă a vulnerabilităţii oamenilor, ''oriunde pe planetă''.
''Motivele comiterii unei astfel de orori devin, în cele din urmă, irelevante. Oricare ar fi acestea ele se fundamentează pe ură, abdicare de la orice etică, iresponsabilitate şi lipsă de empatie. Civilizaţia umană va fi în permanenţă ameninţată de indivizi cu asemenea trăsături şi de ideologiile sau dogmele care le cultivă. Omenirea se cutremură în faţa unor orori precum atentatele din ultimii douăzeci de ani din New York, Oklahoma City, Londra, Moscova, Madrid, Tokyo sau din numeroase alte locuri pretutindeni pe glob'', se afirmă în documentul citat.
Reprezentanţii Mişcării Verzilor susţin că în aceste momente, prin solidaritatea manifestată, toţi oamenii sunt norvegieni.
''Societăţile noastre trebuie să fie, în ciuda ameninţărilor cu care se confruntă, un spaţiu de libertate, pace şi diversitate. Accesul la arme şi la substanţe cu grad ridicat de risc trebuie reglementat strict iar extremismul, intoleranţa şi fundamentalismul de orice fel vor trebui combătute în permanenţă. Acum suntem toţi norvegieni. Now we are all Norwegians. Nå er vi alle nordmenn'', precizează sursa citată.
Un atentat cu bombă a avut loc vineri în centrul capitalei norvegiene, urmat de un atac armat în apropiere de Oslo, care a vizat o şcoală de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Adrian Năstase: PSD nu trebuie să-şi uite identitatea Partidul Social Democrat trebuie să-şi păstreze identitatea dacă vrea să reuşească la viitoarele alegeri, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Naţional al partidului, preşedintele acestui for de conducere, Adrian Năstase.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză) Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen...
PSD: Lobby-ul multinaţionalelor de medicamente a ajuns pe masa prim-ministrului Partidul Social Democrat a solicitat, vineri, explicaţii publice din partea prim-ministrului cu privire la ordonanţa de urgenţă emisă în urmă cu două zile prin care preţurile la medicamente nu se mai decid prin ordin al ministrului Sănătăţii, ci prin hotărâre de guvern.
PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici...
Geoană şi liderii PSD din Moldova anunţă o opoziţie mai puternică în Parlament Partidul Social Democrat (PSD) va face o opoziţie 'extrem de intransigentă' faţă de proiectul de Lege a pensiilor propus de Guvernul Boc, a anunţat, sâmbătă, la Botoşani, preşedintele PSD, Mircea Geoană, la finalul unei întâlniri cu toţi liderii organizaţiilor PSD din judeţele Moldovei.