Cele mai citite
 


Peste 150 de hibrizi om-animal, creaţi în ultimii trei ani în laboratoare din Marea Britanie
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători britanici au creat în secret pe parcursul ultimilor trei ani peste 150 de hibrizi între oameni şi animale, cu scopul de a găsi tratamente la diferite boli, relatează luni cotidianul Daily Mail.
Potrivit cifrelor studiate de Daily Mail, după intrarea în vigoare în 2008 a legii privind embriologia şi fertilizarea umană, au fost creaţi 155 de embrioni 'micşti', conţinând material genetic atât uman, cât şi animal.

Legea în cauză a permis producerea unei largi varietăţi de hibrizi, presupunând un ovul animal fertilizat cu spermă umană, de 'cybrizi', prin implantarea unui nucleu uman într-o celulă animală, sau de 'himere', prin combinarea de celule umane cu embrioni animali.

Informaţiile privind aceste cercetări au ieşit la iveală la numai o zi după ce un grup de cercetători a avertizat împotriva unui scenariu de coşmar de genul 'Planeta maimuţelor', în care activităţile de astfel de combinări de material genetic merg prea departe.

Un militant împotriva exceselor cercetării medicale s-a declarat dezgustat de asemenea cercetări care 'frizează grotescul'. În schimb, potrivit cercetătorilor, aceste tehnici pot folosi la dezvoltarea de celule stem embrionare, care la rândul lor pot folosi la tratarea de boli considerate acum incurabile.

Trei laboratoare din Marea Britanie - King's College din Londra, Newcastle University şi Warwick University - au primit licenţe pentru efectuarea de astfel de cercetări, după intrarea în vigoare a legii sus-amintite. Deşi deocamdată niciuna din cele trei nu mai lucrează la producerea de embrioni hibrizi din lipsă de fonduri, oamenii de ştiinţă sunt încrezători că activităţile vor continua în viitor.

Lord Alton, membru al legislativului britanic neafiliat politic, a explicat că a pledat în parlament împotriva creării de hibrizi om-animal 'din principiu', iar niciunul dintre cercetătorii care i-au răspuns la întrebări nu a putut da vreo justificare concretă pentru aceste activităţi, legată de tratarea unor boli anume.

'Etic, nu se poate jusitifca. Ne discreditează ca ţară. Justificarea adusă în mod repetat de cercetători a fost: dacă ne lăsaţi, vom găsi tratamente pentru toate bolile cunoscute ale omenirii. Este un şantaj emoţional' - a spus Lord Alton. 'Din 80 de tratamente având la bază celule stem, toate pornesc de la celule stem adulte, nu embrionare', a adăugat acesta.

Câteva zile mai devreme, un alt grup de cercetători au avertizat împotriva experimentelor gen 'Planeta maimuţelor', îndemnând la introducerea de legi noi împotriva unor experimente cum ar fi injectarea de celule stem umane în creierul primatelor sau altele similare vizând înzestrarea animalelor de laborator cu însuşiri umane.

Coordonatorul acestui raport, profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul naţional de cercetări medicale, a precizat că nu este preocupat de crearea de embrioni hibrizi om-animal, pentru că, prin lege, aceştia trebuie distruşi în 14 zile. 'Cât timp avem suficient control - şi avem în această ţară -, putem fi mândri de aceste cercetări', a spus el, menţionând totuşi că sunt necesare controale mai stricte în ce priveşte cercetarea embrionară ce implică implantarea de material genetic uman în embrioni de animale.

Se practică experimente cu hibrizi om-animal şi în alte ţări, unde însă în multe cazuri reglementările legale privind asemenea activităţi lipsesc sau sunt deficitare.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători britanici lucrează la un proiect de modificare genetică a embrionilor umani O cercetătoare de la Institutul Francis Crick din Londra a solicitat autorităţii britanice privind fertilizarea umană şi embriologia (HFEA) să-i permită modificarea genetică a embrionilor umani, ceea ce ar constitui o premieră după tentativa chineză de la începutul acestui an, relatează AFP.
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Colaborare medicală româno-chineză în domeniul cercetării telocitelor Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar...
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.