Cele mai citite
 


Preşedintele Băsescu: Sistemul sanitar nu este reformat, trebuie să punem cheltuielile sub control în mod real
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în debutul întrevederii cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), că doar o aparentă reformă a sistemului sanitar nu mai poate funcţiona şi că acesta ar trebui să fie, mai întâi, funcţional din punct de vedere managerial şi apoi să fie îndreptaţi banii din investiţii către acest domeniu.
"Lipsa reformelor în sistemul sanitar este arătată de situaţia financiară, nu numai lipsa resurselor, dar este clar că doar o aparentă reformă a sistemului nu mai poate funcţiona. OK, am închis câteva spitale, dar sistemul nu este reformat şi aici trebuie să punem cheltuielile sub control, într-un mod real. Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistem care refuză o reformă reală şi un management curat al resurselor. Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vedere managerial şi mai târziu să îndreptăm banii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează în mod constant în sistemul sanitar. (...) Nu suntem împotriva bolnavilor, care trebuie să fie trataţi, dar mai întâi administratorii din sistemul sanitar trebuie să se uite la bani", a susţinut Băsescu, în debutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii FMI, CE şi BM.
Potrivit şefului statului, principalul obiectiv, în contextul actual, îl reprezintă îndreptarea resurselor guvernamentale în susţinerea creării de locuri de muncă.
"Ştiu că mai sunt multe alte domenii care ar trebui acoperite, dar, în contextul în care ne aflăm, noi considerăm că principalul obiectiv este să menţinem tendinţa creşterii economice şi în următoarea lună, pentru că dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spre exemplu, plata arieratelor acum şi vom diminua resursele pentru investiţii vom rata creşterea PIB-ului", a spus preşedintele.
În opinia sa, cei din sistemul medical trebuie să negocieze cu furnizorii de medicamente, punctând că ar putea fi extinsă perioada de plată.
"Am evaluat performanţele din cadrul programului până la mijlocul anului şi am descoperit că ţintele au fost atinse în ceea ce priveşte criteriile de performanţă în practic toate domeniile. Există unul asupra căruia încă mai lucrăm, dar sunt veşti bune că performanţele din cadrul obiectivelor merg destul de bine. În zona structurală, există domenii unde trebuie să continuăm eforturile. Aţi menţionat unul, în zona asistenţei medicale, dar, repet, vedem ceva mişcare în zonele-cheie şi cred că ne vom întoarce cu un raport bun la Washington pentru următoarea analiză a board-ului, dar desigur că trebuie să lucrăm împreună la rectificarea bugetară din 2011, la bugetul din 2012 şi la zona structurală, în general", a spus şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.
În replică, preşedintele Băsescu a subliniat că trebuie găsită soluţia optimă pentru a nu fi stopate investiţiile.
"Jeff, sunt de acord în totalitate că trebuie să ne adaptăm deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepanţe în raport cu UE şi probabil (...) va trebui să fixăm ca ţintă teoretic 2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici vă ştiu punctul de vedere. Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm 2,8-2,9%, undeva pe aici, să negociem. Poate nu în mod definitiv acum, în octombrie, la următoarea misiune, dar va trebui să găsim o soluţie pentru a nu opri investiţiile, pentru că din cauza realităţilor de pe piaţa internaţională trebuie să avem în vedere ca cel mai puternic investitor să fie Guvernul în următoarea perioadă, altfel nu putem face ca lucrurile să înainteze", a replicat Traian Băsescu.
Înaintea întâlnirii cu preşedintele Băsescu, reprezentanţii FMI, CE şi BM au avut luni o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc. AGERPRES/(A - Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu: Statul are nevoie de o justiţie care să aşeze valorile în societate Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit, vineri seară, tinerilor români care studiază în străinătate despre nevoia de modernizare a statului român, punctând faptul că este nevoie de o justiţie performantă, care să aşeze valorile în societate, dar şi de o nouă reformă în sistemul sanitar.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Traian Băsescu: Dacă ne lipseşte ceva în sistemul sanitar, este lipsa de proceduri Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Dacă ne lipseşte ceva în sistemul medical, este lipsa de proceduri, le-a spus preşedintele Traian Băsescu, luni, la Londra, reprezentanţilor comunităţii româneşti din Marea Britanie.
Moţiunea simplă a USL pe sănătate: În România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze Parlamentarii Uniunii Social Liberale (USL) susţin, în textul moţiunii simple privind sănătatea, depusă luni la Camera Deptaţilor şi intitulată 'Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", că "în România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze" şi de aceea toţi responsabilii...
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.