Cele mai citite
 


Reintroducerea unor specii dispărute poate reprezenta o ameninţare la adresa biodiversităţii
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O campanie pentru reintroducerea unor specii dispărute continuă în Marea Britanie, dar veterinarii avertizează că reinserţia acestora n-ar face decât să tulbure ecosistemul existent, scrie site-ul maxisciences.com.
Dacă anunţul dispariţiei unei specii este adesea îngrijorător, încercarea de a reintroduce animalul n-ar fi o idee atât de bună pe cât s-ar părea, arată un grup de veterinari. Aceştia denunţă moda reintroducerii unor specii animale dispărute, argumentând că o asemenea schimbare a naturii ar putea produce un 'dezastru de mediu'.

Veterinary Association for Wildlife Management, care reprezintă circa 550 medici veterinari specialişti în animale sălbatice, descrie în termeni foarte clari acest proiect de reintroducere a speciilor dispărute: 'Este o creaţie umană potenţial periculoasă pentru biodiversitate.' Ei mai afirmă că proiectul de reintroducere a speciilor ar putea fi victima succesului său pentru că ar pune pe fugă celelalte animale şi răspândi boli. Asociaţia adaugă că 'argumentul că aceste specii existau acum câteva sute de ani nu este suficient', scrie The Telegraph.

Printre speciile reintroduse în ultimii ani se numără vulturul de mare, castorul, vulturul-pescar sau gaia regală. Dr Lewis Thomas avertizează că, 'într-o ţară mică, aşa ca a noastră, reintroducerea poate avea efecte devastatoare asupra ecologiei'. Astfel, gaia regală, specie răpitoare care a dispărut la începtul secolului al XX-lea şi a fost reintrodusă în cadrul unui proiect din anii 1990, a ajuns astăzi să fie dominantă în multe zone, unde ameninţă speciile de păsări cântătoare.

Totuşi, proiectele de reintroducere a animalelor dispărute se înmulţesc în lume. Marea Britanie nu este ocolită de această tendinţă. Vulturul de mare, care a dispărut din Marea Britanie în 1918, a fost reintrodus în Scoţia şi se prevede reintroducerea lui şi pe coasta de est a Angliei, deşi s-a tras un semnal de alarmă în privinţa pericolului pe care-l reprezintă pentru miei.

În privinţa Scoţiei, ecologiştii fac campanie pentru reintroducerea lupilor şi a râşilor eurasiatici, argumentul lor fiind că cele două specii ar putea avea impact benefic în turism şi mediu, ca urmare a controlului pe care l-ar exercita asupra numărului cerbilor şi a rolului în protejarea pădurii. S-a lansat şi un apel pentru reintroducerea ursului brun european în Cairngorms National Park.

Raportul medicilor veterinari, intitulat 'Life in the Wild', va fi difuzat cu ocazia Game Fair din Oxon (Oxfordshire), care va începe vinerea viitoare, încheie maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău : Patru lei şi doi tigri de la Zoo Oneşti au luat ,,drumul" Africii Patru lei şi doi tigri de la Grădina Zoo din Oneşti au luat, marţi, 'drumul' Africii, Fundaţia ,,Vier Pfoten" ocupându-se de toate formalităţile şi logistica necesară pentru ca animalele să ajungă în rezervaţia Lionsrock, situată la aproximativ 300 de km de Johannesburg, Republica Sud Africană.
Controverse în Marea Britanie asupra uciderii bursucilor care transmit tuberculoza la bovine Londra, 2 iun /Agerpres/- Mai multe sute de apărători ai drepturilor animalelor, printre care şi starul rock Brian May, îmbrăcaţi în alb şi negru şi purtând unii dintre ei măşti de bursuci, au defilat sâmbătă la Londra pentru a protesta împotriva uciderii acestor animale care transmit tuberculoza la...
Sălaj: Campanie de conştientizare a personalului medical privind igiena mâinilor Specialişti din Marea Britanie coordonează, în această perioadă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, o campanie pentru personalul medical din judeţ privind importanţa igienei mâinilor în sensul prevenirii deceselor cauzate de infecţiile nosocomiale.
Marea Britanie: Proiect vizând testarea cunoştinţelor de engleză ale medicilor străini Medicii care lucrează în cadrul sistemului public de sănătate din Marea Britanie ar putea fi obligaţi să demonstreze că vorbesc fluent limba engleză, relatează miercuri BBC.
Vaccin împotriva virusului Ebola urmează să fie dezvoltat de un consorțiu internațional din care face parte și GSK Un vaccin candidat pentru Ebola urmează să fie administrat unor voluntari sănătoși din Marea Britanie, Gambia și Mali începând cu luna septembrie, ca parte dintr-o serie de studii de siguranță a unor potențiale vaccinuri vizând prevenirea bolii care a generat mai mult de 1.200 de victime în cadrul actualei...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...