Cele mai citite
 


Ziua internaţională a eliberării animalelor - marcată în Bucureşti printr-un marş
marţi, 26 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua internaţională a eliberării animalelor a fost marcată, duminică, în Bucureşti, printr-un marş şi o proiecţie de filme educative şi demonstrative.
Marşul s-a desfăşurat pe traseul Muzeul ''Grigore Antipa'' - Bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Romană - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Pod Operetă - Tribunal - Parcul Unirii. Participanţii la marş au purtat bannere şi pancarte cu inscripţii referitoare la drepturile animalelor, stil de viaţă vegetarian, dragoste faţă de animale. De asemenea, în Parcul Unirii a avut loc o proiecţie filme educative şi demonstrative.
Organizatorii evenimentului - mai multe organizaţii, printre care Asociaţia "Cuţu, cuţu" şi "Societatea Vegetarienilor din România" - şi-au propus, prin iniţiativa de duminică, să responsabilizeze cât mai mult oamenii faţă de dreptul la viaţă al animalelor.
"Dorim să atragem atenţia asupra noţiunii de eliberare a animalelor, care înseamnă să dăm mai multe drepturi tuturor animalelor, fie că sunt domestice, fie că sunt sălbatice, fie că sunt în oraş sau în pădure, în apă ori în aer", a declarat Marcela Pîslă Lungu, preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu".
Ea a spus că pentru animalele de companie cu stăpân eliberare înseamnă "eliberarea" de rele tratamente (oferindu-le libertate de mişcare, apă, mâncare, ajutor medical la nevoie), prevenirea abandonului, sterilizarea lor, iar pentru animalele de companie fără stăpân înseamnă legi bune, programe de sterilizare, construirea de adăposturi, adopţii, campanii de educare a oamenilor.
Conform preşedintei Asociaţiei "Cuţu, cuţu", pentru animalele care urmează să fie sacrificate eliberare înseamnă condiţii decente de deţinere (spaţiul în care sunt crescute să fie suficient de mare şi în general să îşi poată desfăşura acţiunile naturale), transport, metode de sacrificare fără a provoca suferinţă şi, nu în ultimul rând, diminuarea treptată a consumului nostru de carne până la suprimarea totală a acesteia din alimentaţie.
Referindu-se la stilul de alimentaţie vegetariană, ea a spus că e un curent care îşi face tot mai mulţi adepţi, deoarece constituie un mod de viaţă sănătos, care nu face rău mediului înconjurător.
"Printr-o reducere a consumului de carne cerem dreptul la viaţă, deoarece cu cât mai mulţi dintre noi consumă mai puţină carne, cu atât pot trăi animalele mai mult", a adăugat preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu".
Marcela Pîslă Lungu a menţionat că pentru animalele din pădure eliberarea înseamnă să nu mai fie vânate pentru simpla plăcere a vânătorului şi nici să fie capturate pentru blana lor, încercarea de a înlocui blana naturală cu cea sintetică drept materie primă pentru industria uşoară, respectarea habitatului lor (să nu li se distrugă arealul prin defrişări masive, construcţii, etc).
În opinia sa, pentru animalele exploatate în industria spectacolelor (circ, curse de animale, lupte) eliberarea înseamnă interzicerea acestor forme de exploatare, iar pentru animalele din crescătorii reprezintă condiţii decente de deţinere, reducerea consumului de blană naturală.
"Dacă ne respectăm pe noi înşine, dacă respectăm planeta, trebuie să-i respectăm şi pe ceilalţi locuitori ai ei şi probabil că dacă ne-am născut cu toţii sub acelaşi soare avem drepturi egale. Din moment ce s-a inventat blana sintetică (...) sigur putem găsi soluţii să ne purtăm mai frumos cu animalele şi să o ducă mai bine. Nu trebuie să defrişăm atât, nu trebuie să chinuim atât de mult animalele, nu trebuie să ne batem joc de ele", a declarat Marcela Pîslă Lungu. AGERPRES/(AS - Iulia Petre)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua internaţională fără carne Ziua internaţională fără carne ("Journée Internationale sans viande"/"Meatout Day") este aniversată pe 20 martie. Această zi a fost lansată în 1985 de Asociaţia americană pentru drepturile animalelor, FARM, care militează pentru o alimentaţie fără produse de origine animală şi din respect pentru animale...
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
INTERVIU CU GUST Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradiţională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor şi printre puţinele din ţară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentaţii sănătoase.
Cum arata lista de cumparaturi a unui vegetarian Pe 1 octombrie am sarbatorit ziua internationala a vegetarienilor de pretutindeni, iar luna octombrie este dedicata lor. Mai mult, in aceasta perioada este recomandata o alimentatie din care sa se incerce excluderea carnii si a produselor animale.
Festivalul vegetarian din insula Phuket, Thailanda Festivalul vegetarian din insula Phuket, Thailanda se desfăşoară în perioada 1-9 octombrie 2016 şi are drept scop promovarea unui stil de viaţă sănătos. Pe parcursul festivalului, nu se consumă carne, ouă sau lactate şi se adoptă strict o alimentaţie de tip vegetarian, potrivit www.phuketvegetarian.com...
Ziua Mondială a Vegetarianismului Ziua Mondială a Vegetarianismului (World Vegetarian Day) este marcată, în fiecare an, la 1 octombrie, de toţi cei care sunt adepţii unei diete vegetariene.