Cele mai citite
 


Asociaţia Transplantaţilor susţine că activitatea de transplant este afectată din cauza informaţiilor eronate din presă
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au fost anul trecut, în Bucureşti, a declarat marţi Gheorghe Tache, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a subliniat că acest lucru a fost posibil din cauza informaţiilor eronate apărute în 2009 în presă referitoare la donarea de organe.
El a subliniat că informaţiile cu privire la donarea de organe apărute în ultima vreme nu fac decât să afecteze această activitate şi să fie în defavoarea numeroşilor bolnavi aflaţi pe listele de aşteptare pentru a primi un organ.
"Noi, pacienţii cu transplant suntem profund indignaţi de modul cum unele publicaţii, mass-media şi posturi de televiziune difuzează informaţii neverificate cu privire la activitatea de prelevare şi donare de organe, respectiv de implicare a unor cadre medicale în astfel de activităţi. Consecinţa unor astfel de informaţii crează o stare de stres în plus pentru medic şi specialişti, spulberă speranţele unor pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant prin refuzul donatorilor, dar conduce şi la formarea unor imagini negative despre transplant în rândul conaţionalilor. Într-un an în care sistemul sanitar este la răscruce, specialiştii pe transplant sunt foarte puţini şi fac faţă cu greu nevoilor curente. Pacienţii se confruntă cu probleme majore legate de viaţa lor. Pentru noi, transplantul înseamnă a ne naşte a doua oară, a ne continua drumul în viaţă, a ne putea îndeplini visele şi idealurile pe care fiecare ni le-am făcut. Îi respectăm, apreciem şi le mulţumim din tot sufletul celor care au făcut, fac şi vor face ceva pentru noi. De aceea nu putem accepta denigrări la adresa lor bazate pe informaţii neverificate sau răutăcioase", a spus Gheorghe Tache. El a adăugat că, în opinia sa, activitatea de transplant până la sfârşitul anului va fi afectată datorită acestor informaţii.
La rândul său, Ştefan Birtalan, fost handbalist al echipei naţionale a României, care a suferit un transplant de ficat în urmă cu trei ani, a subliniat că o dezinformare are un impact extrem de mare asupra celor care aşteaptă să primească un organ.
"Pe lista de aşteptare a celor care au nevoie de un transplant de ficat sunt 300-400 de pacienţi. Aceştia trebuie să aibă noroc să găsească un organ cu care să fie compatibil. (...) Este impresionantă munca medicilor care stau în spital de la ora 6,00 până la ora 22,00. Eu am primit un ficat şi mulţumesc tuturor. Susţin donarea de organe pentru că este un lucru extraordinar, sunt mulţi oameni care trăiesc datorită acestei tehnici chirurgicale. Donarea de organe înseamnă o a doua viaţă", a spus Ştefan Birtalan.
Estimativ, în România în acest moment sunt peste 2.000 de persoane care aşteaptă un transplant renal, 40 de persoane care aşteaptă un transplant de cord, 400 de persoane care aşteaptă un transplant hepatic. În ceea ce priveşte numărul donatorilor de organe, România se află pe ultimele locuri din Europa, cu numai un donator la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 20 de donatori la un milion de locuitori.
Conform normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012, costul mediu pentru un transplant renal este de 66.278 lei, costul mediu pentru un transplant hepatic este de 232.239 lei, costul mediu pentru un transplant de cord este de 107.000 lei.
Programul naţional pentru transplant de organe al Ministerului Sănătăţii pentru 2011 prevede efectuarea a 272 de transplanturi de rinichi, 60 de transplanturi de ficat, 16 de cord şi aproximativ 200 de transplanturi de măduvă, a precizat prim-vicepreşedintele ATR. El a spus că numărul anual al procedurilor de transplant efectuate în România a înregistrat o creştere progresivă de 30%. Centrele implicate în activitatea de transplant de organe sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, iar la Constanţa se încearcă transplant de insule pancreatice. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
IUBCvT Târgu Mureş urmează să efectueze primul transplant de cord din acest an Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş urmează să efectueze, joi, primul transplant de cord din acest an, în urma unei prelevări de organe realizate la Iaşi, a anunţat şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...