Cele mai citite
 


Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
"Probabil domnul Ponta are nevoie de bani, ca să fie copilot la raliuri şi s-a gândit că numai bani de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare. Nu, România nu are nevoie anul acesta, în mod cert, de niciun euro de la Fond sau de la Uniunea Europeană. Nu ştim ce se va întâmpla după 2011 pe pieţe. Vedeţi că, în momentul de faţă, are mari probleme de plăţi cea mai mare economie a lumii - SUA. Deci, nu pun mâna în foc, că de asta l-am făcut (noul acord cu FMI şi UE - n.r.), să avem asigurate 3,5 miliarde de la Fondul Monetar Internaţional şi 1,5 miliarde de la Uniunea Europeană. Eu sper să terminăm acordul, să nu avem nevoie să tragem aceşti bani. Dacă vom continua programele, procesele de reformare a companiilor, pentru acest an sigur, pun mâna în foc, că nu luăm niciun euro de la Fond", a spus Băsescu, luni seară, într-un interviu acordat TVR.
El a infirmat astfel recentele afirmaţii ale liderului PSD, Victor Ponta, potrivit cărora Executivul va folosi cu certitudine banii puşi la dispoziţiile de instituţiile internaţionale prin noul acord de tip preventiv.
Şeful statului a completat că banii de la FMI din noul acord nu mai pot ajunge la bugetul de stat, ci numai la Banca Naţională.
"Deci, foarte mulţi se întrebau unde sunt banii. Banii de la Fond, în cea mai mare parte, s-au dus la Banca Naţională, în rezerva Băncii Naţionale. Dar Banca Naţională a emis echivalentul banilor pe care i-a primit în lei, i-a pus în depozit la Fond. Pe măsură ce Banca Naţională, la scadenţele pe care le are, plăteşte ratele la Fond primeşte înapoi leii pe care i-a depozitat la FMI. Vă pot spune că leii s-ar putea să fie utilizaţi în susţinerea altor ţări care au nevoie de bani de la Fond, pentru că leul este convertibil. Deci, aici nu avem o problemă atât de mare. Problema serioasă o avem - sau bun şi asta este foarte serioasă - dar problema dificilă o avem cu partea de la buget care trebuie rambursată şi care trebuie rambursată din veniturile bugetului de stat", a explicat Băsescu.
Referindu-se la modul în care ministerele au cheltuit banii pentru investiţii, Băsescu s-a declarat mulţumit.
"Evaluarea fiecărui minister este problema premierului. Eu am cerut de la Finanţe situaţia investiţiilor pe fiecare minister şi eu, personal, sunt mulţumit de utilizarea banilor pentru investiţii şi acest lucru s-a văzut şi în ce s-a întâmplat: este pentru prima dată când în luna mai construcţiile au trecut pe plus, datorită investiţiilor guvernamentale, că n-a făcut nimeni mari investiţii imobiliare în primul trimestru", a spus şeful statului.
El a subliniat că Ministerul Dezvoltării a cheltuit 85% din banii pentru investiţii, iar Ministerul Transporturilor 82,5%. Potrivit şefului statului, la MDRT s-au cheltuit 98% din banii care trebuiau utilizaţi intern, însă nu s-a reuşit realizarea programelor transfrontraliere, cele cu Republica Moldova şi cu Ucraina, însă, spune Băsescu, că acest lucru nu a fost cauzat neapărat de instituţia din România.
"Aş vrea să înţelegem foarte bine mecanismul (utilizării banilor europeni - n.r.), pentru că mulţi cred că noi putem lua bani europeni şi să facem drumuri în judeţul Teleorman. Nu! Vreau să fie foarte clar: bugetul de stat al României furnizează banii, se plătesc avansuri, prima etapă, a doua, a treia, până se termină şi pe urmă se decontează la UE. Dacă nu ai bani în buget să faci lucrările, să plăteşti avansul, nu se pot accesa banii europeni. Singura zonă în care poţi să dai nişte avansuri mai mari este la lucrările de infrastructură mare, la Ministerul Transporturilor. (...) Dacă ne facem treaba cu controlul şi acolo unde sunt nereguli le sancţionăm prin retragerea banilor - parţială, totală -, (...) în luna octombrie primim decontarea pentru tot ce s-a făcut", a explicat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că, decât să se stopeze utilizarea fondurilor din cauza unor iregularităţi, este mai bine ca Guvernul României să dispună controale la toate lucrările şi să constate nereguli acolo unde sunt.
La începutul lunii iunie, Băsescu a participat la o şedinţă a Executivului, prilej cu care le-a atras atenţia miniştrilor că modul cum au alocat banii pentru investiţii reprezintă "măsura capacităţii lor", iar, după 30 iunie, când va fi prezentată execuţia investiţiilor, cei care nu stau bine ar trebui să se mai gândească dacă să mai rămână în Guvern.
În ceea ce priveşte persoana care va conduce ministerul ce se va ocupa de gestionarea fondurilor europene, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că aceasta trebuie să fie "credibilă la Bruxelles", precizând că numele viitorului ministru a fost convenit deja cu premierul Emil Boc, dar va fi făcut public după terminarea vacanţei parlamentare.
"Acest control (al utilizării fondurilor europene - n.r.) trebuie să aibă şi o independenţă, dar, în acelaşi timp, şi forţă de a-şi impune punctele de vedere în Guvern. Ori, în momentul de faţă, ACIS-ul (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale - n.r.) nu este reprezentat în Guvern, UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice - n.r.), ANRMAP-ul (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - n.r.) nu este reprezentat în Guvern", a declarat Traian Băsescu.
El a arătat că soluţia înfiinţării unui minister care să se ocupe de coordonarea fondurilor europene este o soluţie asumată de România în relaţia cu Comisia Europeană, remarcând că s-a încercat, la un moment dat, "o soluţie-surogat" prin mutarea în subordinea premierului a ACIS.
În timpul întrevederii cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), Traian Băsescu a afirmat că doar o aparentă reformă a sistemului sanitar nu mai poate funcţiona şi că acesta ar trebui să fie, mai întâi, funcţional din punct de vedere managerial şi apoi să fie îndreptaţi banii din investiţii către acest domeniu.
"Lipsa reformelor în sistemul sanitar este arătată de situaţia financiară, nu numai lipsa resurselor, dar este clar că doar o aparentă reformă a sistemului nu mai poate funcţiona. OK, am închis câteva spitale, dar sistemul nu este reformat şi aici trebuie să punem cheltuielile sub control, într-un mod real. Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistem care refuză o reformă reală şi un management curat al resurselor. Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vedere managerial şi mai târziu să îndreptăm banii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează în mod constant în sistemul sanitar. (...) Nu suntem împotriva bolnavilor, care trebuie să fie trataţi, dar mai întâi administratorii din sistemul sanitar trebuie să se uite la bani", a susţinut Băsescu.
Potrivit şefului statului, principalul obiectiv, în contextul actual, îl reprezintă îndreptarea resurselor guvernamentale în susţinerea creării de locuri de muncă.
"Ştiu că mai sunt multe alte domenii care ar trebui acoperite, dar, în contextul în care ne aflăm, noi considerăm că principalul obiectiv este să menţinem tendinţa creşterii economice şi în următoarea lună, pentru că dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spre exemplu, plata arieratelor acum şi vom diminua resursele pentru investiţii vom rata creşterea PIB-ului", a spus preşedintele.
În opinia sa, cei din sistemul medical trebuie să negocieze cu furnizorii de medicamente, punctând că ar putea fi extinsă perioada de plată.
Băsescu a ami spus că ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă "ori se înţeleg" în ceea ce priveşte controlul costurilor în Sănătate, ori "pleacă" de la cele două instituţii.
"Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul să ia o decizie să le spună: asta faceţi. Vor să facă - bine, nu - uşa Guvernului, uşa casei de sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii", a spus şeful statului.
El a menţionat că a avut o discuţie şi cu premierul Emil Boc în acest sens şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid", indicând începutul noii sesiuni parlamentare.
"Responsabilitatea ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţii în medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cum şi verificat, din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului. Se vorbeşte de foarte mult timp, dar nu se înţelege casa cu ministrul. Şi aici au două variante: ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi, adică demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în Sănătate", a adăugat Traian Băsescu.
El a precizat că arieratele la medicamente se ridică în prezent la 1,9 miliarde de euro.
"În ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în Sănătate, în mod deosebit achiziţiile de medicamente se plătesc prin farmacii direct de populaţie sau prin spitale. Deci s-au stins atunci. Azi avem aproape din nou aproape două miliarde arierate pe facturi venite după ce s-au plătit cele de anul trecut. Acest lucru nu mai poate continua şi este pentru prima dată când pe tema plăţii la arierate la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi Uniunea Europeană. (...) Nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii din investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a susţinut că programele pentru bolnavii cronici se vor derula în continuare.
"Vom avea grijă de programele pe boli cronice să se poată derula rezonabil, dar nici nu ne putem permite să luăm tot timpul bani de la investiţii şi să fim într-o zonă în care responsabilii şi directorul casei de sănătate şi ministrul care nu vor să pună ordine în cheltuirea banilor din sistem. Vorbim şi de responsabilitatea directorilor de spitale, care, când îi cauţi, depăşesc bugetul. Să intre şi ei pe legea finanţelor publice şi să răspundă de acest buget. Asta nu înseamnă că sistemul este suficient finanţat", a precizat şeful statului.
Traian Băsescu a explicat că abordarea sa în ceea ce priveşte plata arieratelor este diferită.
"Întâi să închidem robinetele risipei şi sunt convins că am reduce cel puţin jumătate din valoarea arieratelor la medicamente şi, după ce se închid robinetele din sistem, pe urmă completează şi Guvernul, cât trebuie nu discreţionar", a spus el.
Discutând despre modul în care se desfăşoară lucrurile în Ministerul de Interne în contextul în care aproape în fiecare săptămână apar scandaluri în care sunt implicaţi poliţişti, cel mai recent fiind cel de la Deta, şeful statului a spus că are încredere în această instituţie, dar a criticat faptul că aceasta nu a fost încă restructurată.
"Personal, am încredere într-o astfel de structură a statului şi în Ministerul de Interne român, în acelaşi timp el nu este suficient de performant datorită calităţii slabe a multora dintre poliţişti, jandarmi şi a birocraţiei. (...) Aţi auzit dumneavoastră de restructurare în Poliţie? Toţi miniştrii care au fost până acum - îmi mai pun oarecare speranţe în Igaş - după două săptămâni vorbeau ca generalii din Ministerul de Interne. Toţi s-au dus acolo: reformez eu Poliţia şi îi fac să fie la dispoziţia cetăţeanului şi, după două săptămâni, am văzut atâţia când eram în Guvern dintre miniştri care s-au perindat exact ca miniştrii din Finanţe, toţi se duc şi pleacă cu ideea să pună câte o bombă sub Ministerul de Finanţe, să dărâme birocraţia, cu restituirile de ilegale de TVA, cu aranjamentele de la ANAF, din vamă, după două săptămâni uită toţi să mai vorbească de reformarea Ministerului de Interne şi a Ministerului de Finanţe", a spus el.
Şeful statului a arătat că restructurarea ministerelor de Interne şi de Finanţe este o responsabilitate politică. Potrivit lui Băsescu, restructurarea din Ministerul de Interne ar trebui să se facă pe principiul competenţelor.
"Aş vrea ca restructurarea să ţină cont de activitatea profesională a poliţiştilor, dar să însemne o debirocratizare", a explicat şeful statului. Traian Băsescu a precizat că acest minister nu va primi bani la rectificarea bugetară.
El a criticat şi legea funcţionarului public, arătând că aceasta ar trebui modificată în următoarea sesiune parlamentară, în contextul în care vameşii reţinuţi de DNA nu au fost restructuraţi, fiind protejaţi de prevederile acestui act normativ.
"E legea proastă. Trebuie să modificăm legea în ianuarie pentru că nu pot unii care au fost luaţi cu cătuşe, prinşi, filmaţi cu bani luaţi să fie feriţi de restructurare, ei trebuiau să plece din primul minut când au fost reţinuţi de DNA, nu mai aveau ce căuta în vamă. În toamnă trebuie modificată legea funcţionarului public", a adăugat Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat că, în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a ţării, UNPR este singurul partid care susţine "în mod onest" regionalizarea, adăugând că PDL spune în faţă "da", iar în spate există o "liotă" care spune "nu".
"Ţara asta are 22 de milioane, iar unguri doar 1,5 milioane. Nu pot fi sacrificate interesele majoritarilor, dar şi ale minoritarilor unguri pentru interesele unor politicieni. Vreţi să vă spun care e esenţa blocajelor (în proiectul de reorganizare administrativă - n.r.)? Preşedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede preşedinte de consiliu judeţean sau de la Bihor sau de nu ştiu unde. Păi, stă România de doi oameni cu interesele lor politice meschine, fie că îi cheamă şi Lajos. Ori Lajos, ori Ion, ori Gheorghe trebuie să înţeleagă că România are interese mai mari decât interesele lor mărunte, indiferent cum îi cheamă. Vă pot spune că nu mai puţin rezistenţi sunt şi preşedinţii de consilii judeţene români. Ştiu foarte bine că PDL-ul în faţă îmi spune 'da' şi în spate au o liotă care spune 'nu'", a declarat şeful statului.
El a precizat că are conştiinţa "împăcată" pentru că a spus că trebuie făcută reîmpărţirea administrativă a ţării, adăugând că UNPR-ul este singurul partid care susţine "în mod onest" regionalizarea.
Băsescu a subliniat că niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea care este organizarea administrativă a României.
"Eu cred că niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea care este organizarea administrativă a României. Ungaria are problemele ei, destul de mari, să şi le rezolve acolo. Deci, orice declaraţie de acest gen este neavenită. Însă, regionalizarea nu poate fi sacrificată pentru interesele minorităţilor", a spus şeful statului, întrebat despre recentele afirmaţii ale premierului ungar cu privire la reorganizarea administrativă a României.
Afirmaţia şefului statului vine în replică la declaraţia premierului Ungariei, Viktor Orban, care a declarat, sâmbăta trecută, la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos, că nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să intervină în problema reorganizării teritoriale a României.
Întrebat de unul dintre participanţi despre reorganizarea administrativă a României, premierul ungar le-a sugerat organizaţiilor maghiarilor să adopte o poziţie comună în această chestiune care să fie comunicată Executivului de la Bucureşti şi, ulterior, Budapesta va decide dacă va interveni sau nu.
Referindu-se la strategia CSM prezentată după publicarea raportului Comisiei Europene pe Justiţie, preşedintele Traian Băsescu a catalogat-o drept reacţia "unor birocraţi prăfuiţi".
"Este exact reacţia unor birocraţi prăfuiţi. Şi-au dat proba incompetenţei. Nu aveau ce să prezinte nu ştiu ce strategii, nu ştiu ce minuni. Au 17 recomandări. România sau Justiţia pentru că, în sfârşit, cererile se focalizează, în mod deosebit, pe ÎCCJ şi CSM au 17 puncte. Nu toate le revin lor, câteva revin Ministerului de Justiţie, Guvernului. Planurile lor, strategia lor este să îndeplinească exigenţele celor 17 puncte, nimic mai mult nu le cere nimeni. Dacă vor sta să dezbată o strategie cu societatea civilă şi între ei să-şi dea cu părerea ne prinde anul viitor şi vor fi, aşa cum sunt responsabili de problemele pe care le avem cu accesul în Schengen, vor fi responsabili de prelungirea mecanismului sau introducerea altui mecanism", a spus şeful statului.
El a anunţat că a avut o discuţie telefonică cu preşedintele CSM, Horaţius Nicolae Dumbravă, pe acest subiect şi a recomandat să fie îndeplinite cele 17 recomandări din raportul CE pentru a le mulţumi un popor întreg.
În plus, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că CSM nu va mai avea reacţii şi a subliniat că nu va mai face observaţii acestei instituţii când nu va mai fi criticată de instituţiile europene.
"Oamenii ăştia trebuie să ştie două lucruri esenţiale: în primul rând că ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri: executivă, legislativă şi judecătorească. Toate aceste puteri au în vârf pe unul care se numeşte şeful statului. Nu-l pot împiedica pe şeful statului să-şi exprime puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale Justiţiei. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive. Când nu vor mai avea puncte negre în rapoartele de la Comisie cu siguranţă nu or să mă mai audă făcând remarci la adresa lor", a afirmat el.
În ceea ce priveşte recenta încercare de vânzare a unui pachet de acţiuni Petrom, preşedintele consideră că aceasta a fost un eşec, dar spune că România nu este în situaţia de a ceda acţiuni la orice preţ, ci la unul corect.
"A fost un eşec (încercarea de vânzare a unui pachet de acţiuni Petrom - n.r.). Pe piaţă, a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă. Şi aici am văzut dezbateri publice cu privire la care ar fi fost preţul la care s-ar fi vândut. Eu vă pot spune că preţul recomandat de consultanţi a fost să vindem o acţiune cu 0,33 lei, situaţie în care s-ar fi vândut acţiunile Petrom fără niciun fel de problemă, probabil chiar cu 0,34, chiar 0,35. Guvernul nu a acceptat alt preţ, decât preţul mediu în ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus. (...) Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ, dintr-un motiv simplu: România nu trebuie să fie confundată cu ţările care trebuie să-şi vândă activele pentru a putea să-şi plătească salariile şi pensiile. Noi am trecut prin acest risc, anul trecut am luat măsurile care trebuiau luate", a declarat şeful statului.
El a precizat că România nu este în situaţia în care trebuie să vândă la orice preţ, susţinând că, din acest punct de vedere, Guvernul a gândit bine.
"Pe de-o parte, s-a urmărit şi acest semnal: vindem, dar vindem la preţul corect. (...) În orice caz, anul acesta nu se poate relua procesul de vânzare a acţiunilor de la Petrom. În acelaşi timp, trebuie să spunem că poate am şi învăţat, este prima operaţiune de act tip pe care o face Guvernul şi ne-a fost o lecţie tuturor, poate pachetul a fost prea mare, pentru că este vorba de un pachet de circa o jumătate de miliard", a completat Băsescu.
Şeful statului a afirmat că Guvernul a fost bine sfătuit cu privire la vânzarea pachetului de acţiuni Petrom şi că din acest punct de vedere nu are ce să reproşeze şi că decizia de a nu vinde cu orice preţ a fost şi una politică. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Băsescu: Ministrul şi şeful CNAS ori se înţeleg asupra controlului costurilor în Sănătate, ori pleacă Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă, "ori se înţeleg" în ceea ce priveşte controlul costurilor în Sănătate, ori "pleacă" de la cele două instituţii.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Vosganian: Industria şi exportul, cele două sectoare economice care merg ceva mai bine (interviu) Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor, a acordat, la sfârşitul săptămânii, un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care a apreciat că informatizarea sistemului fiscal ar fi "lovitura mortală" dată fenomenului...