Cele mai citite
 


Băsescu: Ministrul şi şeful CNAS ori se înţeleg asupra controlului costurilor în Sănătate, ori pleacă
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă, "ori se înţeleg" în ceea ce priveşte controlul costurilor în Sănătate, ori "pleacă" de la cele două instituţii.
"Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul să ia o decizie să le spună: asta faceţi. Vor să facă bine, nu, uşa Guvernului, uşa casei de sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii", a spus şeful statului, la postul public de televiziune.
El a menţionat că a avut o discuţie şi cu premierul Emil Boc în acest sens şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid", indicând începutul noii sesiuni parlamentare.
"Responsabilitatea ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţii în medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cum şi verificat, din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului. Se vorbeşte de foarte mult timp, dar nu se înţelege casa cu ministrul. Şi aici au două variante: ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi, adică demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în Sănătate", a adăugat Traian Băsescu.
El a precizat că arieratele la medicamente se ridică în prezent la 1,9 miliarde de euro.
"În ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în Sănătate, în mod deosebit achiziţiile de medicamente se plătesc prin farmacii direct de populaţie sau prin spitale. Deci s-au stins atunci. Azi avem aproape din nou aproape două miliarde arierate pe facturi venite după ce s-au plătit cele de anul trecut. Acest lucru nu mai poate continua şi este pentru prima dată când pe tema plăţii la arierate la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi Uniunea Europeană. (...) Nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii din investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a susţinut că programele pentru bolnavii cronici se vor derula în continuare şi a criticat atitudinea unor jurnalişti.
"Am văzut şi ticăloşia manifestată în unele mijloace media - vor fi lăsaţi să moară bolnavii de cancer. Nu, vom avea grijă de programele pe boli cronice să se poată derula rezonabil, dar nici nu ne putem permite să luăm tot timpul bani de la investiţii şi să fim într-o zonă în care responsabilii şi directorul casei de sănătate şi ministrul care nu vor să pună ordine în cheltuirea banilor din sistem. Vorbim şi de responsabilitatea directorilor de spitale, care, când îi cauţi, depăşesc bugetul. Să intre şi ei pe legea finanţelor publice şi să răspundă de acest buget. Asta nu înseamnă că sistemul este suficient finanţat", a precizat şeful statului.
Traian Băsescu a explicat că abordarea sa în ceea ce priveşte plata arieratelor este diferită.
"Întâi să închidem robinetele risipei şi sunt convins că am reduce cel puţin jumătate din valoarea arieratelor la medicamente şi, după ce se închid robinetele din sistem, pe urmă completează şi Guvernul, cât trebuie nu discreţionar", a spus el.
Şeful statului a arătat că luni a stabilit cu misiunea Fondului Monetar Internaţional că plata arieratelor se va face pe măsură ce beneficiarii vor implementa etape din proiectul pentru punerea sub control a cheltuielilor. AGERPRES/(A - Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Premierul Boc: Conflictul Cseke-Duţă, pe cale să se rezolve Conflictul dintre ministrul Sănătăţii, Attila Cseke (UDMR) şi preşedintele Casei naţionale a Asigurărilor de Sănătate, democrat-liberalul Attila Cseke, este pe cale să se rezolve, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la TVR1.
Emil Boc:Trebuie să stopăm risipa banului public în Sănătate şi să asigurăm medicamente la preţul corect Trebuie stopată risipa în cheltuirea banului public în Sănătate şi asigurate medicamente la preţuri corecte, a declarat marţi după-amiază premierul Emil Boc rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora în cazul în care şeful CNAS şi ministrul Sănătăţii nu se vor înţelege...
Premierul Boc:Trebuie să stopăm risipa banului public în Sănătate şi să asigurăm medicamente la preţul corect Trebuie stopată risipa în cheltuirea banului public în Sănătate şi asigurate medicamente la preţuri corecte, a declarat marţi premierul Emil Boc rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora în cazul în care şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ministrul...
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Ministrul Sănătăţii şi şeful CNAS s-au întâlnit cu delegaţia FMI Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, au avut marţi o întâlnire de aproape trei ore cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jeffrey Franks, în cadrul căreia a anunţat că a cerut pentru sistemul de sănătate o rectificare...