Cele mai citite
 


Trafic de organe umane: cel puţin 400 de persoane răpite în Kosovo şi duse în Albania (HRW)
miercuri, 5 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 5 aug /Agerpres/ - Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a tras un semnal de alarmă asupra traficului de organe umane dintre Kosovo şi Albania, afirmând că deţine informaţii despre cel puţin 400 de persoane răpite din provincia separatistă a Serbiei care şi-a declarat independenţa şi transportate în Albania, unde nu se mai ştie nimic despre ei, informează miercuri Tanjug.

”Cerem atât autorităţilor din Kosovo şi din Albania, cât şi celor mai importante instituţii internaţionale să ajute la stabilirea faptelor legate de soarta acestor oameni”, a declarat reprezentanta HRW Vanda Trosinska, la postul britanic de televiziune BBC. Ea a subliniat importanţa acestui caz, dat fiind că presupusul trafic cu fiinţe umane pentru organe a avut loc după înfiinţarea autorităţilor internaţionale din Kosovo.

Trosinska a dat asigurări că există suficiente probe pentru demararea unei investigaţii şi a indicat că EULEX şi Consiliul Europei abordează în prezent această problemă în Kosovo.

O delegaţie de cinci membri a Consiliului Europei, condusă de raportorul Dick Marty, care este însărcinată cu investigarea acuzaţiilor de trafic de organe aparţinând unor sârbi şi alţi nealbanezi din Kosovo şi din nordul Albaniei, şi-a finalizat marţi vizita de două zile la Belgrad, urmând să se îndrepte miercuri spre Pristina. AGERPRES/(Andrei Vălan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Serbia i-a înmânat reprezentantului CoE dovezi privind traficul cu organe Belgrad, 4 aug /Agerpres/ - Serbia i-a înmânat reprezentantului Consiliului Europei /CoE/ Dick Marty dovezi potrivit cărora gherilele de etnici albanezi din Kosovo au extras şi vândut organe ale civililor sârbi în timpul războiului din 1998-1999, potrivit oficialilor de la Belgrad, relatează AP.
Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe Raportul Consiliului Europei dezvăluie înfiorătorul mod de operare a reţelei de vânzare a organelor la sfârşitul anilor 90. Unii prizonieri sârbi erau ţinuţi de soldaţii kosovari ai UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), în fermele rămase goale din Kosovo sau Albania, sau în case izolate şi trataţi relativ...
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi...
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.