Cele mai citite
 


Campanie de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul persoanelor afectate de hepatite B şi C dar şi de ciroze va creşte, a subliniat doctor infecţionist Adriana Moţoc, marţi, în conferinţă de presă.
În acest context, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat marţi campania de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C prin acţiuni la nivel naţional şi prin filialele şi centrele zonale din Braşov, Iaşi, Cluj, Arad, Timişoara, Teleorman, Giurgiu şi Bucureşti.
"De la 1 septembrie vom începe o campanie de testare pentru hepatita B la nivel naţional şi care vizează în principal anumite grupuri de risc, respectiv femei însărcinate, pacienţi cu hemofilie, donatori, cei cu afecţiuni oncologice în faze incipiente", a detaliat Marinela Debu, preşedinta asociaţiei.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a subliniat că România dispune de cele mai noi terapii pentru hepatită B şi C.
"De curând a apărut o terapie fantastică care înseamnă vindecarea pentru virsul hepatic tip C. Rata de vindecare poate ajunge la 80% faţă de 40-50% în prezent discutând şi despre o testare a profilului genetic care permite stabilirea tratamentului în funcţie de pacient", a spus prof. Streinu.
În cazul hepatitei B, pacienţii români beneficiază de toate medicamentele noi, a reliefat prof. Streinu, care a menţionat că introducerea vaccinării în 1995 la nou născut contribuie la scăderea numărului celor afectaţi.
Specialistul a reliefat că din păcate cei care au virsul B nu se vindecă, ci se ţine boala sub control.
Acesta a subliniat că este important să existe o sustenabilitate a terapiei, deoarece orice întrerupere duce la dezvoltarea rezistenţei şi reducerea şanselor.
Pentru cei care dezvoltă rezistenţă în procent de aproximativ 20% acum există alternativa triplaterapie care însă este costisitoare, a reliefat dr. Streinu.
Este important să se conştientizeze această problemă, a spus la rândul său dr. Lucian Negreanu, preşedintele Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul CNAS.
El a adăugat că România are o prevalenţă mai mare a hepatitelor comparativ cu ţările din Europa de vest.
Acesta a accentuat necesitatea depistării acestor boli şi introducerea terapiei cât mai repede, astfel încât să se evite posibilele complicaţii.
Privitor la listele de aşteptare, acestea sunt în scădere, a precizat dr. Negreanu. El consideră că ar trebui dezvoltate programe naţionale pentru hepatite.
Dr. Adriana Moţoc a opinat că medicii de familie ar trebui să depisteze eventualele persoane afectate, să recomande testarea, dar şi vaccinarea.
Aceasta a menţionat că un vaccin costă 60 de lei şi sunt necesare trei doze.
Ea a mai spus că ar trebui făcute publice studiile clinice care se desfăşoară în ţara noastră pentru peroanele care sunt pe listele de aşteptare şi care nu mai pot să aştepte, dar care pot avea o şansă prin aceste studii clinice. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Campanie de informare privind hepatita Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAHR) a început, luni, la Braşov, cea de a doua ediţie a campaniei intitulate 'Ziua femeii cu hepatită', cu sprijinul Primăriei din localitate.
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".
Campanie de conştientizare asupra importanţei depistării infecţiei cu virusuri hepatice B, C şi D Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) şi Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR), va derula începând din 1 martie cea de-a cincea ediţie a "Ziua Mamei cu Hepatită".
Numărul bolnavilor cu hepatită C în creştere Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice, împreună cu Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a derulat în prima jumătate a acestui an cea mai vastă campanie pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic C, punându-se la dispoziţia celor interesaţi 50.000 de teste, iar 4,63% dintre subiecţi au fost...
Adrian Streinu Cercel: Este necesară testarea pentru a depista virusurile hepatitice Populaţia trebuie să se testeze pentru a depista virusurile hepatice B şi C, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Adrian Streinu Cercel, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", cu prilejul lansării campaniei "Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te". Potrivit...
Index European pe Hepatita: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament şi prevenţie România se situează pe locul 25 într-un index ce compară nivelul de screening, tratament şi prevenţie în cele 27 de state ale UE, precum şi în Elveţia, Croaţia şi Norvegia, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO)...