Cele mai citite
 


Cluj: Centru de permanenţă, cu şase medici de familie
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şase medici de familie din Cluj-Napoca s-au asociat pentru a oferi servicii medicale persoanelor suferinde, zilnic între orele 18,00 şi 7,00, şi nonstop sâmbăta şi duminica şi în sărbătorile legale, la Centrul de Permanenţă situat în cartierul Gheorghieni.
Unitatea medicală va intra în funcţiune de la 1 august, dar o prezentare a locului şi a celor şase medici a fost făcută, marţi, în prezenţa şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Dorina Duma.
"La serviciile acestui centru poate apela orice persoană, indiferent că are sau nu asigurare de sănătate. Centrul va contribui la degrevarea activităţii Unităţilor de Primiri Urgente (UPU) şi a Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru patologiile care ţin de sfera asistenţei medicale primare", a spus, la reuniunea de prezentare, directorul Dorina Duma.
Medicul Alexandru Pop, care face parte din echipa celor şase iniţiatori ai acestui proiect, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în toate ţările Uniunii Europene există astfel de centre de permanenţă, iar imediat după apariţia ordinului ministrului Sănătăţii, care stabileşte cadrul legal de funcţionare şi în România, au decis să îl înfiinţeze, cu sprijinul DSP Cluj.
"Cei şase medici am făcut o convenţie de asociere. Un centru similar se află în judeţ în comuna Mociu, iar în ţară sunt aproximativ 40 de astfel de unităţi sanitare. Nu ar fi rău să fie mai multe, pentru că degrevează UPU şi camerele de gardă din spitale. Centrul este deschis oricărei persoane din municipiul Cluj, indiferent că este sau nu asigurată, este sau nu înscrisă la un medic de familie. Nu vom elibera reţete compensate, doar simple, ca în orice alt serviciu de urgenţă, precum şi bilete de trimitere în cazul în care nu se poate rezolva la noi cazul respectiv. Într-o astfel de situaţie, în colaborare cu Ambulanţa, pacientul va fi direcţionat spre un serviciu medical specializat. Centrele de permanenţă nu sunt gândite pentru urgenţe de grad zero", a arătat dr. Alexandru Pop.
Consultaţiile medicale nu se vor plăti. Gărzile medicilor centrului vor începe în fiecare zi, de la ora 18,00, adică după terminarea programului de lucru al medicilor de familie din cabinetele din oraş.
"Centrele de permanenţă funcţionează cu o medie de şapte medici. Noi suntem şase acum, dar în scurt timp echipa noastră va fi completată cu al şaptelea medic. Fiecare dintre noi va face o gardă pe săptămână, iar sâmbăta şi duminica se va lucra 24 de ore din 24", a spus dr. Alexandru Pop, adăugând că niciunul dintre colegii său de echipă nu şi-a pierdut încrederea că sistemul sanitar din România se va redresa, în timp, iar medicii nu vor mai fi tentaţi să plece să lucreze în străinătate. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Centru medical de permanenţă, inaugurat la Miercurea Ciuc Un centru medical de permanenţă a fost inaugurat, marţi, la Miercurea Ciuc, urmând să asigure o parte a asistenţei medicale de urgenţă, astfel încât Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc să nu mai fie luată cu asalt de pacienţi.
Cluj: Patologiile cardiacă şi traumatică predomină la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, 13 ian /Agerpres/ - Patologia cardiacă predomină în cazurile zilnice care sunt aduse la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a declarat, joi, pentru AGERPRES, medicul coordonator al UPU, dr. Dorin Mureşan.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Unitatea de primiri urgenţe din oraşul Victoria nu se poate deschide în lipsa unui aviz al Consiliului Judeţean Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deschiderea Unităţii de primiri urgenţe (UPU) în clădirea fostei policlinici din oraşul Victoria nu se va face până când Ministerul Sănătăţii nu va înştiinţa Consiliul Judeţean că va primi...
Un proiect pilot de asistenţă telefonică pentru urgenţe pediatrice funcţionează la Cluj Primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenţă din România, care funcţionează la Cluj de aproximativ trei luni, a înregistrat până în prezent peste o mie de apeluri, iar dintre acestea mai mult de jumătate au fost cazuri rezolvate telefonic, fără a mai fi nevoie ca părinţii să ajungă...
Caraş-Severin: În judeţ nu există un serviciu de gardă pentru urgenţele stomatologice La nivelul judeţului Caraş-Severin nu există la ora actuală un serviciu de gardă la farmacii pe timp de noapte, iar urgenţele stomatologice sunt tratate medicamentos la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.