Cele mai citite
 


Fiecare elev va fi monitorizat în context educaţional, familial şi social, potrivit Strategiei de prevenire a criminalităţii
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fiecare elev va fi monitorizat pe parcursul întregului a şcolar, în context educaţional, familial şi social, prin completarea unei fişe psihopedagogice de către psihologul şcolii, dirigintele, familia elevului şi celelalte instituţii cu rol în protecţia şi promovarea drepturilor copilului, potrivit Strategiei de prevenire a criminalităţii elaborată la nivelul Capitalei, publicată pe site-ul IŞMB.
Totodată, strategia prevede realizarea unei evidenţe unitare, pe baza unei fişe unice de înregistrare şi monitorizare, a actelor de violenţă, inclusiv a contravenţiilor si a infracţiunilor, în care sunt implicaţi minori (înregistrate în interiorul/proximitatea unităţilor de învăţământ, în spaţii publice sau în familie), gestionată unitar, dar şi asigurarea activităţii de consiliere psihopedagogică permanentă, în toate unităţile de învăţământ, prin intermediul psihologilor şcolari şi ai voluntarilor din cadrul ONG.
Strategia mai prevede şi încheierea unui parteneriat între scoală şi instituţiile cu responsabilităţi în protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu reprezentare la nivel local, firma de pază şi asociaţia de părinţi, prin care să se înfiinţeze un grup multidisciplinar, interinstituţional, cu rol în gestionarea stării de siguranţă din unitatea de învăţământ.
Grupul va realiza anual o diagnoză la nivelul unităţii de învăţământ, prin care să se cunoască şi să se îndepărteze factorii care au favorizat producerea incidentelor violente în anul precedent.
De asemenea, va exista obligativitatea anunţării Poliţiei de către cadrele didactice/asistenţii medicali/psihologii şcolii în cazul în care există suspiciuni de violenţă în familie, cu implicarea elevilor, se vor identifica elevii care absentează de la cursuri şi se vor aplica măsuri pentru reinserţia lor şcolară, în parteneriat cu familiile acestora.
Anual se va realiza o analiză la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, cu privire la incidentele produse în anul şcolar anterior şi măsurile care au fost luate/urmează a fi luate pentru prevenirea acestora şi se vor încheia parteneriate la nivel local (în formă scrisă, după un model prestabilit) între unităţile de învăţământ - secţia de poliţie - poliţia locală de sector- autoritatea publică locală - asociaţiile de părinţi - alte instituţii cu rol în promovarea şi protecţia drepturilor copilului.
Majoritatea conflictelor în şcoli au, din perspectivă individuală, drept cauze nevoia de dominare (62%), răzbunarea (47%), invidia (43%), teribilismul (32%), se arată în strategie.
Tototodată, conform datelor unui studiu al Centrului Municipiului Bucureşti de Asistenţă Psihopedagogică, circa 60% dintre copii sunt agresaţi deopotrivă, în familie şi la şcoală. Cu toate acestea, nu există obligativitatea raportării către Poliţie, nici de către şcoală, nici de către sistemul medical, a cazurilor de violenţă domestică identificate sau a suspiciunilor legate de astfel de fapte. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Analiză a IŞMB privind actele de violenţă din şcoli înregistrate în perioada septembrie 2012 - februarie 2013 Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti va analiza, în perioada 11 - 28 martie, actele de violenţă înregistrate în mediul şcolar în intervalul septembrie 2012 - februarie 2013, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Bullying-ul asupra copiilor diagnosticati cu boli cronice, o problema reala in scolile din Romania Asociatia M.A.M.E. continua campania de prevenire si combatere a fenomenului de tip bullying ce afecteaza copiii cu boli cronice sau cu dizabilitati, prin sustinerea unor workshop-uri de informare in scolile si liceele din Bucuresti si Ilfov. Pana in prezent, specialistii organizatiei au vizitat...
Comunicat de presă - IGPR ÎNCEPE SÃPTÃMÂNA PREVENIRII CRIMINALITÃŢII
Covasna: 'VIP în şcoala mea'- program derulat de Centrul Antidrog în peste o sută de unităţi de învăţământ Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna va derula pe parcursul acestui an de învăţământ programul 'VIP în şcoala mea', prin intermediul căruia îşi propune să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor.
Caraş-Severin: CPECA se confruntă cu problema lipsei de personal Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din Caraş-Ceverin se confruntă cu lipsa de personal, în condiţiile numărul celor care apelează la acest centru a crescut în ultimul an.