Cele mai citite
 


Înclinaţia spre sinucidere poate fi depistată în creier?
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

Examinarea corpului calos, structură crucială a creierului, ar putea furniza indicaţii asupra înclinaţiei spre sinucidere a unei persoane, în orice caz dincolo de o anumită vârstă, scrie site-ul passionsante.be.

Corpul calos, fascicul de fibre nervoase, conectează cele două emisfere cerebrale şi joacă un rol esenţial în transmiterea informaţiilor între cele două entităţi. O echipă de la Universitatea din Montpellier (Franţa) a observat, recurgând la imaginea prin rezonanţă magnetică (RMN), că partea posterioară a acestei structuri era anormal de atrofiată la persoanele în vârstă (peste 65 de ani) care încercaseră să se sinucidă.

Această constatare (prezentată într-un articol din revista Biological Psychatry) a fost formulată după examinarea dimensiunilor corpului calos la un număr de 435 persoane vârstnice, dintre care 21 încercaseră să se sinucidă, 180 sufereau de depresie, iar 234 nu prezentau nicio astfel de tulburare. S-a observat o mare diferenţă în privinţa mărimii corpului calos între persoanele cu tendinţe suicidare şi celelalte.

Cercetătorii avansează ipoteza că atrofierea corpului calos ar perturba serios capacitatea de rezolvare a problemelor, fenomen care afectează sinucigaşii. Autorii studiului sunt de părere totuşi că ar fi prematur să se recomande tuturor persoanelor de peste 65 de ani să facă RMN pentru depistarea acestei probleme. Ei insistă pe atenţia care trebuie acordată unei serii de semnale de avertizare, ce nu trebuie puse sistematic pe seama 'îmbătrânirii', încheie passionsante.be.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copiii născuţi prematur prezintă un risc crescut de tulburări de autism şi de atenţie Naşterile premature pot altera conectivitatea între diferite părţi ale creierului, ceea ce ar putea creşte riscul de tulburări de autism şi deficit de atenţie, potrivit unui studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, informează AFP.
Sălaj: Aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău Un performant aparatul de imagistica prin rezonanţă magnetică - IRM a fost dat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unui amplu program de dotare cu aparatură medicală, finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.
Cluj: RMN de ultimă generaţie la Spitalul de Copii Un aparat cu rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de ultimă generaţie va fi destinat diagnosticării precise în cazul pacienţilor internaţi la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, printr-o investiţie de peste 3,7 milioane de lei.
Palparea creierului fără a deschide craniul posibilă în curând (studiu) Palparea utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut funcţiona până acum în ceea ce priveşte creierul, care este protejat de craniu şi de lichidul cefalorahidian, însă cercetătorii francezi, conduşi de Stefan Catheline, au dezvoltat o...
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...
Franţa : 5,5 % dintre locuitori au încercat deja să se sinucidă În Franţa, aproape un deces din 50 are drept cauză sinuciderea, iar 5,5% dintre persoanele cu vârste între 15 şi 85 de ani declară că au avut deja o astfel de tentativă în cursul vieţii, relevă o anchetă a Barometrului de sănătate 2010, publicat marţi şi preluat de cotidianul Le Monde.