Cele mai citite
 


Între două expulzări, o sută de romi s-au instalat pe un teren din Aubervilliers
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După ce au fost expulzaţi din şase tabere de la începutul anului, o sută de romi s-au instalat pe un loc viran din Aubervilliers (departamentul Seine-Saint-Denis, centrul Franţei), în colibe din carton şi tablă, dar vor fi din nou evacuaţi şi de aici, scrie L'Express în ediţia de marţi.
Romii s-au instalat în această tabără improvizată în luna iunie. Sunt toţi originari din aceeaşi regiune din România şi se cunosc bine între ei. Sunt împreună de mai mulţi ani în pofida nenumăratelor expulzări.

Prefectura le-a înmânat la 5 iulie înştiinţarea de părăsire a teritoriului francez.

Livia Otal, coordonatoarea misiunii pentru romi a Medicilor Lumii (MDM), îi urmăreşte în toate locurile în care se deplasează. Ei o întâmpină mereu cu bucurie deoarece este româncă şi vorbeşte pe înţelesul lor.

'Unii au impresia că după discursul de la Grenoble (al lui Nicolas Sarkozy, n.red.), situaţia s-a agravat pentru romi, dar în Ile-de-France, mai ales în Seine-Saint-Denis, se făceau deja expulzări şi deci nu putea fi mai rău', spune aceasta.

Din cei 15.000 de romi aflaţi în Franţa, 3.000 sunt în Seine-Saint-Denis. 'Nu sunt nici mai mulţi, nici mai puţini romi ca anul trecut, sunt aceleaşi persoane', adaugă Livia Otal.

Romii din tabăra din Aubervilliers au primit, ca mulţi alţii, ajutorul umanitar de 300 de euro, s-au dus să-şi vadă familia şi s-au întors.

Mulţi lucrează în construcţii, la negru, pentru foarte puţini bani.

'Au vrut să-şi dea copiii la şcoală dacă ar avea un loc stabil unde să stea', afirmă Livia Otal, care se declară extrem de îngrijorată de soarta copiilor, adesea născuţi în Franţa, dar care încă nu ştiu să scrie şi să vorbească în franceză.

'Li se reproşează că nu vor să se integreze, dar în aceste condiţii nu este posibil să facă acest lucru', adaugă Livia Otal, care denunţă 'ghetoizarea' romilor.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nicolas Sarkozy promite 'transparenţă totală' în scandalul protezelor mamare PIP Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a promis 'transparenţă totală' în scandalul protezelor mamare produse de societatea franceză Poly Implant Prothese (PIP), care a luat o dimensiune mondială, informează miercuri AFP.
Franţa reduce lista meseriilor deschise străinilor din afara UE Guvernul francez a redus la jumătate lista meseriilor pentru care pot fi angajaţi cetăţeni străini din afara Uniunii Europene, care pot astfel imigra în mod legal în Franţa pentru a ocupa locuri de muncă acolo unde sunt greu de găsit candidaţi, relatează vineri AFP.
Franţa: Trei tinere din România strângeau fonduri sub pretextul de a fi surdomute Trei tinere originare din România au fost reţinute miercuri în localitatea franceză Pau, unde, sub pretextul că ar fi fost surdomute, cereau bani pentru a susţine o asociaţie de surdomuţi.
Pierre Sarkozy, spitalizat în Ucraina, se pare că din cauza unei toxinfecţii alimentare Fiul cel mare al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Pierre, a fost internat într-un spital din sudul Ucrainei, se pare că din cauza unei toxinfecţii alimentare. Pierre Sarkozy, cunoscut în lumea muzicală sub numele de DJ Mosay, era la Odesa, unde urma să cânte într-un club, scrie 20minutes.ch.
Politica privind romii adoptată de guvernul francez este 'ineficientă şi inumană' (asociaţii din 'Romeurope') Desfiinţarea taberelor ilegale şi lupta împotriva "delincvenţei" romilor a fost obiectivul anunţat de guvernul francez în vara lui 2010. Un an mai târziu, asociaţiile colectivului ''Romeurope'', care lucrează în fiecare zi, de ani de zile, cu aceste comunităţi, afirmă că situaţia romilor din Franţa nu...
Franţa: Doi medici participă la îngrijirea răniţilor incendiului de la Bucureşti Mărturie a solidarităţii cu România, ca urmare a tragicului incendiu care a avut loc la 30 octombrie într-o discotecă din Bucureşti, soldat cu moartea a peste 50 de persoane şi mai multe zeci de răniţi grav, Franţa a constituit un dispozitiv de sprijin medical pentru a participa, în cooperare cu echipele...