Cele mai citite
 


Medicii Lumii denunţă condiţiile de viaţă ale romilor din Franţa
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La un an de la declanşarea unei politici de expulzare masivă a romilor, acţiunile de acest fel continuă, iar situaţia precară a celor rămaşi în Franţa se agravează, se spune într-un raport al Medicilor Lumii /MDM/ prezentat marţi, scrie săptămânalul Le Point.
Această organizaţie reproşează guvernului faptul că îi prezintă pe romi drept o 'ameninţare' ca să-i descurajeze să rămână în Franţa şi să umfle statisticile despre lupta împotriva imigraţiei ilegale. De asemenea, potrivit MDM, această politică nu a dus la scăderea numărului de romi de origine română sau bulgară, care se pot reîntoarce în orice moment în Franţa, după ce au fost expulzaţi, deoarece sunt cetăţeni europeni.

La 30 iulie 2010, la Grenoble, Nicolas Sarkozy îndemna, într-un discurs despre securitate, Ministerul de Interne să desfiinţeze taberele ilegale de romi din Franţa. Câteva note emise de ministrul de interne din acea perioadă, Brice Hortefeux, au declanşat reacţia Bruxelles-ului, care i-a reproşat Parisului că vizează în mod deliberat comunitatea etnică. La 19 octombrie 2010, Comisia Europeană decide să renunţe la procedura de infringement împotriva politicii Franţei faţă de romi. În paralel, Parisul a demarat discuţii la Bucureşti pentru o 'mobilizare comună' franco-română pentru a pune capăt valului de romi care intră în Franţa şi a acţiona la nivel european în vederea integrării sociale a acestora.

De atunci, SOS Rasism a depus mai multe plângeri împotriva fişării etnice a romilor, victime, potrivit acestei asociaţii, ale 'politicii rasiste a statului francez'. Peste 9.000 de romi, din cei aproximativ 15.000 prezenţi în Franţa, au fost expulzaţi în 2010, potrivit Ministerului de Interne, iar trei sferturi din cele 600 - 700 de tabere ilegale au fost desfiinţate. 'Presiunea şi acţiunile de intimidare ale poliţiei s-au intensificat şi romii au devenit într-un fel ţapi ispăşitori autorizaţi', se spune în raportul MDM. 'Asistăm la o nouă abordare a politicii de migraţie bazată pe intenţia de a face rău', adaugă organizaţia.

Echipele organizaţiei din Bordeaux, Lyon, Marsilia sau Strasbourg avertizează deja asupra pregătirii unui nou val de expulzări masive în cursul acestei veri. Aceste expulzări şi absenţa unor propuneri de cazare în altă parte 'îi condamnă pe romi la condiţii de viaţă extrem de precare: ei trăiesc în clădiri abandonate, în rulote insalubre, fără apă şi fără curent electric', spune organizaţia. Lipsa apei potabile, a toaletelor, a serviciilor de colectare a gunoaielor în cea mai mare parte a terenurilor unde stau aceştia creează grave probleme de igienă. Există, de asemenea, un mare risc de incendii, de prăbuşire a clădirilor abandonate în care romii s-au adăpostit, de intoxicare, de producere de epidemii, potrivit aceleiaşi surse.

Numai o femeie din zece este urmărită pe perioada sarcinii şi numai o femeie din zece beneficiază de mijloace contraceptive, potrivit organizaţiei. De asemenea, rata mortalităţii neonatale (0-1 luni) este de nouă ori mai mare decât media în Franţa, iar mortalitatea infantilă (0-12 luni) este de cinci ori mai mare. Numărul cazurilor de tuberculoză diagnosticate este extrem de ridicat: în 2010, 6 cazuri din 240 de persoane din Seine-Saint-Denis, adică 2,5 % (faţă de 0,03 % din întreaga populaţie a acestui departament).AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Politica privind romii adoptată de guvernul francez este 'ineficientă şi inumană' (asociaţii din 'Romeurope') Desfiinţarea taberelor ilegale şi lupta împotriva "delincvenţei" romilor a fost obiectivul anunţat de guvernul francez în vara lui 2010. Un an mai târziu, asociaţiile colectivului ''Romeurope'', care lucrează în fiecare zi, de ani de zile, cu aceste comunităţi, afirmă că situaţia romilor din Franţa nu...
Situaţia sanitară şi socială dezastruoasă a romilor din Île-de-France (raport) Acuzaţi periodic de miniştrii de interne Brice Hortefeux, apoi Claude Guéant, care invocau statistici ce rămân totuşi îndoielnice, stigmatizaţi de Nicolas Sarkozy în faimosul discurs de la Grenoble, în iulie 2010, romii erau săptămâna trecută subiectul unei polemici între Partidul Socialist /PS/ şi Uniunea...
Primarul Strasbourgului critică 'politica ţapului ispăşitor' privind romii Cu ocazia summitului primarilor consacrat chestiunii romilor, desfăşurat la 22 septembrie, la Strasbourg, participanţii au criticat politica dură franceză cu privire la imigranţii români, scrie ziarul Le Republicain Lorrain în ediţia de vineri.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Discuţii la nivel european privind cazurile de contaminare cu E.coli din Franţa /responsabil al CE/ La nivel european au loc discuţii cu privire la cazurile de contaminare cu bacteria E.coli din Franţa, pentru a stabili dacă este sau nu necesară lansarea unei alerte în Uniunea Europeană /UE/, a indicat sâmbătă Comisia Europeană /CE/ citată de AFP.