Cele mai citite
 


Probleme în eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, în farmaciile din ţară - grupaj (I)
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tot mai multe farmacii din ţară anunţă că nu vor mai elibera medicamente gratuite şi compensate, fondurile alocate în acest sens de casele judeţene de asigurări de sănătate fiind epuizate sau pe punctul de a se finaliza.
Farmaciile din judeţul Cluj eliberează, în prezent, medicamente prin reţetele compensate şi gratuite, dar fondurile alocate pentru decontarea lor sunt pe punctul de a se epuiza, pentru prevenirea unei sistări în tratamentul pacienţilor fiind deja întreprinse toate demersurile pentru suplimentarea plafonului actual, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele director-general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Emilia Groza.
"Fondul pentru medicamentele acordate prin reţete compensate şi gratuite se va suplimenta, din fondul de rezervă de 10% al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a cerut, deja, Ministerului de Finanţe, deblocarea sumelor din acest fond. Avem încrederea că, în următoarele zile, CNAS ne va aloca bani din cota de 10%. În fiecare an, au avut loc suplimentări de acest fel, menite să asigure furnizarea medicamentelor pentru persoanele suferinde", a arătat preşedintele CJAS Cluj.
Şi în judeţul Hunedoara ar putea exista probleme în eliberarea reţetelor compensate şi gratuite. Farmaciile din judeţ nu mai eliberează astfel de reţete, după ce fondurile alocate pentru luna iulie au fost epuizate, a declarat, marţi, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor (CJF) Hunedoara, Constantin Cărăuşu.
''Plafonul pe luna iulie a fost consumat şi nu se mai eliberează reţete gratuite sau compensate. Aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia din luna august, când ar trebui să fie alocate noi fonduri pentru farmacii. Noi sperăm că se intră în normalitate'', a spus şeful CJF Hunedoara.
Farmaciile din Deva au afişat, la loc vizibil, anunţuri potrivit cărora facturile pentru medicamentele compensate livrate bolnavilor nu au mai fost plătite de peste 300 de zile.
În judeţul Vâlcea, plafonul pentru eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, pentru toate tipurile de programe, a fost epuizat, potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor vâlceni, Samoil Vâlcu.
"Nu facem excepţie la nivel naţional, şi la Vâlcea plafonul a fost epuizat, pentru toate tipurile de programe, din păcate sunt aici şi diabetici şi alte tipuri de bolnavi care beneficiază de reţete compensate şi gratuite", a precizat Vâlcu.
Directorul Casei de Sănătate Vâlcea, Rodica Mărginean, speră într-o suplimentare a bugetului la sfârşitul acestei luni.
"Nouă ne rămăseseră pentru luna iulie puţin peste 2 milioane lei, dar care s-a terminat. Sper că farmaciştii înţeleg situaţia, noi la sfârşitul lunii am înţeles că va interveni o suplimentare de fonduri. Tot până la sfârşitul lunii vom achita parţial facturile depuse în octombrie 2010", a declarat Mărgineanu.
În Harghita, farmaciile continuă să elibereze medicamente compensate şi gratuite sau din cadrul programelor naţionale de sănătate, chiar dacă fondurile alocate în acest sens s-au terminat sau sunt pe cale să se epuizeze.
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamer, a declarat, pentru AGERPRES, că plafonul destinat eliberării medicamentelor compensate sau gratuite se epuizează în această lună.
De asemenea, s-au terminat banii pentru programul naţional HIV-SIDA, pentru cel de diabet sau pentru pensionari cu pensii mai mici de 700 de lei. Pentru programele naţionale de transplant de organe şi urologie fondurile se vor epuiza în august, respectiv septembrie.
În ciuda acestor aspecte, farmaciile din judeţ continuă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.
Şeful Colegiului Farmaciştilor, Vuap Rozalia, a spus că nu are cunoştinţă ca vreuna dintre farmaciile din judeţ să fi sistat eliberarea medicamentelor, dar urmează să aibă consultări cu reprezentanţii lanţurilor farmaceutice pentru a stabili ce decizii se iau.
Surse din rândul farmaciştilor spun că au mai existat situaţii în care fondurile s-au epuizat, dar s-a continuat eliberarea de medicamente ştiut fiind faptul că se alocă fonduri la rectificările bugetare. AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu, Sorin Blada, Liviu Popescu, Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Farmaciile sunt fără fonduri pentru medicamente compensate şi gratuite Farmaciile din judeţul Constanţa nu le mai pot da bolnavilor medicamente gratuite şi compensate pentru că fondurile alocate, pe anul în curs, pentru decontarea reţetelor respective sunt deja terminate.
Botoşani: Aproape nicio farmacie nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate Aproape 90% din farmaciile din Botoşani nu mai eliberează, de marţi, medicamente gratuite şi compensate, din cauza nedecontării de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a reţetelor eliberate în lunile iunie şi iulie.
Suceava: Farmaciile din judeţ au primit bani pentru medicamente compensate Fondul pentru medicamente gratuite şi compensate al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a fost suplimentat.
Harghita: CJAS a primit fonduri pentru eliberarea de medicamente compensate şi pentru programele naţionale Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita a primit fonduri suficiente pentru eliberarea de medicamente compensate pentru următoarele două luni şi pentru terapia bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate.
Bistriţa-Năsăud: O treime din farmacii nu mai eliberează medicamente compensate Un număr de 20 de farmacii din cele 65 care au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN), au decis să nu mai elibereze medicamente gratuite şi compensate, până când nu se vor aloca fondurile necesare de la Guvern pentru ultimul trimestru al acestui an.
Mehedinţi: Deficit de fonduri pentru medicamentele gratuite şi compensate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi a solicitat Guvernului 28 de milioane de lei pentru achitarea debitelor către furnizorii de medicamente gratuite şi compensate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, reprezentantul instituţiei, Radu Barbu.