Cele mai citite
 


Trei posibile diagnostice pentru Breivik: paranoic, narcisist sau schizofrenic
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Există, în principiu, trei diagnostice care îi pot fi puse lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din Norvegia, din 22 iulie, acestea fiind paranoia, narcisism dus la extrem sau schizofrenie, a explicat marţi, pentru BBC, Jeremy Coid, profesor de psihiatrie medico-legală la colegiul Queen Mary (University of London).
'Evident, este vorba de un individ care resimte o furie imensă - iar (medicii vor trebui să descopere) sursa acestei furii', spune profesorul Coid.
'Ar fi interesant de aflat dacă, în trecut, a avut relaţii normale de prietenie şi dacă starea sa mentală s-a deteriorat între timp. Dacă nu a avut niciun prieten, atunci probabil că avem de-a face cu cineva mai apropiat de (profilul psihologic al lui) Unabomber, care era complet rupt de societate', explică expertul britanic. BBC aminteşte că au existat sugestii potrivit cărora Breivik s-a inspirat din declaraţiile şi ideile lui Ted Kaczynski, alias Unabomber, care a trimis prin poştă bombe pe teritoriul Statelor Unite ale Americii între 1978 şi 1995 şi care se află în prezent într-o închisoare din SUA, ispăşind o condamnare pe viaţă.
'Dacă vorbim de cineva izolat social, aceasta ar indica o personalitate schizoidă - altfel spus un individ perfect funcţional, dar care prezintă o formă de autism, şi având o obsesie tot mai mare faţă de ideologia de dreapta'.
Experţii vor încerca să analizeze şi modul în care Breivik se raportează la propria identitate. Unele fotografii îl înfăţişează purtând însemne militare sau masonice. Altele îl prezintă ca pe un bărbat arătos şi îngrijit. 'Pare foarte grandios, iar megalomania este adesea o caracteristică a unei personalităţi delirante şi paranoice', spune profesorul britanic.
Însă Jeremy Coid apreciază că experţii norvegieni ar putea lua în calcul şi ipoteza ca Breivik să aibă o personalitate narcisistă. 'Vor încerca să stabilească dacă (Breivik) obţine satisfacţie din publicitate sau din faptul că se află în centrul atenţiei. Este evident că îi place să poarte uniforme şi medalii. Dar când cineva cu o personalitate narcisistă comite o atrocitate, aceasta se întâmplă adesea în condiţiile în care psihicul său a fost deja afectat, iar atacul ar putea fi o răzbunare narcisistă - de exemplu împotriva unui şef, etc. Însă acest caz pare să fie mult mai profund - toate indiciile arată că este vorba de o tulburare psihotică delirantă', explică prof. Coid.
'Totuşi, eu unul pariez că avem de-a face cu un individ delirant şi paranoic. Însă la tribunal, dacă se va susţine că este bolnav psihic, procurorii vor fi greu de convins. Oamenii presupun că cei bolnavi psihic sunt haotici şi lipsiţi de orice control. Însă Breivik pare să fi fost concentrat şi organizat', spune expertul britanic.AGERPRES/(Gabriela Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un distins psihiatru norvegian propune un al treilea diagnostic pentru Breivik Un distins psihiatru norvegian a propus vineri un nou diagnostic pentru Anders Behring Breivik, sporind confuzia privind starea de sănătate mintală a extremistului de dreapta, după două expertize oficiale cu rezultate contradictorii, relatează AFP.
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Marea Britanie, condamnată pentru sistemul său de îngrijire a schizofrenicilor Pacienţii cu schizofrenie din Marea Britanie sunt închişi adesea în 'case de nebuni', instituţii care le fac mai mult rău decât bine, potrivit unui raport al unor experţi în domeniul sănătăţii mintale publicat miercuri, relatează Reuters.
DIICOT: Constănţeanul Viorel Anghelescu suferă de schizofrenie paranoidă Procurorii DIICOT au stabilit, miercuri, că Viorel Anghelescu, reţinut pentru apelul telefonic de ameninţare cu bombă pe aeroportul din Timişoara, suferă de schizofrenie paranoidă.
Autismul, risc mai mare decât se estimase într-o familie deja afectată Riscul ca un copil să sufere de autism este mai mare decât se credea până acum când unul dintre părinţi sau mai mulţi dintre fraţii sau surorile mai mari sunt deja afectaţi de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimări, publicată luni în SUA şi citată de AFP.
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.