Cele mai citite
 


Valeriu Tabără: Restructurarea sectorului de îmbunătăţiri funciare este singura problemă rămasă în discuţie cu FMI
miercuri, 27 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Restructurarea sectorului de îmbunătăţiri funciare este singura problemă rămasă în discuţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului 2011, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
"Singurul sector care a rămas de discutat cu FMI este restructurarea sectorului de îmbunătăţiri funciare, unde se impune o reorganizare. Am avut recent o întâlnire cu reprezentanţii FMI, în care am descris una dintre variantele de reorganizare, iar la următoarea misiune a Fondului în ţara noastră vom discuta exact pe ceea ce s-a realizat", a precizat ministrul Agriculturii
Acesta a subliniat că MADR nu are un termen impus de FMI pentru reorganizarea sectorului de îmbunătăţiri funciare, dar că intenţionează ca anul 2012 să înceapă cu un sistem nou în acest domeniu.
"Nu avem un termen impus de FMI pentru reorganizarea sectorului de îmbunătăţiri funciare, deocamdată suntem în grafic, dar în mod sigur vom fi judecaţi în funcţie de această reorganizare. Am avut recent o întâlnire cu reprezentanţii FMI, în care am descris una dintre variante, iar la următoarea venire în ţară a Fondului vom discuta exact pe ceea ce s-a realizat. Eu, personal, văd finalizată reorganizarea sectorului până la finele acestui an, astfel încât 2012 să înceapă pe un sistem nou", a adăugat şeful MADR.
În prezent, Ministerul Agriculturii a finalizat protocolul de preluare a patrimoniului Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare /SNIF/ de către Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare /ANIF/, demers care trebuia făcut încă din 2004.
"Nu s-a făcut nimic din 2004, cred că sunt anumite interese, şi în continuare se pierd obiective şi active de la SNIF. Societatea este în administrare specială, nu mai este o societate activă, este înglodată în datorii şi ceea ce este mai grav, este că organismele statului nu au ţinut seama de această distrugere de patrimoniu. Doar o singură instituţie s-a sesizat în urma unui raport al Comisiei parlamentare de agricultură, respectiv Inspectoratul General al Poliţiei, dar totul se mişcă cu încetinitorul. Acolo sunt încălcări grave de lege şi cred că s-au dorit aceste distrugeri şi împărţiri de patrimoniu" a menţionat Valeriu Tabără.
În opinia acestuia, după preluarea patrimoniului va demara reorganizarea ANIF, ministerul pregătind deja două variante.
"Avem două variante de reorganizare ANIF, dar depinde foarte mult de ceea ce înseamnă perspectiva reorganizării teritoriale. Este şi o schimbare de optică pentru că România, fiind membră a UE, nu mai are dreptul să dea subvenţii pe irigaţii, doar pe anumite activităţi de îmbunătăţiri funciare. Trebuie să mergem în regim de coplată, de taxă. Aici însă am avut un mare blocaj, nu din partea fermierilor, ci din partea ANIF, pentru că este mai uşor să gestionezi surse bugetare care nu sunt foarte bine controlate şi se pot sifona foarte uşor. De asemenea, se pot dirija anumite licitaţii. Vom decide care variantă va rămâne, dar în mod sigur vom alege un sistem de reorganizare care să aibă trăinicie, nu unul temporar", a explicat oficialul MADR.
Acesta a subliniat că în reorganizarea sistemului de îmbunătăţiri funciare va ţine cont de datele culese la nivel european, din Spania şi Franţa, solicitând în viitor sprijin financiar pentru irigaţii şi pentru gestionarea surselor de apă prin pilonul II din PAC după 2014.
Iniţial, unul dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă privind reorganizarea ANIF prevedea transferul acestor activităţi către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) şi Apele Române pentru a avea un management eficient al activităţilor de protecţie împotriva inundaţiilor, de desecări şi irigaţii.
Restructurarea ANIF a fost programată pentru 2011 şi prevedea o reducere masivă de personal (de la 5.100 la circa 2.500 de angajaţi n.r.), în condiţiile în care o parte din activităţi urmau să fie transferate către alte instituţii, iar cea privind irigaţiile era la un nivel extrem de redus. De asemenea, SNIF - care a executat lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru ANIF - se află la ora actuală sub administrare specială datorită situaţiei economice, cumulând un volum al datoriilor de 338,3 milioane lei la data de 30 iunie 2010.
În ceea ce priveşte SNIF, MADR consideră că societatea ar trebui să intre în administrare judiciară, respectiv sub incidenţa Legii falimentului ca să nu mai curgă penalităţi şi dobânzi la datorii.
Potrivit Legii pentru ratificarea unui acord de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, publicată în Monitorul Oficial din data de 2 martie 2004, ANIF trebuia să preia patrimoniul SNIF, la începutul lui 2005, ultima societate menţionată prestând doar servicii de reparaţii pentru sistemul de irigaţii.
În 2005, au apărut şi primele probleme cauzate de lipsa resurselor financiare, iar în aprilie 2007 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat conturile SNIF pentru datorii istorice de peste 20 milioane de lei.
Guvernul a decis, însă, în luna august 2007, instituirea administrării speciale la SNIF, iar declanşarea procedurii de privatizare să fie făcută de Agenţia Domeniilor Statului, în calitate de unic acţionar al SNIF până la finalizarea privatizării. SNIF exploata 2,13 milioane de metri pătraţi de teren, împărţiţi în 379 de incinte.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Comunicat de presă - Guvern INFORMAŢIE DE PRESÃ privind unele acte normative care au fost incluse pe agenda
Alba: Cinci lei, coplata la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba vor plăti la externare o taxă de 5 lei, cea mai mică sumă prevăzută de legea coplăţii, banii urmând să fie folosiţi pentru achiziţionarea materialelor de protecţie a vizitatorilor - botoşei de unică folosinţă, pelerine, dezinfectant şi alte materiale utilizabile...