Cele mai citite
 


Carnagiul din Norvegia: De ce nu a putut fi oprit ucigaşul?
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În primăvară, manevrele gărzii norvegiene au arătat că militarii din unităţile de elită sunt preocupaţi mai mult de siguranţa personală decât de îndeplinirea datoriei, iar acum s-a văzut că populaţia civilă nu este în măsură să facă ceva pentru salvarea propriei sale vieţi, apreciază marţi publicaţia rusă Expert, într-un amplu comentariu în care încearcă să găsească o explicaţie pentru faptul că 'ucigaşul paranoic' nu a putut fi oprit.
În decurs de o oră şi jumătate, Anders Behring Breivik a ucis cu sânge rece tineri, adolescenţi, persoane apropiate lui ca vârstă.

Au pus capăt carnagiului forţele speciale de intervenţie care au descins cu întârziere în insula Utoeya şi cărora ucigaşul li s-a predat fără să opună rezistenţă, considerând probabil că a 'făcut destul'.

Da, era înarmat în mijlocul unor tineri neînarmaţi, dar era unul la câteva sute, scrie Expert, găsind explicaţia acestei atitudini pasive în mentalul colectiv al societăţii norvegiene moderne.

În acest sens, comentatorul revistei ruse, un cunoscător al realităţii norvegiene, aminteşte că în aprilie militari ai Gărzii Regale norvegiene s-au ascuns în timpul unei alerte de atac aerian în cadrul unor exerciţii, considerând-o adevărată. Atât presa, cât şi opinia publică au fost atunci şocate. Comandamentul a prezentat scuze familiei regale şi a promis să ia măsuri. După aceasta e chiar surprinzător că forţele antitero au reuşit să ajungă în insula situată la nici 40 km de Oslo şi să-l reţină pe ucigaş, deşi ar fi putut să renunţe la misiune.

Din păcate, nu este deloc surprinzător, în opinia publicaţiei moscovite, că victimele nu au putut să se descurce şi singure în faţa criminalului, fie el şi înarmat, din moment ce militarii înşişi manifestă lipsă de curaj. De la nişte tineri la ce să te aştepţi?

Norvegia este ţara nu doar cu cel mai înalt nivel de trai, ci şi cu o solidaritate socială nedeclarată. Inegalităţile economice sunt la un nivel foarte scăzut aici. Dacă în multe ţări muncitorii de rând, gulerele albe şi managerii de top sunt trei 'naţiuni' diferite, care în afară de paşaport nu au nimic în comun, în Norvegia dimpotrivă, toţi sunt norvegieni, scrie Expert.

Măsurătorile lui Ronald Inglehart în cadrul proiectului sociologic global World Values Survey arată un nivel foarte ridicat de încredere reciprocă în societatea norvegiană: în sondajul din 2006-2007, 74% dintre norvegieni au răspuns că 'în majoritatea oamenilor se poate avea încredere'. Pentru comparaţie: în SUA, doar 39% manifestă încredere în semenii lor, în Germania 37%, iar în Marea Britanie 31%, în timp ce în Rusia numai 26%.

Un rezident al Norvegiei are încredere nu doar în concetăţenii săi, ci şi în statul care se bucură în mod justificat de reputaţia de unul dintre cele mai eficiente din lume, dar, după cum s-a văzut, nu şi în probleme de securitate, potrivit revistei ruse.

În ratingul Legatum Prosperity Index cu privire la calitatea managementului administraţiei de stat, Norvegia ocupă locul 12, surclasând Germania, Franţa, Japonia şi Israelul.

Norvegianul de rând s-a obişnuit- se pare - să aibă prea multă încredere atât în semenii lui, cât şi în stat. Prin urmare, pe de o parte, el nu se aşteaptă la trucuri murdare din partea celorlalţi, iar pe de alta, crede că autorităţile vor rezolva cu succes toate problemele, în caz că acestea apar. Ce-i revine omului de rând - să meargă la serviciu, să plătească impozite şi să respecte legile, adică normele unei 'societăţi civilizate'. Probabil, primul ministru norvegian Jens Stoltenberg a avut dreptate când a spus că ţara sa nu va răspunde la atacurile teroriste prin reducerea nivelului de libertate politică şi societate deschisă. Dar este oare corect când cetăţenii nu sunt pregătiţi să-l apere nu pe rege, ci propria lor viaţă şi nu sunt capabili în cazuri extreme decât să se prefacă 'morţi'?, se întreabă comentatorul publicaţiei menţionate.

Norvegienii au construit o societate remarcabilă, fără niciun fel de ironie, dar aceasta nu reprezintă astăzi un exces de umanism? Măcar una din cele 600 de persoane din insula Utoeya să-şi fi păstrat sângele rece şi să fi găsit o piatră cu care să-i dea în cap 'paranoicului' şi să nu fi aşteptat intervenţia poliţiei, scrie în finalul comentariului său revista Expert.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.
Spitalele din Franţa sunt pline de tuberculoşi din Europa de Est /Le Figaro/ În ianuarie 2012, la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpetriere din Paris a fost adus un cecen căruia i s-a depistat cea mai gravă formă de tuberculoză, rezistentă la numeroase medicamente /XDR-TB/, care nu poate fi tratată cu remediile cunoscute. Ulterior s-a dovedit că acesta era doar debutul...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Lipsa apei calde în cazărmi în Rusia: doi morţi, circa 600 de militari cu infecţii respiratorii acute Doi militari au murit şi încă aproape 600 s-au îmbolnăvit de o infecţie virală acută a aparatului respirator în unitatea militară 20115, dislocată în orăşelul Ostrogojsk, în apropiere de Voronej (500 - 600 km sud de Moscova) din cauza lipsei de medicamente şi a apei calde în cazărmi, relatează joi portalul...
Lipsa unei culturi a dialogului social este transpusă într-un exces de reglementare (studiu) Lipsa unei culturi a dialogului social este transpusă într-un exces de reglementare în Romania, se arată în "Studiul comparativ privind dialogul social în administraţia publică din România şi Norvegia", prezentat, joi, într-o conferinţă organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP)...