Cele mai citite
 


CE: 85.000 de răspunsuri la consultarea publică privind revizuirea directivei referitoare la produsele din tutun
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consultarea publică prilejuită de apropiata revizuire a directivei privind produsele din tutun a generat 85.000 de răspunsuri, un număr nemaiîntâlnit până în prezent, conform rezultatelor publicate de Direcţia Generală pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene.
Marea majoritate a contribuţiilor au provenit de la cetăţeni individuali, ceea ce ilustrează interesul major pe care îl suscită politica UE în materie de control al consumului de tutun. Alţi respondenţi au reprezentat industria, organizaţiile neguvernamentale, guvernele şi autorităţile publice.
Consultarea publică s-a desfăşurat în perioada 24 septembrie 2010 - 17 decembrie 2010. Părţile interesate au fost invitate să ofere răspunsuri cu privire la posibilele opţiuni de politici în domeniu şi să-şi exprime opinia cu privire la şase domenii­cheie: sfera de cuprindere, produsele din tutun afumigene, informarea consumatorilor, raportarea cu privire la ingrediente, reglementarea ingredientelor şi accesul la produsele din tutun.
Contribuţiile au diferit în mod semnificativ. De exemplu, cele în favoarea avertismentelor imagistice obligatorii indicând ameninţarea sănătăţii şi a ambalajelor standardizate au scos în evidenţă faptul că aceste măsuri vor diminua în mod semnificativ atractivitatea comercială a ambalajului şi vor oferi protecţie egală pentru cetăţenii europeni. Opozanţii, pe de altă parte, au exprimat preocupări de ordin juridic, susţinând că aceste măsuri ar avea un impact mic sau inexistent asupra adoptării obiceiului de a fuma.
Cele în favoarea reglementării ingredientelor au susţinut că restricţionarea anumitor aditivi pe lângă cei care conferă senzaţia de dulce, fructat, floral şi a altor arome ar putea împiedica tinerii să înceapă să fumeze şi ar facilita comerţul intra-UE prin uniformizarea reglementărilor naţionale cu privire la ingrediente. Opozanţii au susţinut ca reglementarea ingredientelor şi aditivilor ar avea o contribuţie minoră în a împiedica tinerii să înceapă să fumeze şi ar putea să discrimineze anumite soiuri şi mărci de produse de tutun.
'Aş dori să mulţumesc tuturor celor care au contribuit cu punctele lor de vedere. Rezultatele acestei vaste dezbateri publice vor contribui la conturarea eforturilor noastre de combatere a efectelor nocive ale tutunului şi, foarte important, vor descuraja tinerii să înceapă să fumeze', a afirmat John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor.
Raportul este publicat de Direcţia Generală pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene. Rezultatele acestei consultări vor fi luate în considerare în studiul de impact aflat în curs de elaborare, care vizează impactul economic, social şi asupra sănătăţii, precum şi fezabilitatea diferitelor opţiuni de politici în domeniu. Rezultatul evaluării impactului va fi prezentat, împreună cu o propunere legislativă, anul viitor.
Conform CE, consumul de tutun este cauza individuală cea mai importantă a îmbolnăvirilor evitabile în Uniunea Europeană (UE) şi se estimează că este cauza decesului a peste 650.000 de persoane anual în UE. La nivel mondial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproape şase milioane de persoane vor deceda doar în acest an ca urmare a consumului de tutun. Acest număr ar putea ajunge la opt milioane până în 2030, în cazul în care nu se iau măsuri pentru a inversa această tendinţă îngrijorătoare. Prin urmare, necesitatea de a acţiona la nivelul UE este destul de evidentă.
Directiva privind produsele din tutun în vigoare (2001/37/CE) datează din 2001. De atunci, s-au înregistrat progrese ştiinţifice şi evoluţii internaţionale semnificative. Mai exact, UE şi 26 dintre statele sale membre sunt părţi la Convenţia-cadru a OMS pentru controlul tutunului (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC), care a intrat în vigoare în februarie 2005.
Revizuirea directivei privind produsele din tutun este o consecinţă a acestei convenţii. Unele dintre actualele dispoziţii ale directivei sunt perimate, ceea ce determină existenţa unei diferenţe semnificative între legislaţiile statelor membre referitoare la fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.
Revizuirea reprezintă totodată o reacţie la solicitările formulate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri, precum şi la propriul raport al Comisiei referitor la punerea în aplicare a directivei privind produsele din tutun, din noiembrie 2007, care a identificat domeniile care ar putea fi îmbunătăţite.AGERPRES/(AS-Nicoleta Gherasi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ZIUA MONDIALÃ FÃRÃ TUTUN OMS confirmă că pachetele neutre de ţigări reduc cererea şi consumul de tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat marţi că vânzarea ţigărilor în pachete neutre reduce consumul de tutun şi "salvează vieţi", astfel încât a pledat pentru o generalizare a acestei practici, relatează EFE. La 31 mai se marchează Ziua mondială fără tutun iar OMS a dorit să profite de ocazie...
Senatul a aprobat directiva UE prin care se interzice comercializarea ţigărilor cu arome Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de luni, directiva Uniunii Europene prin care este interzisă comercializarea produselor din tutun cu arome specifice şi prin care se impune standardizarea completă a ambalajelor, precum şi plasarea avertismentelor vizuale pe ambele feţe ale pachetului de ţigări...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecinţe semnificative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice, potrivit unui raport publicat joi.
OMS cere taxe mai mari la tutun pentru a reduce numărul de victime Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi guvernelor să impună accize mai mari la tutun şi produsele derivate pentru a reduce numărul deceselor provocate de tabagism şi a genera fonduri pentru sistemele medicale publice, relatează EFE.