Cele mai citite
 


Frica de moarte agravează crizele cardiace (studiu)
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Afectiunile inimii
 

Pacienţii care au avut o frică acută de moarte în timpul unui infarct s-au ales cu leziuni cardiace mai grave şi sunt mai expuşi riscului de recidivă. Criza cardiacă produce la victimă un stres intens. Totuşi, această intensitate este variabilă la fiecare, ca şi consecinţele, scrie site-ul passionsante.be.

Un studiu recent, realizat de cercetători de la câteva universităţi britanice, a încercat să evalueze amploarea stresului emoţional şi să-l pună în relaţie cu impactul fizic pe care-l produce. Două sute de pacienţi, internaţi de urgenţă cu dureri toracice şi alte manifestări tipice pentru (pre)infarct (sindrom coronarian acut), au fost chestionaţi despre nivelul de stres în momentul în care s-au manifestat simptomele. Cercetătorii au determinat, pe baza unor analize de sânge, nivelurile de TNF-alfa, un marker de inflamaţie.

Un pacient din patru a spus că i-a fost foarte frică de moarte. La ceilalţi, teama a fost considerată între moderată (marea majoritate) şi slabă. Cercetătorii au arătat în revista European Heart Journal că, cu cât pacientului îi este mai frică de moarte, cu atât nivelurile markerilor de inflamaţie sunt mai ridicate. Altfel spus, leziunile cardiace sunt mai pronunţate, iar riscul de recidivă este mai mare.

Dat fiind faptul că frica nu se poate controla, mai ales în aceste împrejurări, nu sunt clare implicaţiile practice ale acestei cercetări. Specialiştii precizează totuşi că o mai bună înţelegere a relaţiilor dintre factorii psihologici şi biologici în apariţia crizei cardiace ar deschide noi perspective în privinţa abordării ei - tratamentul aplicat bolnavului şi prevenirea recidivei, încheie passionsante.be.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şi bucuria poate frânge inima (studiu) Evenimentele fericite pot provoca şi ele o boală cardiacă, aşa-zisul sindrom al "inimii frânte", care de obicei este atribuit unui şoc emoţional intens negativ, provocat de exemplu de o despărţire sau moartea unei fiinţe dragi, arată o echipă de cercetători al căror studiu a apărut în publicaţia Societăţii...
Prea multe ore suplimentare fac să crească riscul de criză cardiacă (studiu) Zilele de lucru prea lungi sunt considerate un risc major de criză cardiacă, se arată într-un studiu desfăşurat de cercetători de la University College din Londra pe circa 7.000 de funcţionari (cu vârste cuprinse între 39 şi 62 de ani, dintre care două treimi au fost bărbaţi, fără boli coronariene),...
Relaţii foarte bune cu vecinii pentru reducerea riscului de criză cardiacă (studiu) Relaţii bune de vecinătate şi o atmosferă de coeziune socială ar putea reduce riscul unei crize cardiace, arată un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Michigan, publicat marţi în revista Journal of Epidemiology and Community Health şi preluat de AFP.
"Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal (studiu) "Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal, spun oamenii de ştiinţă. Charles Aznavour cântă de circa 50 de ani "Mourir d'aimer", iar refrenul este atât de popular încât numeroşi medici îl analizează cu atenţie, scrie 20minutes.fr.
Frica din copilărie dispare din creierul adolescenţilor (studiu) Creierul trece prin asemenea schimbări în timpul adolescenţei încât teama acumulată în copilărie dispare în această perioadă a vieţii, ceea ce ar explica comportamentul temerar uneori al adolescenţilor, arată un studiu american publicat luni şi preluat de AFP.
Mai multe femei decât bărbaţi mor de boli cardiace Femeile care mor de boli cardiovasculare sunt evident mai multe decât bărbaţii, pentru că ele beneficiază rar de examenele şi tratamentele medicale aplicate sistematic bărbaţilor, arată un studiu realizat de cercetători francezi, prezentat marţi în Statele Unite şi citat de publicaţia franceză 20minutes...