Cele mai citite
 


Năstase: România, un stat captiv. Dacă Băsescu nu are încredere în Igaş poate scrie în jurnalul personal
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că România se transformă într-un stat captiv, minimal, în care a dispărut încrederea.
Declaraţiile fostului prim-ministru au fost făcute marţi seară, la Antena 3, în contextul ultimelor evenimente în care preşedintele PSD, Victor Ponta, şi parlamentarul social-democrat Dan Şova sunt în centrul unui scandal provocat de declaraţiile şefului ANAF, Sorin Blejnar, potrivit căruia cei doi, prin firma de avocatură a senatorului Şova, ar fi prejudiciat statul.
În opinia lui Adrian Năstase, scandalul dintre ANAF şi cei doi social-democraţi este menit să acopere "scandalul Deta".
"România a devenit un stat captiv (...), un stat minimal în care a dispărut încrederea. Devenim o ţară care îşi pierde cultura, tradiţiile, credibilitatea în exterior şi capătă tot mai multă violenţă, manelizare extremă, iar asta ar trebui să ne dea de gândit tuturor. Principala problemă care ne sugrumă este lipsa încrederii. Ceea ce face Blejnar mi se pare inadmisibil. Cunosc bine lucrurile acestea, din experienţă. (...) Atmosfera din ţară este marcată din ce în ce mai mult de violenţă, sărăcia generează aceste reacţii, din păcate, şi se construieşte un sistem clientelar, mafiot'', a subliniat fostul premier social-democrat.
Referindu-se la recenta vizită a delegaţiei FMI şi a celorlalte organisme financiare internaţionale, el a criticat faptul că Executivul de la Bucureşti a ajuns să discute cu opoziţia prin intermediul acestora.
"Am ajuns să fim un stat minimal în care a dispărut încrederea internă. Noi, cei din opoziţie, am ajuns să discutăm cu Guvernul prin intermediul FMI, ceea ce mi se pare destul de grav. Începem să acceptăm tot mai mult nişte formule dictatoriale'', a afirmat Adrian Năstase referindu-se la faptul că USL a cerut reprezentanţilor instituţiilor internaţionale în discuţia de luni să aducă în faţa Executivului o parte dintre măsurile economice şi sociale propuse în strategia USL.
În ceea ce priveşte scandalul Deta şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora îşi mai pune oarecare speranţe în ministrul Traian Igaş, fostul premier Adrian Năstase a precizat că primul-ministru îl poate remania pe ministrul administraţiei şi internelor sau că Parlamentul, din punct de vedere constituţional, poate să schimbe tot Guvernul Boc.
"Dacă Traian Băsescu nu mai are încredere în Traian Igaş poate să scrie în jurnalul personal. Din punct de vedere constituţional, Parlamentul poate să schimbe tot Guvernul sau primul-ministru îl poate remania pe Traian Igaş. A fost o petardă fâsâită (declaraţia şefului ANAF referitoare la Victor Ponta şi Dan Şova - n.r.) ca să acopere scandalul de la Deta. Este clar că situaţia asta este cel puţin ciudată, gravă din alte puncte de vedere. România a devenit un stat captiv, iar aici avem un exemplu: o instituţie a statului folosită pentru a obţine resurse pentru campanie", a spus Adrian Năstase.
El consideră că acuzaţiile la adresa ministrului sănătăţii, cele la adresa UDMR nu sunt întâmplătoare şi se datorează faptului că USL a obţinut în sondaje procente cuprinse între 50% şi 70%.
''Nu sunt chestiuni izolate (...) Este vorba de o teamă. USL a dovedit că stă bine şi acest lucru poate să creeze o enervare. (...) În aceste condiţii, România devine o insulă, se izolează şi mai mult în această lume civilizată.(...) Puterea încearcă să aresteze opoziţia, iar noi încercăm să aducem anumite alternative, dar nu avem cadru de dialog'', a afirmat Adrian Năstase. AGERPRES/(AS - Cristina Tatu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.
Social-democraţii se aşteaptă ca preşedintele Băsescu să anunţe privatizarea universităţilor şi a şcolilor Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD, opoziţie), Victor Ponta, a declarat marţi că, după ce preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc vor să privatizeze sistemul de sănătate, românii se pot aştepta ca guvernanţii să propună şi privatizarea universităţilor şi şcolilor de stat.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
PSD: Traian Băsescu şi-a propus să distrugă sistemul de sănătate românesc Departamentul de Sănătate al Partidului Social Democrat (PSD) îşi manifestă îngrijorarea faţă de demersul preşedintelui Traian Băsescu de reformare a sistemului de sănătate, acuzând că, de fiecare dată când şeful statului ''a pus ochii pe un sistem din această ţară, sub pretextul restructurării şi reformării...
Adrian Năstase despre documentul secret: Observăm că guvernarea este realizată mai curând de echipa FMI Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a susţinut marţi o conferinţă extraordinară de presă în care a pus la dispoziţia presei un document "extrem de dur" despre care spune că ar fi ţinut secret de FMI şi care vizează o serie de măsuri de austeritate...