Cele mai citite
 


Problemele dentare afectează puterea de concentrare şi dezvoltarea intelectuală a copiilor
joi, 28 februarie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Au, ma doare!, Stomatologie
 

Medicii avertizează că afecţiunile dentare ale copiilor rămase nerezolvate pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viaţă socială normală sau chiar la scăderea respectului de sine, se arată într-un comunicat de presă al Dent Estet 4Kids, transmis miercuri.

Acestea trebuie însă tratate diferit, în funcţie de vârstă, avertizează medicii stomatologi pediatri. Cariile sunt asociate cu dinţii permanenţi, însă ele apar frecvent şi în cazul dinţilor de lapte şi pot avea efecte negative asupra creşterii sănătoase a dinţilor permanenţi, afectând rădăcinile acestora. Mai mult, netratarea dinţilor de lapte poate avea consecinţe pe termen lung atât asupra danturii definitive, cât şi asupra întregului organism, infecţiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin către organele vitale.


'28% dintre copiii sub 5 ani au carii, ceea ce este un fapt îngrijorător. Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la vârste mici, de cele mai multe ori acestea putând fi observate doar de către medicul dentist. APDA (Asociaţia Americană a Medicilor Pedodonţi) recomandă ca prima vizită la dentist să fie făcută la 6 luni după apariţia primului dinte sau cel târziu la vârsta de 2 ani, iar ulterior copilul să fie consultat o dată la 6 luni de către medicul dentist. În plus, cel mai bine este ca cei mici să fie trataţi de un specialist în stomatologie pediatrică pregătit pentru lucrul şi comunicarea cu aceştia, într-un mediu creat special pentru copii astfel încât mersul la medic să nu se transforme într-o experienţă traumatizantă', a declarat dr. Oana Taban, manager Dent Etet 4 Kids.


În cazul copiilor care au început deja să meargă la şcoală, afecţiunile dentare pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltării lor intelectuale şi sociale. Aceştia pot avea probleme de concentrare şi de memorie.
În plus, afecţiunile dentare crează dificultăţi în alimentaţia zilnică a copiilor. Pot apărea astfel cazuri în care cei mici nu se hrănesc adecvat, iar lipsa vitaminelor şi nutrienţilor necesari poate determina probleme de dezvoltare sănătoasă atât la nivel fizic, cât şi la nivel cognitiv şi intelectual. Deficienţele nutriţionale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performanţelor şcolare, abilităţii de concentrare şi îndeplinire a sarcinilor, precum şi asupra comportamentului.


Copiii au adesea probleme în a verbaliza durerea, manifestând de obicei mai vizibil efectele acesteia - anxietate, oboseală, depresie, iritabilitate sau refuzul de a se implica în activităţi care în mod normal le fac plăcere. Este astfel extrem de important ca părinţii să fie permanent atenţi la simptomele copiilor, să nu ignore problemele dentare şi să aleagă metode de tratament adecvate.


'Încă de la vârste mici copiii trebuie să fie obişnuiţi cu mersul la medicul stomatolog, ca o deprindere pentru îngrijirea sănătăţii lor orale. Părinţii trebuie însă să cântărească cu atenţie momentele în care îi aduc pe copii la stomatolog, dar şi metodele de tratament folosite pentru cei mici. Spre exemplu acum, în timpul vacanţei de vară, este o perioadă potrivită pentru mersul la dentist, deoarece copiii sunt relaxaţi şi deschişi la experienţe noi. În plus, pentru copiii anxioşi există metode noi de tratament care să le uşureze vizita la medic: inhalosedarea şi analgosedarea, tehnici de sedare de ultimă oră care nu prezintă absolut nici un fel de efect advers asupra organismului', adaugă dr. Oana Taban.


Conform ultimelor studii desfăşurate în Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de şcoală din cauza problemelor care apar in urma netratării la timp a afecţiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgenţă. Din acest motiv, specialiştii recomandă ca problemele dentare să fie tratate în timpul vacanţelor, în special vara, când cei mici sunt relaxaţi şi dispun de mult timp liber.

AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul si Alimentatia Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".
Invinge astenia si redobandeste-ti vitalitatea! Afla cum! Stare de oboseala accentuata? Lipsa de energie sau ameteli? Dureri de cap si capacitate de concentrare scazuta? Cati dintre noi nu resimtim toate aceste simptome la fiecare schimbare de sezon? Aceste stari de disconfort fizic si emotional constituie primul semnal de alarma in instalarea asteniei...
Afla totul despre alimentatia alcalina de la specialistul Ropharma, dr. Tania Bejan O alimentatie saraca in saruri induce deficiente in structurile tesuturilor, in functionarea corecta a proceselor metabolice, dar si o mineralizare insuficienta, care determina aparitia starilor de oboseala, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scazuta, iar in cazul celor mici, dezvoltarea...
Copiii la stomatolog – cand, cum si de ce? Un studiu realizat de catre Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre copiii din tara in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii. Cu toate acestea, frica de stomatolog ii tine pe multi copii departe de cabinetele dentare, iar parintii nu sunt suficient...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...